Archief
Artikelen

Grote corporaties zijn naamloze vennootschappen, ze hebben een rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat ze kunnen handelen alsof het personen zijn. Ze kunnen kopen en verkopen, mensen in dienst nemen en weer ontslaan, goederen en diensten leveren en zo voort. Het zijn uiteraard geen echte personen, maar organisaties. In “The Corporation” worden ze echter geanalyseerd op hun persoonlijkheid. Deze documentaire is gebaseerd op het boek The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power door Joel Bakan.

Het is dan wel komkommertijd, maar The Corporation is zeker geen komkommer, het is een must see! Op Internet circuleren talloze complottheorieën die proberen te verklaren waarom er in deze wereld geen vrede kan heersen, waarom mensen worden onderdrukt, waarom er zoveel armoede bestaat. Er wordt dan gewezen op de Illuminati, de Vrijmetselaars, de Bilderbergclub of desnoods de Reptilians. Deze geheime organisaties zouden bestaan uit boosaardige personen die belust zijn op macht en rijkdom, zonder rekening te houden met de belangen van de bevolking die het slachtoffer is van hun machtswellust.

Dergelijke boosaardige mensen bestaan inderdaad, men noemt hen psychopaten. Het is een karakterstoornis die in meerdere of mindere mate voorkomt bij ongeveer 4% van de bevolking en waardoor mannen significant vaker worden getroffen dan vrouwen. Dat zij zich verenigd zouden hebben in geheime organisaties, is weliswaar niet onmogelijk, maar het lijkt niet waarschijnlijk. De grootste macht ligt ook niet langer bij personen, maar bij rechtspersonen. Dat zijn de beursgenoteerde bedrijven, de grote corporaties, maar ook iedere overheid is een rechtspersoon. Uit de karakteranalyse van corporaties blijkt dat deze rechtspersonen zich gedragen als psychopaten!

The Corporation bevat interviews met talloze mensen, waaronder Milton Friedman, Noam Chomsky, Naomi Klein en Michael Moore.

Deze docu verdwijnt steeds. Hij staat nu in 23 delen op YouTube en als het goed is, duurt hij drie uur:

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

22 Reacties op “De persoonlijkheid van de corporatie”

 • T:

  Op onderstaande website veel interessante informatie over geheime genootschappen en veel infor over de “achterkant”van de Dutroux/Nihoul-zaak:
  http://www.pehi.eu/

 • Zaphod:

  Hoi BOU,

  Ik heb zojuist geprobeerd om je deze lezing van Chomsky van 3 juli jl. over de crisis (of beter crises) via Zaplog toe te sturen. Maar volgens mij is dat niet goed gegaan. Dus dan nu maar zo.

  Ik wist niet goed waar ik deze tip het best kon plaatsen als reactie op je site. Mijn keuze is op dit artikel gevallen. Hier de lezing:

  http://www.democracynow.org/2009/7/3/noam_chomsky_on_crisis_and_hope

  Ik dacht dat ‘t wellicht interessant zou zijn voor je site.

  mvg,

  Zaphod

 • BOU:

  Dank je wel, Zaphod en ook je bericht in de inbox is aangekomen. Maar ik ben de buitenboel aan het verven, dus ik heb even niet zoveel tijd om te bloggen. Komt wel weer. Je tip is bewaard. 😉

 • Zaphod:

  Ok, fijn. Ik kreeg ‘m in m’m eigen inbox binnen en zag nergens of ’t bericht nu wel of niet goed was verzonden. Iets wat ik normaal wel kan zien. Vandaar, succes met je klus(jes).

 • Eheu:

  Ik zie dat de video gedeactiveerd is. Hier is de link naar de docu The Corporation op youtube : http://www.youtube.com/watch?v=Pin8fbdGV9Y&feature=fvsr (23 delen). Goed denkwerk die documentaire.
  Groet
  ‘Ach!’

 • Eheu:

  Ah, dank je wel Bou, ik had het nog niet eerder gezien.
  Groet
  ‘Ach!’

 • mr. drs. BOU:

  Dit artikel geeft een prima uitleg van het ontstaan van de corporaties:
  http://www.visionair.nl/mensheid/kunstmatige-levensvorm-vernietigt-aarde/

 • petje:

  Ook een aanrader t.a.v. oa leiderschap: het VPRO Wintergasten gesprek van gisteren met zanger Anhony (van The Johnsons) over het mannelijke en vrouwelijke in mensen (en leiders).

 • mr. drs. BOU:

  Petje,
  Dank je wel en gaarne de link!

 • petje:

  Sorry, hier de link. Heel mooie tv met veel filosofie. Interviewer ook top:
  http://www.vpro.nl/programma/wintergasten/afleveringen/44148097/

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje,

  Volgens mij is dit volledig off topic en zeer bijzonder mooi! Dank je wel voor de kijktip en de uitzending wordt herhaald op zaterdag a.s. om 13.55 uur op Nederland 2.

  Antony Hegarty is wel een fenomeen! Ik zal even iets embedden, vanwege de voorpret:

 • […] blijkt dat deze rechtspersonen zich gedragen als psychopaten! In 2008 is deze documentaire al eens op BOUblog geplaatst. De volledige versie duurt 3 uur, maar deze is verdwenen van Google Video. Hij staat nog wel op […]

  Ook heb ik de volledige versie teruggevonden. Deze zal ik even in het artikel plaatsen.

 • mr. drs. BOU:

  Beste Petje, dank je wel voor de tip. Dat was prachtig! Ter ere van zijn filmkeuze heb ik “Der Blauwe Engel” opgezocht op internet. Duitsland, eind jaren ’30, met Marlène Dietrich als Lola-Lola. Dat lied is volgens mij trouwens van Sarah Leander.

  Binnenkort in het BOUtheater, maar heb alvast even de link:

  Der Blauwe Engel duurt een uur en 33 minuten.

  Enjoy! 😉 🙂 🙂

 • Eheu:

  Beste Bou e.a.,

  Ik heb samen met Observer een geweldig goeie documentaire vertaald en ondertiteld die goed bij dit topic past: “Voor een andere wereld”. Observer is plots ernstig ziek geworden schijnt, dus heb ik zelf maar een soort van beschrijving gegeven (bij de youtube versie) .Misschien schrijf ik of iemand met wie ik samenwerk van de week nog een artikeltje over. Laat ik wel weten.
  Ik probeer hem hier te embedden, maar weet niet of dat lukt. Vandaar ook de link:
  http://vimeo.com/24027188

  Een antropoloog en een filosoof geven een analyse van de crisis waarin ‘de macht’ zich vandaag wereldwijd bevindt n.a.v. de globalisering, aan de hand van de recente gewelddadige opstanden van jongeren en arbeiders etc. in Kopenhagen, Athene en China. Een documentaire van de Duits-Franse zender Arte. Vertaling: Eheu. Ondertiteling:Observer1964

  Groeten

  Voor een andere Wereld from Observer1964 on Vimeo.

 • Eheu:

  Dank je wel Bou!
  Voorwaar, het is uitsluitend dankzij mensen als Kleintje Muurkrant dat ik de pijp al niet lang aan Maarten heb gegeven cq het bijltje aan de wilgen heb gehangen. Zie dit levensreddend juweeltje in donkere, wat zegt ik: ‘duister armzalige’ tijden: http://www.stelling.nl/kleintje/actueel/WRGU1306327065.html
  Enjoy
  Eheu alias Petrus Simon

 • mr. drs. BOU:

  Beste Eheu,
  Als je een VIMEO wil embedden, dan druk je daar op de knop EMBED. Er verschijnt dan een code. Deze kun je kopiëren en hier plakken. Dan gebeurt er dit:

  Voor een andere Wereld from Observer1964 on Vimeo.

  Inmiddels heb ik hem bekeken. Prima documentaire! Dank je wel.

  • Eheu:

   Dit is het begeleidende commentaar bij deze film dat Maurintius en ik samen geschreven hebben op de posting van de film die hij zelf op zijn website heeft gemaakt, hier:
   http://bloginfo.educate-yourself.eu/2011/05/voor-een-andere-wereld/ (op die site trouwens veel leerzame artikelen ook voor lezers van Boublog)
   ——-

   De afgelopen honderd jaar is onze maatschappij geëvolueerd naar een samenleving waarin de belangen van de rijken centraal staan en waarin democratie zo goed als onbestaande is.
   De kloof tussen rijk en arm wordt met de dag groter en onze vrijheid en sociale zekerheid zien we al smeltend onder de zon verdwijnen.

   Bovendien is de plutocratie (arm wordt armer, rijk wordt rijker) nog nooit zo sterk en alom vertegenwoordigd als de dag van vandaag en wordt dit ook nog eens ondersteund door onze overheden en politici over de hele wereld.

   U hoeft helemaal geen wiskundige knobbel of theoreticus te zijn om te begrijpen dat dit niet kan blijven duren en dat het uiteindelijke gevolg hiervan sociale onrust is, frustratie en woede en uiteindelijk opstandige burgers. Dit zou zelfs kunnen leiden tot een ware revolutie.

   Deze documentaire gaat u duidelijk maken dat de meesten onder ons dit niet langer toestaan.

   Groeten

   Eheu

   • mr. drs. BOU:

    Prima artikel bij die docu, Eheu. Maar wil je het in het vervolg niet meer helemaal overnemen? Ik heb nu het grootste deel gewist, dit in verband met het copyright.

    Groetjes,
    Bou

    • Eheu:

     Sorry reactie moest hier staat als antwoord op jouw antwoord, nog eens dus:

     Da’s onnodig beste Bou, want ik ken Maurintius en hij geeft zijn artikel vrij, bovendien ben ik er zelf mede-auteur van zoals je hebt kunnen lezen.
     Groet

     Eheu

 • Eheu:

  Is percies wat ik verzocht had, beste Bou. Dank dus dat de digitale goden jou beter gezind schijnen te zijn. Heb je nog dat schitterende muurbloempje van Stelling bekeken,?- het was maar een voorbeeld uit hun aanbod, dat overigens in my humble opinion verplichte literatuur zou moeten zijn voor alle klassen verder dan de kleuterschool, over een fucking ‘canon’ gesproken, voor ‘vaderlandsche’ doeleinden en nog veel méér eigeluk- En heb je gelachen? Right, dan was gij eenzaam maar niet alleen, en wat meer is dan hebben we samen een schitterend ogenblik voor het leven beleefd, da kom vast noges op tuluvisie. Mogen anderen er maar zo rijkelijk mogelijk van meegenieten. Aan ons zal het niet liggen.
  Love
  “Ach!¨

 • Eheu:

  Da’s onnodig beste Bou, want ik ken Maurintius en hij geeft zijn artikel vrij, bovendien ben ik er zelf mede-auteur van zoals je hebt kunnen lezen.
  Groet

  Eheu

  • mr. drs. BOU:

   Beste Eheu,

   Dank je wel. Ik zou graag het hele artikel graag overnemen op BOUblog. Dus niet als comment, maar als apart artikel. Het is het zeker waard!

   Verder schat ik dat het nog wel een week of drie kan duren, voor ik weer met twee handen kan schrijven. We gaan wel door… 😉

Laat een reactie achter

Recente reacties