Archief
Artikelen

George Carlin

Gisteren, op zondag 22 juni 2008, is de stand-up comedian George Carlin in Los Angeles overleden aan een hartaanval. Hij had in het weekeinde nog op de planken gestaan in Las Vegas. Hij is 71 jaar geworden. Zoals mijn trouwe lezers wel weten, vond ik hem een van de beste criticasters van onze westerse cultuur.

In de jaren zestig verscheen Carlin regelmatig op de TV, hij was o.a. te gast in de Ed Sullivan Show. Zijn optredens werden steeds meer controversieel en in 1972 werd hij gearresteerd wegen “obscenity”. Hij bleek een waardig opvolger van Lenny Bruce, de stand up comedian die twee maal werd veroordeeld wegens het gebruik van “vieze woorden” en aan wie postuum (hij stierf in 1966) gratie werd verleend. Carlin werd echter vrijgesproken door het Supreme Court, met 5 tegen 4 stemmen! Zijn spraakgebruik was weliswaar “indecent”, maar niet “obscene”, zo oordeelde de Hoge Raad van de VS.

In 1977 werd zijn one-man show voor het eerst uitgezonden door HBO, een Amerikaanse zender die door miljoenen mensen wordt bekeken. De show werd ingeleid door een populaire journaliste en presentatrice, Shana Alexander, die de kijkers waarschuwde voor de inhoud van het programma en verklaarde waarom HBO dit toch uitzond.

In de loop der jaren zijn 12 shows van Carlin door HBO uitgezonden. Op de website van Carlin kan men een box met DVD’s van al deze shows kopen: All my Stuff. De voorstellingen die op internet staan, had ik deze winter al verzameld. In memoriam George Carlin is hier nogmaals het overzicht van zijn werk:

1977: George Carlin: On location at USC. Duurt een uur en 25 minuten.

1978: George Carlin: Again! Duurt een uur en 20 minuten.

1982: George Carlin in Carnegy Hall. Duurt een uur.

1984: Carlin on Campus. Duurt een uur.

1986: Playing with your head. Duurt een uur.

1988: What am I doing in New Jersey? Duurt een uur.

1990: Doin’ it again. Duurt een uur.

1992: Jammin’ in New York. Duurt een uur.

1996: Back in Town. Duurt een uur.

1999: You are all diseased. Duurt een uur.

2001: Complaints and Grievances. Duurt een uur.

2005: Life is worth loosing. Duurt een uur en een kwartier.

Zijn laatste show: It’s bad for Ya, duurt een uur en 8 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter