Archief
Artikelen

In mei van dit jaar was het 60 jaar geleden dat Israël ontstond. Aan de stichting van deze staat gaat een halve eeuw vooraf, waarin Zionistische Joden uit Europa en Rusland grond in Palestina kochten en er nederzettingen stichtten. In de 19e eeuw ontstond in Europa het Zionisme als nationale beweging en ideologie. De Zionisten wilden een Joods thuisland stichten in het gebied waar ooit de Bijbelse Joden woonden. Daartoe werd in Palestina grond aangekocht en de Zionisten emigreerden naar Palestina.

Het plan om Arabisch Palestina om te vormen tot een “Joodse staat” ontstond rond 1897, toen Theodor Herzl het Eerste Zionistencongres organiseerde. De eerste belangrijke toezegging is de Balfourverklaring (1917), een brief waarin de Britse minister Balfour aan de zionistische leider Lord Rothschild een Joods Nationaal Tehuis belooft in Palestina. De grootscheepse Joodse kolonisatie begon vanaf 1923, toen de Britten het mandaat kregen van de Volkenbond, wat in feite inhield dat de onafhankelijkheid van de Arabische inwoners moest worden voorbereid.

In 1947 stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in met het Britse plan voor de opdeling van Palestina in een Joodse en een Palestijnse staat. Het land telde toen 1,6 miljoen inwoners, waarvan 1 miljoen Arabieren en 600.000 Joden. De grond van Palestina was voor ruim 70% eigendom van de Britse autoriteiten, 16,5% was van Arabieren die elders in de Arabische wereld woonden, de Joden bezaten 8,6% en de lokale Arabische bevolking 3,3%. In het voor de Joodse staat bedoelde deel maakten de Joden 55% van de bevolking uit en de Arabieren 45%. Daarnaast waren er nog 90.000 nomadische bedoeïenen die er een deel van het jaar verbleven. Vrijwel onmiddellijk na het besluit van de VN brak er een oorlog uit tussen Joden en Arabieren. Een groot deel van de Arabische bevolking vluchtte voor het geweld of werd verdreven.

Tussen 4 april en 10 mei 1948 voerde het Joodse leger het Plan-Dalet uit. Het doel was om niet alleen de gebieden die aan de Joodse staat waren toegekend te verdedigen, maar ook de Joodse nederzettingen buiten dit gebied. In het plan staat letterlijk: “Het objectief van het plan is om de controle te verkrijgen over gebieden van de Joodse staat en de grenzen te verdedigen. Tevens is het streven controle te verkrijgen over Joodse nederzettingen en bevolkingsconcentraties buiten dit gebied (dat aan de Joodse staat was toebedeeld) van reguliere, semi-reguliere en kleine troepenmachten van binnen en buiten de staat”.

Op 9 april 1948 vond in Deir Yassin een massamoord plaats. Joodse paramilitaire organisaties onder leiding van Menachem Begin trokken het Palestijnse dorp Deir Yassin binnen en richtten onder de 750 inwoners een bloedbad aan. Het dorp lag op 3 km afstand van Jeruzalem, buiten het gebied dat door de VN was toegewezen aan de Joodse staat, maar in de corridor tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Volgens het Plan-Dalet moest deze corridor worden veroverd en bezet. Meer dan 100 mannen, vrouwen en kinderen in Deir Yassin werden afgeslacht. Een groep van 53 kinderen waarvan de ouders en andere verwanten in het bloedbad waren omgekomen, werd gedumpt bij de oude stadsmuur van Jeruzalem, in het Palestijnse gedeelte. Ze werden daar gevonden door Hind Husseini, coördinator van de Arabische Vrouwenvereniging, die een weeshuis voor hen stichtte. Menachem Begin werd later premier van Israël en in 1978 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede!

Deir Yassin Remembered duurt 33 minuten

Na het bloedbad van Deir Yassin sloegen de Arabische bewoners van Palestina massaal op de vlucht, naar Libanon, Jordanië en Syrië, maar ook naar de Gazastrook. Zo ontstond het probleem van de Palestijnse vluchtelingen. De volgende documentaire stamt uit 1950. Twee jaar na de stichting van de staat Israël was de toestand van de Palestijnen in Gaza dramatisch. Zestig jaar na dato geldt dat nog altijd. Vandaar dat we Israël niet van harte kunnen feliciteren met het jubileum.

Sands of Sorrow duurt 28 minuten

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Zestig jaar Israël, een tragisch jubileum”

 • PP:

  Helemaal mee eens. Israel is een staat die zich al 60 jaar buiten de internationale orde stelt en VN resoluties aan z’n laars lapt. Deze staat wordt overeind gehouden met VS gelden, nabuuroorlogen en staatsterreur. Ik voorzie eerlijk gezegd op den duur een nieuwe exodus naar de VS.

  De Palestijnen verdienen dit niet.

 • dobberjon:

  Ik vraag mij eerlijk gezegd af, of dat geval met deir yassin (wat ook door veel Joden betreurd was, want leven respecteren is in het Jodendom geen tot Joodszijn beperkt goed), of inhet omgekeerde geval, als het Palestijnen waren die daar Joden afgeslacht hadden, of die 53 kinderen dan wel in leven waren gebleven. Volgens mij hadden de Palestijnen die kinderen ook ehh..
  Maar in die tijd was er tussen veel meer Joden en Arabieren volgens mij enige samenwerking en welwillendheid.

  Israël is G’ds Plan hoor. Of je dat nou leuk vindt of niet.
  Het is heel lang geleden voorzegd (en dat weten veel Islamieten ook wel, de vredelievenden respecteren het en worden ook gerespecteerd door het Jodendom. Heel simpel: uw vrienden zijn mijn vrienden. Vraag je je wel s af hoe je je vijanden genaakt/gekozen hebt? Een kwaad woord is gauw gesproken. Vrede kies je zelf. Daar hoort toch geen je afzetten tegen de ander bij?

  Taalgebruik en waarheid dienen ook elkaars vrienden te zijn:
  “Brak er een oorlog uit tussen de Joden en de Arabieren” klinkt wel anders dan “vielen de omringende Arabische landen Israël binnen” (aanval). De eerste zin suggereert dat beiden de oorlog begonnen (wat niet waar is, Israël had bijna niks en moest zich plots tegen een overmacht verweren. Zelfs de Britten werkten tegen!),

  Groet. D

 • Falbers:

  Israël is G’ds Plan hoor. Of je dat nou leuk vindt of niet.

  Says who? Say GODVERDOMME who?
  Christus te paard, het zijn domme muppets als dobberjon die het conflict met hun dogmatische, totaal verknipte en vooral gedateerde gedachtengif in leven houden. Keep ‘m coming dobberjon, ik lach me scheel

Laat een reactie achter