Selecteer een pagina

Archieven

Reel Bad Arabs, made in Hollywood

Heeft u ook zo’n hekel aan moslims die in hun djellaba’s of lange jurken door onze straten sluipen? En aan die moslima’s die zich verschuilen in hoofddoeken, sluiers en burka’s? Het zijn doodenge mensen, die slinkse, achterbakse en gevaarlijke Arabieren! Onder hun lange jurken verbergen zij kromzwaarden! Achter hun vriendelijke glimlach verschuilt zich hun bittere haat tegen westerlingen! En de moslima’s die zich op straat altijd zo kuis kleden, zijn eigenlijk heel sensueel. Als zij hun hoofddoek afwerpen, blijken het verleidelijke buikdanseressen die met hun zoete glimlach de gemiddelde westerling tot waanzin brengen…

Weet dan dat dit beeld van de “oosterlingen” is made in Hollywood!

Dr. Jack Shaheen heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop Arabische mensen en volkeren in Hollywood werden en nog worden afgeschilderd. Alle stereotiepen komen hier voorbij en worden meedogenloos aan de kaak gesteld.

Reel Bad Arabs (Hoe Hollywood kijkt naar de Arabische volkeren) duurt 50 minuten

7 Reacties

 1. John

  Bij mijn weten heb ik nog nooit een Hollywoodfilm gezien waarin moslims figureren. En toch heb ik ernstige bedenkingen tegen de toename van het aantal hoofddoekjes, djellaba’s, niqaabs en burka’s in het straatbeeld. Niet alleen vind ik het onesthetisch, al die fladderende tenten om me heen te moeten zien, ook erger ik me wild aan de toenemde rol van religie in het publieke domein. Dachten we in de jaren zestig en zeventig ons eindelijk bevrijd te hebben van die geestelijke dwingelandij, krijgen we het via de islam zelfs dubbel zo erg weer terug! Om me daar zorgen over te maken, heb ik geen Hollywoodfilm vol (vermeende?) clichés nodig. Over vooroordelen gesproken, Bou, uit jouw stukjes komt toch wel erg vaak Amerika naar voren als de Bron Van Alle Kwaad. Je klinkt bijna triomfantelijk, nu je hebt ‘ontdekt’ dat óók achter de problemen tussen moslims en moderne, seculiere westerlingen weer de verderfelijke hand van de VS zit. Feit is overigens dat moslims in de VS veel minder integratieproblemen kennen dan in Europa. Als de Amerikanen zo zeer zouden zijn beïnvloed door de “Hollywoodclichés” over moslims, zou dat toch eerder andersom moeten zijn. Lijkt mij.

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  John, het is wel duidelijk dat jij de documentaire niet hebt bekeken! Het begint al met de stomme film, het gaat ook over tekenfilms van Walt Disney en zo voort. Natuurlijk heb jij ook wel eens films gezien met dat soort beelden! Het viel je alleen niet zo op… Mij ook niet!

  Ik herinner me nog dat ik voor het eerst in Marokko was. Ik vond het maar eng, al die mannen in lange jurken, met hun capuchons op. Het deed me denken aan de cu-clux-clan! Maar ze dronken mint-thee uit potjes en ze speelden triktrak. Niks geen lange messen, gewoon vriendelijke mensen!

  Over vooroordelen gesproken, John, jij beoordeelt een documentaire zonder hem te hebben gezien en daarop beoordeel je mij dan weer! Dat is knap!

  Volgens jou heb ik een hekel aan Amerika. In tegendeel, ik vond het een prachtig land. Ik heb wel een hekel aan de oorlogsindustrie, aan fascisme en de moderne slavernij. De rol die de VS op dit moment speelt op het wereld-toneel, staat me dan ook tegen. Maar daarin sta ik niet alleen. Heel veel mensen in de VS protesteren luidkeels tegen deze imperialistische politiek. Dat zouden wij in Nederland ook moeten doen, want Nederland doet er aan mee!

  Antwoord
 3. John

  Dat moslims messen onder die lange gewaden zouden verbergen is een gedachte die zelfs nog geen moment bij me is opgekomen! Daar gaat het mij dan ook helemaal niet om in mijn reactie. Ook beoordeel ik jou niet op (de inhoud van) die documentaire. Ik zet alleen vraagtekens bij de suggestie dat mensen een hekel aan moslims zouden hebben, doordat ze beïnvloed zouden zijn door Hollywoodfilms. Ik denk dat er hier in West-Europa heel andere zaken voor die afkeer (of laten we zeggen: grote bezorgdheid) verantwoordelijk zijn. Bijvoorbeeld de afkeer van een leven dat grotendeels bepaald, zo niet beheerst, lijkt te worden door religie – en alle beperkingen die dit met zich meebrengt. Het feit dat moslims die beperkingen niet alleen aan zichzelf willen opleggen (wat nog tot daar aan toe zou zijn, hoewel die beperkingen de vrouwelijke moslims veel zwaarder raken dan de mannelijke), maar ook aan mensen die verder niets met godsdienst te maken hebben of zelfs maar willen hebben. Kunst die geweerd wordt van tentoonstellingen, of verwijderd uit publieke expositieruimtes, theatervoorstellingen die verhinderd worden, films en cartoons die verboden worden, vrouwen die allerlei opmerkingen naar hun hoofd geslingerd krijgen, omdat ze gewoon leuk en vlot gekleed willen gaan, politici, columnisten en tekenaars die moeten vrezen voor hun leven, omdat ze kritiek hebben op de islam, etc, etc. Dit alles vindt plaats door op op last van klagende moslims. En deze vaak groteske klachten en eisen worden voor een belangrijk deel nog ingewilligd ook, door christelijke en socialistische politici met een dubbele agenda. Ik denk dat veel mensen om die reden niet veel van moslims moeten hebben. Ze zien dat de leuke, open, vrije Nederlandse samenleving die we hadden de laatste jaren serieus onder druk staat en ze zien ook heel goed door wie dat komt. Ik denk dat we daar geen Hollywoodfilm voor nodig hebben.

  Toch zal ik de documentaire eens gaan bekijken, maar ik doe je en passant nog een aardige suggestie aan de hand voor een volgend onderwerp: het beeld van Joden, zoals dat oprijst uit Arabische films, soapseries, documentaires, cartoons etc. Joseph Goebbels zou trots zijn op zulke ijverige leerlingen…

  Antwoord
 4. mr. drs. BOU

  Beste John,

  Toen ik die docu bekeek, toen was dat voor mij verhelderend! Nooit bij stilgestaan! Misschien overkomt jou het zelfde.

  Het gaat mij om het doorzichtig maken van propaganda. De manier waarop Joden in de Arabische wereld worden afgeschilderd, is voor ons vrij doorzichtig, maar de westerse propaganda wordt vaak niet als propaganda herkend. Ik ben me nooit zo bewust geweest van het beeld dat al sinds het begin van de film-industrie (zeg vanaf WO I) in het westen werd geschapen van de Arabieren. Pas toen ik alles op een rijtje voorbij zag komen, werd het duidelijk.

  Intussen is het democratische en vrije westen al sinds 1917 bezig om zich de oosterse aardolie toe te eigenen! Als dat niet langer lukt, zoals in Irak onder Sadam Hoessein en in Iran onder Ahmadinejad, dan wordt er even een vijandbeeld gecreëerd, op grond van de sluimerende vooroordelen.

  Wat betreft de problematiek van de moslim-immigranten, die ligt volgens mij veel minder eenvoudig dan je het stelt. En de politiek maakt misbruik van een tweespalt, die ze zelf graag creëert en in stand houdt.

  Ik ben benieuwd wat onze regering gaat doen, als Jordanië inderdaad om uitlevering vraagt van Geert Wilders! Na alle internationale propaganda die Balkenende voor dat filmpje maakte, kan hij toch moeilijk nee zeggen op dat verzoek.. 😉

  Serieus, ik denk dat onze samenleving meer onder druk staat van het beeld van moslims dat door de propaganda wordt gecreëerd, dan dat we onder druk staan van moslims. De moslim-landen staan onder druk van de westerse olie-rovers! Idem voor Afrika!

  Maar misschien geloof jij nog altijd in Osama en zijn 19 plofmoslims, die op 11 september de Twin Towers en zo voort…

  Laat me in elk geval even weten, wat jij van die docu vond. Je hoeft hem niet goed te keuren, maar hem ongezien afkeuren berust volgens mij op een vooroordeel.

  Antwoord
 5. John

  Op dat internationale uitleveringsverzoek van Jordanië past maar één antwoord: direct een tegen- uitleveringsverzoek uitvaardigen, gericht tegen a l l e regeringsleiders van moslimlanden. Aanklacht: achterlijk houden en onderdrukken van de eigen bevolking, machtsmisbruik, marteling, moord, corruptie, leugenachtigheid en verregaande incompetentie. Hoe durven dit soort barbaren te klagen over het ‘schenden van mensenrechten’. Ze doen verdomme zelf dag in dag uit niks anders. Zodra ze maar één voetstap op Europees grondgebied zetten: oppakken en voor een internationaal tribunaal slepen. Maar ja, met zo’n laf christenwatje als Balkenende aan het roer zal het waarschijnlijk wel uitlopen op ja en amen knikken tegen Jordanië. En Ernst ‘wet op de godslastering’ Hirsch Ballin zal maar al te graag de uitleveringsovereenkomst tekenen.

  Antwoord
 6. mr. drs. BOU

  Beste John, ons “democratische, vrijzinnige en ruimdenkende” landje heeft gewoon een uitleveringsverdrag met een land als Jordanië. Toch handig als je ooit een politieke vijand wil lozen.

  Robbert Hörchner zit nog steeds in voorarrest in Polen, gezellig met acht man op een cel! Ze moesten hem even kwijt, want hij haalde de shit van het OM boven water en hij werd een beetje te populair. Even de grote PR ingeschakeld en dan wat Polen… Wie kijkt er nog om naar Hörchner?

  Pak nou eens even twee ansichtkaarten, één voor Baybasin en de andere voor Hörchner! Niet alleen doe je hen er een groot plezier mee, maar het werkt ook als bescherming!

  En heb je die documentaire al bekeken? Want je weet niet half, hoe lang we al worden belazerd. Of geloof jij nog in Osamalibaba en zijn 19 plofmoslims?

  Nee, ik al heel lang niet meer!

  Antwoord
 7. Geus

  Ik vond die eerste alinea wel passend.
  Helemaal mee eens.

  Moslims zijn hetzelfde als Katholieken; als ze eenmaal genoeg volk hebben, dan wordt de rest van de bevolking gelynched om er een moslim staat van te maken, zoals Iran, Irak, Pakistan, Turkije, Afganistan, ga maar door. De Profeet Mohammed begon met het uitmoorden van de intellectuelen in Arabië.
  KILL EM ALL!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. NWO-INFO » Blog Archive » Vrede, propaganda en het beloofde land - [...] en de filmproducer Bathsheba Ratzkoff. Andere belangrijke documentaires van Sut Jhally zijn: Reel Bad Arabs, over de manier waarop…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien − achttien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën