Archief
Artikelen

De Friese vrachtwagenchauffeur Klaas Jan Bolt, die ruim 3 jaar geleden werd overgeleverd aan Frankrijk, is op woensdagavond 21 mei j.l. veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het smokkelen van cannabis. Tegen hem was zeven jaar plus een boete van € 100.000,- geëist. Tot die boete is hij niet veroordeeld. Klaas Jan reageerde zelf opgelucht op de uitspraak. Hij is blij dat er nu eindelijk een einde komt aan zijn situatie. In Frankrijk komt iedereen voorwaardelijk vrij na de helft van de straf te hebben uitgezeten. Klaas Jan heeft ruim drie jaar lang in voorarrest gezeten, dat is reeds minstens een half jaar te lang. Wanneer hij precies vrij zal komen is op dit moment onduidelijk, maar zijn advocaat mr. Han Vallenduuk, die het nieuws op zijn website plaatste, verwacht dat dit wel voor het eind van dit jaar zal zijn.

Zijn baas Klaas H., die Klaas Jan als verdachte aanwees, maar zijn verklaring later weer introk, kreeg ook 5 jaar, plus een boete van een miljoen euro. Dat het verklikken van anderen leidt tot strafvermindering, blijkt maar weer. Dat Klaas Jan onschuldig is, doet voor de Franse rechters niet zo ter zake. Na drie jaar voorarrest zou een vrijspraak immers niet in het belang zijn van de Staat, omdat Klaas Jan dan een schadevergoeding kan eisen. In het belang van de “rechtsstaat” was een veroordeling hier wel op zijn plaats.

Hoewel alles er op wijst dat Klaas Jan onschuldig is, was zijn advocaat, mr. Han Vallenduuk, van meet af aan niet optimistisch. In 2006 heeft hij een rapport (pdf) gepubliceerd over Nederlandse gedetineerden in Frankrijk. Daarin staat een kritische beschouwing over het Europese Overleveringsbevel, de manier waarop dat tot stand kwam en de wijze waarop de regels in Nederland (niet) worden nageleefd. Ook wordt de achtergrond van de zaak van Klaas Jan Bolt helder uiteengezet. Op 6 mei verklaarde mr. Vallenduuk in Hart van Nederland, dat hij geen vrijspraak verwachtte voor Klaas Jan, hoewel hij van zijn onschuld overtuigd is.

Hans Bolt, de broer van Klaas Jan, heeft het proces zoveel mogelijk geprobeerd te volgen. Hij is maandagavond weer vertrokken naar Bordeaux. Hans was er wel van overtuigd dat de rechtszaak een goede afloop zou krijgen en hij hoopte dat hij zijn broer direct donderdag of vrijdag mee naar huis kon nemen. Hoewel de uitspraak betekent dat Klaas Jan binnenkort vrij zal komen, weet ik niet of we Hans en Klaas Jan met deze uitspraak mogen feliciteren. Hans werd gevolgd door een team van Omroep Fryslân, dat al eerder aandacht besteedde aan deze zaak. In dit radio-interview vertelt Hans Bolt over de problemen die de hele familie met deze situatie heeft. Een gevangene in Frankrijk kan de kost niet verdienen, zijn vrouw en vier kinderen leven van een uitkering en zowel de verdediging als het contact kosten handen vol geld. Deze TV-opnamen van Hans Bolt zijn gemaakt in Bordeaux. Ook andere omroepen hebben de laatste tijd aandacht besteed aan de zaak Klaas Jan Bolt. Een complete lijst met uitzendingen en publicaties staat op de website Gevangen Chauffeurs.

We wensen Klaas Jan Bolt toe dat hij spoedig weer thuis is!

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “Geen vrijspraak voor Klaas Jan Bolt”

Laat een reactie achter