Archief
Artikelen

diamanten

Wie denkt dat diamanten kostbaar zijn, zou deze documentaire eens moeten bekijken. Diamanten zijn slechts waard wat de gek er voor geeft. Diamonds are forever? Welnee, het is zuivere koolstof! Gooi een diamant in het vuur en hij zal verbranden. Diamanten zijn niet voor eeuwig! Ze zijn alleen maar zo duur, omdat De Beers, een bedrijf dat in handen is van de familie Oppenheimer, het monopoly op de diamanthandel stevig in handen houdt. Zij doen dat echter niet openlijk, want daar zou niemand intrappen. Ze vormen een kartel, waardoor het lijkt alsof ze concurreren. Kunstmatige schaarste houdt de prijs hoog.

The Diamond Empire: Oppenheimer family’s cartel duurt een uur en 20 minuten.

De grootste slachtoffers van de diamanthandel zijn niet de kopers die veel te veel geld neertellen voor deze geslepen stenen, maar de kinderen die noodgedwongen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werken als diamantzoekers. Sunday Foundation is een Nederlandse organisatie die probeert om het lot van deze kinderen te verbeteren. Link even door naar hun videoclip en koop vooral geen diamanten, maar besteed het geld liever aan opvang en scholing van deze weeskinderen.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “De diamanthandel: zwendel in waardeloze stenen”

 • hkdh:

  Als de handel in ruwe diamant zover zou instorten, dat het niet meer zou lonen ze in dagbouw te gaan zoeken, waarvoor gaan die ouders en weeshuizen dan hun kinderen inzetten om inkomen te vergaren ?
  Hopenlijk worden ze dan tewerkgesteld in rubberplantages, van waaruit de meest fantastische en goedkope condooms, ook voor eigen gebruik, worden geproduceerd. Dan wordt het probleem van twee, drie kanten tegelijk bestreden.
  Het inzetten van veel te jonge kinderen is toch vooral een mentaliteit, mede veroorzaakt door het toch nemen van kinderen in economisch en medisch beroerde omstandigheden.

  Nepdiamant bedreigt niets, het is een scheldnaam voor synthetische diamant die dus dezelfde eigenschappen heeft en dus net zo bruikbaar is als diamant uit de natuur.
  De bedreiging betreft alleen hen die nu de ruwe diamanthandel beheersen (de Beers, alrosa, cs) en manipuleren, daar behoeft niemand zich zorgen over te maken.
  Overigens is diamant geen waardeloze koolstof, het kristalrooster dat ze zo hard maakt, is fantastisch voor slijp- en booractiviteiten, die daardoor veel gemakkelijker zijn geworden.
  De dure sieraden die eruit worden geslepen en gezet, zijn inderdaad wat de gek ervoor geeft. Hun waarde in vergelijking tot andere edelsteen, wordt vooral bepaald door de hardheid die ze beschermd tegen krasschade. De hoge lichtreflectie opbrengst kan ook met het goedkope zirkonia worden bereikt.
  De waarde van de sieraden wordt nog steeds volledig gedomineerd door de arbeidskosten om ze te slijpen (in meerderheid brilliant-cut, 57 facetten), ondanks de huidige daling van die kosten door verder gaande mechanisatie. De consument van diamante sieraden besteedt zijn geld dus grotendeels in het land van slijpen (Antwerpen, Londen, Tel-Aviv, Amsterdam, New-York, Moskou, e.a.).

Laat een reactie achter