Archief
Artikelen

Malalai Joya, een van de vrouwelijke parlementsleden van Afghanistan en verdedigster van vrouwenrechten, is op dit moment in Nederland. Op zaterdag 24 mei sprak ze in Den Haag op het Symposium “Money for Women Peacemakers”, dat werd georganiseerd door het Women Peacemakers Program van het International Fellowship of Reconciliation (IFOR). In Nederland heet die organisatie Kerk en Vrede. Op zaterdagavond zond EenVandaag een interview uit met Joya, waarin zij vertelde over de situatie waarin haar land verkeert. Over de Nederlandse missie in Uruzgan is deze Afghaanse politica duidelijk: ze vraagt de bevolking van Nederland om pressie uit te oefenen op de regering om de troepen terug te trekken en zich onafhankelijk op te stellen van de VS.

Op zondag was Malalai Joya in Middelburg, op uitnodiging van het COS Zeeland, in samenwerking met de landelijke vereniging van Afghaanse vrouwen Rabe-i-Balkhi. Voorafgaand aan haar lezing werd de documentaire “Vijanden van het geluk” vertoond, die begin vorig jaar door de VPRO werd uitgezonden. Deze gaat over de politieke strijd van Malalai Joya. In december 2003 kreeg zij 3 minuten spreektijd in de Loya Jirga, de Vergadering van Stamoudsten in Afghanistan. Ze was toen 25 jaar oud. Ze beschuldigde de daar aanwezige krijgsheren openlijk van oorlogsmisdaden, waarop ze uit de vergadering werd gezet.

In 2005 nam Malalai Joya deel aan de verkiezingen voor het Afghaanse Parlement en ze won een zetel. Ze was een van de 68 vrouwen in de 249 zetels tellende Nationale Vergadering.
Ruim 60 procent van de gekozen parlementariërs is lid van de krijgsheergroepen. Meerdere daarvan zijn verantwoordelijk voor de oorlogsmisdaden in de Afghaanse burgeroorlog van 1992 tot 1996. Het parlement heeft besloten om hen onschendbaarheid te verlenen voor alle oorlogsmisdaden uit het verleden. Omdat Joya bleef protesteren tegen de aanwezigheid van fundamentalisten en krijgsheren in het parlement werd ze op 21 mei 2007 voor drie jaar geschorst. Het intimideren van oppositieleden is onder de regering van president Karzai aan de orde van de dag. Op Joya zijn reeds vier aanslagen gepleegd. Uit veiligheid draagt ze een boerka en ze verhuist voortdurend. In 2006 liet Karzai de subsidie voor haar beveiliging intrekken.

Vijanden van het Geluk staat helaas niet geheel online. De volgende twee fragmenten duren samen 12 minuten.

In Middelburg ging haar lezing over vrede, veiligheid en conflictbeheersing. Het is een politieke keuze om veel geld te steken in militaire missies en weinig geld in de pacifistische activiteiten van vrouwengroepen in Afghanistan. Investeren in het activisme van vrouwen kan bijdragen aan een duurzame vrede. De inval van de VS vlak na 11 september 2001 werd voorgesteld als een interventie ter bevrijding van het volk van de Taliban, maar de situatie van de bevolking is sindsdien niet verbeterd, maar zelfs verslechterd.

De miljarden voor de wederopbouw verdwijnen in de zakken van corrupte politici, voorheen krijgsheren. De veiligheid ontbreekt, er vallen vrijwel dagelijks doden onder de bevolking! De opiumteelt is sterk toegenomen, Afghanistan produceert nu 95% van de wereldmarkt voor heroïne. Ten tijde van de Taliban was de productie nihil. Er worden nu wel scholen gebouwd, maar er is geen geld voor onderwijzend personeel, de regering heeft hun salarissen stopgezet. De situatie van vrouwen is niet verbeterd, het aantal verkrachtingen en ontvoeringen is toegenomen en in 80% van de huwelijken wordt het meisje gedwongen om te trouwen. De armoede onder de bevolking is alleen maar toegenomen. De werkloosheid bedraagt nu 40%, veel mensen lijden honger, sommigen eten gras. Ook verkoopt men de eigen kinderen voor een paar dollar, om in leven te blijven.

Sinds haar schorsing in het parlement reisde Joya reeds de halve wereld rond met de oproep om te stoppen met de militaire bezetting van haar land. De “War on Terror” noemt ze een “misselijke grap”. Eind september 2007 was ze in Duitsland, waar ze in een interview o.a. zei: “Wat we nu nodig hebben is vrijheid en veiligheid. Maar in de naam van veiligheid hebben de buitenlandse troepen ons beroofd van onze vrijheid. We hebben internationale steun nodig maar we willen geen bezetting. Helaas is Afghanistan tegenwoordig een bezet land waar de VS haar regionale en economische belangen nastreeft terwijl het welzijn van de Afghaanse bevolking van geen waarde lijkt te zijn.”

In maart 2007 was Malalai Joya in Melbourne, Australië, waar ze werd geïnterviewd door Ten TV Channel.

Malalai Joya on Ten TV Channel duurt 13 minuten.

Nederland is een van de landen die de VS steunen in de strijd om Afghanistan. Men noemt het nou wel een vredesmissie, het blijft een militaire actie. De Nederlandse soldaten worden gezien als een deel van het bezettingsleger van de NATO, ze zijn daarom niet welkom bij de bevolking van Afghanistan. Als het geld dat deze militaire missie ons kost, zou worden besteed aan het steunen van de democratische krachten onder de bevolking van Afghanistan, dan zouden zij het land kunnen opbouwen.

Solidariteit met Malalai Joya en haar strijd voor echte democratie in Afghanistan is daarom van het grootste belang. Op de website Defend Malalai Joya staat welke doelen ze nastreeft, hoe ze dat doet en hoe men haar kan steunen. Zij is ook beslist niet de enige vrouw die zich inzet voor een democratisch Afghanistan. De vrouwelijke gouverneur Habiba Sarabi probeert de meisjes gelijke kansen te geven. De volgende reportage gaat over deze twee democratische vrouwen in Afghanistan. Hij is gemaakt in 2006, sindsdien zijn de salarissen voor onderwijzend personeel geschrapt door de regering Kazai. Het is de vraag hoeveel meisjes (en jongens) er nu nog naar school gaan in Afghanistan.

A Tale of Two Women laat zich niet embedde. Hij duurt 19 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

14 Reacties op “Malalai Joya uit Afghanistan in Nederland”

 • sander tamso:

  Ik had gisteren een docu gezien van Mike Rupert een oud cia agent die onderzoek deed na de invoer van drugs in de VS in de jaren 80.
  Hij kwam erachter dat de VS het zelf deed,met behulp van de CIA en FBI.
  Hij legt in deze docu vele dingen uit,zoals ook afghanistan waarom we daar zitten.
  Ik stuurde 1 vandaag ook deze docu en een paar andere nieuwszenders.
  Waarschijnlijk zullen ze er geen aandacht aan besteden,want de staat is heilig.
  In die docu word ondermeer verteld wie osama is en waarneer hij voor de cia kwam te werken.
  Ook dat osama nooit het doel was in afghanistan,maar de opiu en olie/gas transporten.
  En een hele lijst meer onderwerpen.

  Maakt je geest weer wat ruimer.

  http://video.google.com/videoplay?docid=8797525979024486145

  en 1 docu over de neo-cons waarom Irak.
  En de creatie van angst zaaien.

  http://video.google.com/videoplay?docid=3320922145165829917&q=Hijacking+Catastrophe

 • Prachtig, Sander Tamso. Dank je wel!
  Ik zal de documentaires bekijken en misschien wel hier bespreken.
  Zoveel te doen!

  De vraag is natuurlijk waarom Wouter Bos van de Shell tegen de wil van de Nederlandse bevolking en het hele PvdA electoraat na een bespreking met de deskundigen in een stiekeme achterkamer opeens besloot om voorstander te zijn van deze agressieve politiek.

  Volksverlakkerij, ten koste van de mensen (vnl. vrouwen en kinderen!) in Afghanistan.

 • sander tamso:

  beste Bou.

  Ik geef je wel mijn link,mocht je er wat tussen vinden je gerust het mag kopieren of er zelf een verhaal aan breien.
  Mijn verhaal hoeft ook niet de waarheid te zijn.
  Het gaat mij alleen om het midden om daar elkaars waarheid in te vinden.

  http://tamso.punt.nl/

  Succes verder.
  Mocht ik weer wat vinden,wat je nog niet weet ik je wel die site of verwijzing plaats.
  Mvg
  sander.

  (reactie ingekort door BOU)

 • John:

  *kuch* Hoe gaan we dit nu eens netjes zeggen, Bou…? Eh… het lijkt erop dat je site ook goed gelezen wordt in het blauwe paviljoen van Huize Boslust…

 • Beste John, laten we maar gewoon on-topic blijven. De Nederlandse militairen zien de missie in Afghanistan ook niet meer zo zitten. Ruim 50% van hen vindt het niet zinvol!

  NOVA heeft daar onderzoek naar gedaan. Voor wie deze uitzending heeft gemist, is hier de link.

  Verder zag ik (ik geloof op het journaal) dat Afghaanse vluchtelingen door Pakistan worden gedwongen tot terugkeren. Op dit moment nog niet onder dwang, maar door hun situatie in Pakistan onmogelijk te maken. In Afghanistan is voor hen geen enkele opvang, ze worden de woestijn in gestuurd en bekijk het maar! Volgend jaar wil Pakistan alle Afghaanse vluchtelingen uitzetten. Het zou dan gaan om 2 miljoen mensen!

  Afghanistan is een ramp, aangericht door de VS met steun van 40 andere NAVO-landen. En Nederland doet daaraan mee. Trots op Nederland? Welnee, ik schaam me diep! Ons schaamteloze landje vol lafbekken en kontlikkers van het Bush-regime is bezig om op “humanitaire gronden” een ramp aan te richten in Afghanistan! Leuker kunnen we het niet maken, wel leugenachtiger…

 • John:

  Wat Afghanistan betreft ben ik het helemaal met je eens – al zullen onze motieven wellicht verschillen. Ik zeg: zo snel mogelijk wegwezen daar! Aan zo’n land valt geen eer te behalen. Laat ze het maar allemaal lekker zelf uitzoeken. Op dit moment verdedigen we daar een regime dat journalisten ter dood veroordeelt die iets negatiefs over de islam schrijven. Het lijkt me dat ze daar ons niet voor nodig hebben; dat kan de Taliban uitstekend zelf. De ‘gematigde’ partijen in dat land zijn nauwelijks een haar beter – positieve uitzonderingen daargelaten. Elk land krijgt helaas het regime dat het verdient. Wegwezen dus uit die middeleeuwse barbarij. Hooguit vanuit de lucht in de gaten houden of er geen nieuwe trainingskampen voor terroristen worden opgezet. En zodra we iets dergelijks bespeuren: platgooien. Het leven zal er de komende decennia geen pretje zijn; vooral voor vrouwen valt te vrezen dat ze opnieuw door een hel zullen moeten gaan, terwijl kleine kinderen wel weer door de lokale Joris Demminks onder hun hoede zullen worden genomen. Maar ja… kennelijk wil een groot deel van de bevolking niets anders; dan houdt het op.

  Afghanistan is al decennia lang een humanitaire ramp. Vergeet niet dat de Russen er eerst 12 jaar lang als beesten hebben huisgehouden. En ook zij, met al hun botte bijl methoden, zijn er niet in geslaagd om daar iets voor elkaar te krijgen. Dat had een waarschuwing moeten zijn voor de NAVO – doch helaas.

 • Beste John, onze motieven verschillen inderdaad. De bevolking heeft het nu veel slechter dan ten tijde van de Taliban. De armoede en de onveiligheid zijn alleen maar toegenomen. Vrouwen en meisjes worden ontvoerd en verkracht, iets wat t.t.v. de Taliban niet snel gebeurde. Ook de opiumteelt was t.t.v. de Taliban vrijwel tot nul gereduceerd, terwijl het nu weer 95% van de wereldhandel in heroïne uitmaakt.

  De aanwezigheid van de VS en de NAVO is gebaseerd op grove leugens (heroïne en een pijplijn), maar zodra deze troepen verdwenen zijn, breekt er een burgeroorlog uit tussen Warlords en taliban. Ook daar heeft de bevolking niet om gevraagd. Het land wordt in feite geregeerd door de internationale drugs-maffia.

 • John:

  Nee, ten tijde van de taliban werden vrouwen in een stadion gestenigd of onthoofd – al naar gelang dat zo uitkwam. Ze mochten niet naar buiten, laat staan naar school. Vrouwen die zelf thuis meisjesklasjes organiseerden, zijn op gruwelijke wijze daarvoor gestraft. Naar een mannelijke arts mochten ze niet en vrouwelijke artsen bestonden er nauwelijks. Dus als je als vrouw een ernstige kwaal kreeg, mocht je creperen. Het is maar wat je prefereert, Bou… Mensen mochten van de taliban niet eens naar cassettebandjes met muziek luisteren, eeuwenoude Boeddhabeelden die tientallen oorlogen en/of belegeringen hadden doorstaan, werden door deze fanatieke geestdrijvers annex cultuurbarbaren opgeblazen… Maar voor het overige – dat ben ik van harte met je eens – was het leven één groot feest onder de taliban!

 • John, er is een verschil tussen niet mogen en niet kunnen. Toen mochten ze niet naar school, maar thuis werd wel degelijk nog onderwijs gegeven, ook aan de meisjes. Nu kunnen ze niet naar school, want het is te gevaarlijk, als je niet wordt ontvoerd en verkracht, kan er ook nog iets ontploffen. De salarissen voor leerkrachten zijn stopgezet en er is geen eten meer.

  Dat noem ik toch wel van de regen in de drup!

  Ik ben het niet eens geweest met die Taliban, maar ik ben het nog minder met de DU-munitie van de VS. Die taliban, dat valt nog een beetje op te ruimen, maar radioactief stof, hoe ruim je dat op? Met de stofzuiger? Vergeet het maar!

  Het wordt tijd dat er een einde komt aan alle oorlog!

 • Beste John,
  Daarnet las ik dit artikel over de toestand in Afghanistan. De beroemde journalist John Pilger onderstreept daarin nogmaals wat Malalai Joya ook al zei. Ik citeer:

  Journalist and filmmaker John Pilger reports that members of the Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (RAWA), bitter opponents of the Taliban, make the same point.

  “We, the women of Afghanistan, only became a cause in the West following September 11, 2001, when the Taliban suddenly became the official enemy of America,” Marina, a member of RAWA, explained to Pilger when he visited Afghanistan. “Yes, they persecuted women, but they were not unique, and we have resented the silence in the West over the atrocious nature of the Western-backed warlords, who are no different. They rape and kidnap and terrorize, yet they hold seats in [U.S.-backed Hamid] Karzai’s government.

  “In some ways, we were more secure under the Taliban. You could cross Afghanistan by road and feel secure. Now, you take your life into your hands.”

  In time-honored fashion, the U.S. has held up a country’s terrible history of poverty, repression and inequality as the pretext for imperial aggression that only aggravates poverty, repression and inequality.

  Ook volgens Pilger is het er voor de vrouwen niet beter op geworden onder de Amerikaanse bezetting, maar slechter!

 • sander tamso:

  We kunnen ons beter beveiligen tegen de Vs en hun maffia vriendjes.

  Ik heb een paar docu’s naast mekaar gezet van de aanslag op wtc2 en het is een fake plane.
  De rook gaat bij de ene camera naar links en bij de andere camera naar rechts.

  http://www.youtube.com/watch?v=XiMdzAgZ8J8

  http://www.youtube.com/watch?v=1D9Kfa2u2J0

  (reactie ingekort door BOU)

 • […] kunnen opbouwen. Een progressieve kracht is bij voorbeeld Malalai Joya, die in mei van dit jaar in Nederland was. In de volgende korte documentaire zien we haar aan het […]

 • Deerne:

  Hmmm, ik geloof dat de links naar de Sander-Tamso-filmpjes op YouTube zijn verwijderd wegens het schenden van de ‘gebruiksvoorwaarden’. Wat zit daarachter?

 • Deerne, dat kan van alles zijn. Soms is het copyright, soms ook gewoon censuur. Volgens mij waren die filmpjes ook niet zo belangrijk.

Laat een reactie achter