Archief
Artikelen

Op 4 mei zond KRO Reporter een reportage uit over cannabisteelt in Nederland. Wat ooit een hobby was van wat wereldvreemde hippies, is uitgegroeid tot een winstgevend, maar riskant bedrijf. Hoewel de politie wekelijks 50 wietplantages ontmantelt, komen ongeveer evenveel bij. Nederwiet heeft een hoge kwaliteit en een uitstekende reputatie, het blijkt na tomaten en komkommers het belangrijkste exportproduct in de tuinbouw. Helaas is deze kweek illegaal, er is daarom geen controle en veel kwekerijen bevinden zich op zolders en in slaapkamers in woonwijken. Door het hoge energiegebruik, gepaard aan amateurisme, levert dat voor de omwonenden gevaar op, vooral brandgevaar!

In KRO Reporter zien we ook de eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Deze krijgt dagelijks duizenden klanten, vooral uit België en Frankrijk. Inmiddels heeft de politie deze coffeeshop gesloten en de eigenaar gearresteerd. Hij mag namelijk slechts een pond wiet in voorraad hebben, maar gezien de goede klandizie is dat niet voldoende. Een pond is 5 gram voor honderd klanten, Checkpoint had enige kilo’s in voorraad en op andere plaatsen lag nog meer, om die voorraad aan te vullen. De eigenaar is daarom crimineel en in Terneuzen vreest de middenstand dat de straathandel nu weer zal opleven. Volgens burgemeester Lonink van Terneuzen is het gedoogbeleid failliet. Lonink is voorstander van coffeeshops, hij pleit voor experimenten met gereguleerde wietteelt, gecontroleerd door de overheid.

In Maastricht zit burgemeester Leers met een zelfde probleem, zo blijkt uit een reportage van EenVandaag. In Helmond en Venlo zijn de coffeeshops gesloten, maar in Maastricht wordt de overlast daardoor alleen maar groter. Het drugstoerisme heeft daar een hoge vlucht genomen, het blijkt een gouden markt en drugsrunners rijden zich letterlijk dood. Ook bespioneren ze de politie. Burgemeester Leers pleit al jaren voor het reguleren van de handel in soft drugs. Zo zouden zowel de teelt als de verkoop uit de criminele sfeer verdwijnen. Ook wil Leers de coffeeshops nu uit de binnenstad verplaatsen naar de grens. De meeste klanten komen immers uit het buitenland. Maar daar zijn de Belgen dan weer tegen, zoals blijkt uit deze nieuwe reportage van EenVandaag.

Onze huidige regering gelooft heftig in de bestrijding van terrorisme, criminaliteit en drugs, dus ook van cannabis. Daarom worden er in Nederland dagelijks 1.700 telefoons getapt. In heel de Verenigde Staten zijn dat er slechts 2.200 per jaar. Nederland is nu wereldkampioen in het schenden van de privacy van de burgers! Maar de criminelen gaan gewoon door met het kweken en leveren van cannabis aan de gedoogde coffeeshops, want het spul moet toch ergens vandaan komen.

Intussen zet Justitie de strijd tegen de cannabis hardnekkig voort. Het OM schrijft: In 2005 werden 2500 wietplantages – groot en klein – ontmanteld. Dat kost echter veel politiecapaciteit. Het rendement van die inzet is helaas maar beperkt omdat de productie al snel elders wordt voortgezet. Om tot een effectievere aanpak te komen is in het zuiden van het land een project gestart dat minder op snelle ontmanteling van plantages is gericht, maar meer op die van de achterliggende criminele organisatie, mede door ontnemingsmaatregelen.

Vooral de kleine thuiskwekers worden het slachtoffer van het vervolgingsbeleid, zoals blijkt uit deze uitzending van PREMtime. Huurders in Tilburg die worden betrapt op het kweken van hennepplanten in hun woning, worden zonder pardon uit hun woning gezet. Ze krijgen eerst een werkstraf en een boete, worden dan dakloos en krijgen geen uitkering. Burgemeester Vreeman, die verantwoordelijk is voor dit nietsontziende Tilburgse beleid, krijgt de wind van voren van Prem Radhakishun.

Een andere groep slachtoffers zijn de mensen die al dan niet onschuldig worden gepakt in het buitenland. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert ten aanzien van hen een soort “eigen schuld, dikke bult”-beleid. Het aantal Nederlanders in buitenlandse gevangenissen groeit. Op dit moment zijn dit er ongeveer 2500, waarvan het merendeel vastzit voor drugssmokkel. Eind vorig jaar zond de EO onder de titel Vreemde Tralies een serie portretten uit van mensen die in het buitenland gevangen zitten. Daarbij was ook een reportage over John van den Broek. Deze vrachtwagenchauffeur ging eind 2006 naar Marokko om een partij cherrytomaatjes te halen. Toen hij de boot wilde oprijden, werd er 1400 kilo hasj in zijn wagen aangetroffen, verstopt in de zijwanden en het dak. John zegt dat het spul buiten zijn medeweten erin is gestopt. Hij had zijn leven goed voor elkaar: een huis gekocht, hij wilde gaan trouwen en er waren geen financiële problemen. Nu zit hij in de gevangenis, die “De Hel van Tanger” wordt genoemd. Hij heeft nog 8 jaar voor de boeg, tenzij hij de rest van zijn straf in Nederland mag uitzitten.

De echte drugscriminelen staan intussen ver boven de wet! In Afghanistan is de papaverteelt na de komst van de Amerikanen zodanig toegenomen, dat 95% van de heroïne nu uit dat land afkomstig is. Het is duidelijk dat ‘onze jongens’ in Afghanistan de opiumboeren geen strobreed in de weg leggen. Crimesite zegt daarover: De hypocriete houding van de Amerikanen, met in hun kielzog de Nederlandse troepen, zou de wereld grote zorgen moeten baren. Is dit die VOC-mentaliteit waar Balkenende het over had? Is dit de reden waarom regeringen zich verdringen om mee te vechten aan zijde van de wereldgrootmacht, de VS? Iedereen weet dat de VOC voornamelijk schathemeltje rijk is geworden met o.a. deze opiumhandel die op wereldschaal plaatsvond. Worden de heroïne-prijzen zo niet kunstmatig hoog gehouden door een verbod en heksenjacht op deze harddrugs?

Steven Brown was ooit een van de grootste drugshandelaren van ons land, hij voerde duizenden kilo’s wiet, hasj en andere drugs het land in. Begin jaren ’90 besloot hij om uit het criminele milieu te stappen. Sindsdien heeft hij rechten gestudeerd en schrijft hij boeken, waarin hij vertelt over zijn ervaringen in de onderwereld. In zijn laatste boek, Gangsta’s Paradise, legt hij het centrale zenuwstelsel van de wereldwijde drugshandel bloot. In Primo zegt hij in een artikel: We moeten drugs dringend legaliseren. Dat artikel (pdf) begint aldus:

De bestrijding van de drugshandel en de opvang en begeleiding van problematische gebruikers kost de samenleving handenvol geld. Dat de overheid in deze ‘oorlog tegen drugs’ steevast achterop hinkt en zienderogen terrein verliest aan de internationale drugskartels, is iedereen duidelijk, ook al wordt dat officieel zelden tot nooit met zoveel woorden gezegd. Internationale organisaties als de Wereld Handelsorganisatie en de Verenigde Naties hebben de afgelopen jaren geregeld gewezen op de dreiging van de georganiseerde misdaad, met name de criminele structuren achter de wereldwijde drugshandel, die niet enkel de democratieën ondergraven en de reguliere wereldeconomie bedreigen, maar zelfs regelrechte burgeroorlogen financieren. Om nog maar te zwijgen van het internationaal terrorisme dat niet zelden zijn bloedgeld puurt uit drugshandel.

Lees ook de rest van dit zeer boeiende artikel en u begrijpt dat er maar een remedie is tegen deze door de overheid gecreëerde drugscriminaliteit:

Legalise it!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “De wanhopige strijd tegen cannabis”

 • John:

  ‘Nieuw bewijs pedofilie topambtenaar’
  Door MAAIKE RUEPERT

  AMSTERDAM – De tot levenslang veroordeelde Turk Hüseyin Baybasin eist bij het gerechtshof in Den Haag de vervolging van een topambtenaar van het ministerie van Justitie wegens kindermisbruik. Joris D., een topambtenaar van het ministerie van Justitie, zou zich in Turkije schuldig hebben gemaakt aan pedofilie.

  FOTO ANP
  Baybasin maakt de zaak aanhangig, omdat hij vermoedt dat hij zijn veroordeling heeft te danken aan de zaak rond D. De ambtenaar zou door het kindermisbruik chantabel zijn geworden, en vervolgens onder druk van Turkije het justitieonderzoek naar Baybasin hebben gemanipuleerd.

  Volgens de verdediging wilde Turkije Baybasin voorgoed achter tralies zien verdwijnen, wegens zijn contacten met de Koerdische vrijheidsbeweging PKK. In ruil voor een lange veroordeling van Baybasin zou Turkije bewijzen tegen D. hebben achtergehouden.

  Baybasin werd in 2002 veroordeeld tot levenslang wegens moord, heroïnehandel en afpersing. Het bewijs tegen hem was gestoeld op telefoontaps. Met die taps is volgens zijn advocaat geknoeid.

  De beschuldigingen aan het adres van D. zijn niet nieuw. Al in 2003 verschenen publicaties dat de topambtenaar zich in de jaren ’90 zou hebben vergrepen aan minderjarige jongens. Die moesten later op last van de rechter worden gerectificeerd. Baybasin deed vorig jaar al aangifte tegen D. Het Openbaar Ministerie zag toen na een oriënterend onderzoek geen reden de ambtenaar te vervolgen. Baybasin eist in een klaagschrift nu alsnog vervolging van D.

  Baybasins advocaat Adèle van der Plas heeft onlangs nieuw bewijsmateriaal vergaard met behulp van oud-recherchechef Klaas Langendoen. Zo sprak Langendoen vorige maand in Turkije een ex-politieman die toegeeft telefoongesprekken van Baybasin te hebben vervalst in opdracht van zijn superieuren. Reden: Baybasin was een vijand van de staat Turkije.

  Ook heeft Langendoen een video- opname voorhanden van een jongeman die stelt dat D. hem als jongetje heeft misbruikt. ,,Deze mensen moeten officieel worden gehoord,’’ stelt Langendoen, die geschokt is door zijn bevindingen. Advocaat Van der Plas: ,,Er moet een einde komen aan deze doofpotcultuur. Dat kan. Alles uit ons onderzoek is verifieerbaar.’’

  Het gerechtshof in Den Haag zal de zaak pas na de zomer behandelen. Het ministerie van Justitie wil niet reageren op de nieuwe aantijgingen, omdat de zaak nu bij het gerechtshof ligt.

  bron: AD

Laat een reactie achter