Archief
Artikelen

Op de website van het Ministerie van Justitie verscheen op 6 juni dit bericht: “Op uitnodiging van de Turkse minister van Justitie Mehmet Ali Şahin brengen minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak van Justitie een werkbezoek aan Turkije. Behalve met de minister van Justitie Şahin staat in Ankara (op 11 en 12 juni) een ontmoeting met de minister van Binnenlandse Zaken Beşir Atalay op het programma. Onderwerpen die aan bod komen zijn eergerelateerd geweld, samenwerking op het gebied van terugkeer, illegale migratie, mensenhandel en databescherming.”

Waarom zou dit bezoek juist op dit moment plaats vinden? En zou er nog meer worden besproken dan het bovenstaande? Op 10 juni verscheen op Nu.nl dit bericht: “Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaat proberen de Turkse autoriteiten ertoe te bewegen mee te werken aan het onderzoek naar vermeende PKK-activiteiten in het Brabantse Liempde. De lobby is voor het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) de laatste kans om de zaak inhoudelijk voor de rechtbank te kunnen brengen.”

Twee uur later werd het bericht gewijzigd: “Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gaat proberen de Turkse autoriteiten ertoe te bewegen mee te werken aan het onderzoek naar vermeende PKK-activiteiten in het Brabantse Liempde.”

Nu.nl zegt verder: “In 2004 werden 36 mensen gearresteerd op verdenking van criminele activiteiten voor de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De helft van de zaken is inmiddels geseponeerd. Het onderzoek in de zaak verloopt zeer moeizaam. De verdediging wil in Turkije meer dan honderd getuigen horen, onder wie de tot levenslang veroordeelde Koerdische leider Öcalan. De Turkse autoriteiten weigeren mee te werken aan het verhoor van de getuigen in aanwezigheid van de Nederlandse advocaten.”

Het Reformatorisch Dagblad laat de lobby weer over aan Verhagen en zegt er bij: “De lobby is voor het Landelijk Parket van het openbaar ministerie (OM) de laatste kans om de zaak inhoudelijk voor de rechtbank te kunnen brengen. Dit bleek dinsdag tijdens een regiezitting van de rechtbank in Den Bosch. De minister is nu op bezoek in Turkije.”
Omroep Brabant zegt echter: “Minister Hirsch Ballin van Justitie gaat Turkije vragen om mee te werken aan het onderzoek naar PKK-activiteiten in Liempde. Dat is de uitkomst van de zitting die dinsdagmorgen in de rechtbank in Den Bosch plaatsvond.”

Een dergelijk klein bericht lijkt onbelangrijk, maar het verschaft wel een excuus aan Hirsch Ballin om in Turkije te gaan praten met vrijwel iedereen! Ook doet de vage berichtgeving denken aan paniekvoetbal. Verschuilt zich achter dit rookgordijn soms weer een poging om Demmink in de doofpot te stoppen? Laten we eens kijken of er in Turkije nog iets te halen valt in de zaak Baybasin.

In het Klachtschrift van mr. Van der Plas staat op pagina 6 onder punt 9 een verklaring die de Turkse oud minister van Staat en Transport, Necdet Menzir, heeft afgelegd tegenover de journalist Burhan Kazmali. Midden jaren negentig was Necdet Menzir de Directeur van Politie te Istanbul. Daardoor weet hij op welke manier de strafzaak tegen Baybasin in elkaar gezet is. Tijdens een etentje met de echtgenoot van de toenmalige minister president van Turkije, Özer Ciller, heeft Ciller tegen Menzir gezegd dat hij zich stoorde aan de gedragingen en uitlatingen van Baybasin en dat hij wenste dat Baybasin en zijn familie onder observatie werden gesteld. In een schriftelijke verklaring van 11 december 2007 schrijft Kazmali dat Menzir hem het volgende heeft verteld:

Ik citeer alleen de laatste alinea:

Bekend was dat Demmink, wiens naam in Turkije in verband werd gebracht met seksschandalen, in de jaren 1995 tot 2000 met gebruikmaking van verschillende namen in Turkije is geweest. (het verhullen van iemands werkelijke identiteit is iets dat om veiligheidsredenen wel vaker gebeurde) De politie in Istanbul verleende hem vanzelfsprekend beveiliging, zowel bij zijn officiële als ook bij zijn niet officiële bezoeken. Met die zaken hield de afdeling beveiliging zich bezig. Wij deden het nodige voor zijn officiële- en zijn privé-bezoeken. Demmink was ook nauw betrokken bij de zaak Baybaşin. Ik had gehoord dat Tansu Çiller diverse malen met het Nederlandse Ministerie van Justitie heeft gesproken. Het heeft uiteraard een behoorlijke schok veroorzaakt dat Baybaşin de naam van Tansu Çiller in verband bracht met de drugshandel. Maar ik ben zelfs niet in staat om te beoordelen of deze uitspraak op waarheid berust of niet. Maar kijk, ik zal iets zeggen, ik weet niet of dit juridisch mogelijk is of niet. De besprekingen tussen Ferruh Tankuş en Demmink, Tankuş en Hillenaar en alle besprekingen met de buitenlandse politiemensen die vanuit Nederland naar Turkije zijn gekomen, zijn opgenomen op geluidsbanden met de bedoeling dat ze later zouden kunnen worden ontcijferd. (—) Dit is wat ik te zeggen heb.”

Terwijl staatssecretaris Albayrak wordt bijgepraat over belangrijke sociale kwesties als eerwraak, gezinshereniging en de internationale handel in vrouwen, gaat Hirsch Ballin praten over oude koeien en opstandige Koerden. We mogen verwachten dat die geluidsbanden nooit meer zullen worden ontcijferd.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Hirsch Ballin en Albayrak naar Turkije: damage control?”

 • John:

  Voor wat hoort wat, dus dat zal wel weer vergaande toezeggingen aan Turkije betekenen. Iets in de geest van onvoorwaardelijke steun aan het Turkse streven om toe te treden tot de EU, verplichte godsdienstlessen op school en standrechtelijke executie van elke cartoonist die de profeet beledigt. Ik acht het CDA ertoe in staat. Komt immers grotendeels ook in hun eigen straatje van pas…

 • John, met dat gedoe in Liempde was in 2004 al iets vreemds aan de hand.

  Er waren in Liempde wat Koerdische jongeren aan het kamperen, in november 2004. Er werd een Koerdisch strijdlied gevonden en daarop deed de politie een inval. Er werd een pistool in beslag genomen, plus wat instructiemateriaal. Dat pistool mag natuurlijk niet, maar de rest was gewoon legaal!

  Het was toen reeds de vraag waarom men in Liempde zoveel arrestaties had verricht. De PKK was toen in Nederland nog niet verboden, het voorstel daartoe werd daarna pas ingediend.

 • turkiye:

  En turkische hoertje………

Laat een reactie achter