Archief
Artikelen

We gaan even heel ver terug in de tijd, naar het moment waarop de menselijke beschaving is begonnen. Vele tienduizenden jaren lang, zo niet langer, leefden de mensen van de jacht en van het verzamelen van wortels, kruiden, zaden, eieren, schaaldieren en zo voort. Hun bestaan was nomadisch, al woonden ze soms in dorpen, die vaak slechts tijdelijk werden bewoond.

Ongeveer 5000 jaar geleden veranderde dit patroon plotseling op zes plaatsen in de wereld: Egypte, Mesopotamië, India, China, Peru en Mexico. Daar verrezen stenen bouwwerken, de mensen gingen wonen in steden. Deze culturen hebben een aantal dingen gemeen: ze konden lezen en schrijven, hadden een systeem voor getallen waarmee ze konden rekenen, ze kenden een kalender, ze vervaardigden aardewerk en bewerkten metaal, maar ze vallen vooral op door hun monumentale architectuur. Men denkt daarbij meestal aan de grote piramiden van Egypte, maar ook op andere plaatsen verrezen piramiden.

Voor het bouwen van grote piramiden is leiderschap nodig. Iemand moet weten wat de anderen moeten doen en hen de juiste bevelen geven. Archeologen willen graag weten hoe deze sociale organisatie is ontstaan. Een hypothese was, dat oorlog daarbij een grote rol speelde. In veel oude culturen zijn afbeeldingen en teksten gevonden die gaan over oorlog en strijd. In de oorlog kan gemakkelijk een leider opstaan. Dat oorlog ten grondslag zou liggen aan het ontstaan van onze beschaving, was daarom een vrij sterke hypothese. Dr. Jonathan Haas en zijn vrouw, beiden werkzaam bij het Field Museum in Chicago, waren aanhangers van deze hypothese.

Maar men wist het niet zeker, er was geen bewijs. Een stad wordt meestal gebouwd op de fundamenten van een oudere stad. De eerste laag van bebouwing, de “moederstad”, gaat op die manier verloren voor archeologen. Het zoeken was naar zo’n “moederstad”, waar ook ter wereld.

In de jaren ’90 ontdekte Dr. Ruth Shady van de Universiteit van San Marcos in Lima in het dal van Caral, in de woestijn langs de kust van Peru, een aantal piramides. Er werd geen aardewerk gevonden, slechts stenen werktuigen. Tegelijkertijd testte Dr. Jonatan Haas zijn oorlogshypothese op vondsten in het Casma-dal. Ook daar was een stad met piramiden opgegraven en deze bleek te stammen uit omstreeks 1500 v.Chr. Er werden afbeeldingen aangetroffen die wezen op oorlogsvoering, wat de oorlogshypothese ondersteunde.

In 2001 ontdekte Ruth Shady een rieten draagnet, dat kon worden gedateerd met de C 14 methode. Caral bleek reeds te hebben bestaan rond 2600 v.Chr. De Caral beschaving was een “moederstad”.

In deze moederstad kon Jonathan Haas geen spoor van oorlog ontdekken. Er waren geen forten, geen verdedigingswerken, geen wapens, geen enkel teken van strijd. Er waren echter wel sporen van irrigatie en van het verbouwen van katoen. Ook vond men allerlei producten die vanuit de Andes kwamen, of vanaf de kust. Caral was een handelsstad, waar men katoenen netten kon kopen, in ruil voor eigen producten. Aldus werd bewezen, dat het ontstaan van de beschaving niet gepaard ging met oorlog, maar met irrigatie en vreedzame samenwerking, ook met de verre buren middels de handel.

The Lost Pyramids Of Caral duurt 49 minuten

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “De piramiden van Caral”

 • John:

  Weinig reacties de laatste tijd, Bou… Misschien dat mensen liever je verontwaardigde stukken over Justitie lezen. Voor zo’n stuk is nu overigens weer alle reden. In plaats van terug te gaan naar de dagen dat de beschaving begon, lijkt het me beter je pijlen te richten op de dag dat onze beschaving eindigde: de dag dat in Nederland – voor het eerst sinds de roerige jaren ’40 – een cartoonist door een 10 man sterk overvalteam van z’n bed werd gelicht en in een politiecel gemikt.

 • Klopt, John. Ik was HEEL boos over de arrestatie van Nekschot. Ik ben van hem toch wel een fan! En ik verzamelde al wat linkjes, maar ik ben nog niet toegekomen aan schrijven. Ik wil ook weten hoe dat verder gaat, voor ik er een stukje aan wijdt. Gaat het OM nog vervolgen, of is er een deal gemaakt met het verwijderen van die 8 spotprenten?

  Wat die reportages betreft: er komen toch wel veel mensen naar kijken. Dat ze niet reageren, dat vind ik wel rustig. Mijn stukje over cannabis blijkt trouwens het meest populair!

  Ik ben nogal traag bezig met dat Ottomaanse Rijk, veel aantekeningen, weinig helderheid. Een ingewikkelde historie, die we niet op school hebben geleerd. Het is ook vele dagen lang veel te mooi weer geweest! Heb jij ook zo genoten? 😉

 • John:

  Ja, dat klopt… Er bestaat een soort omgekeerd evenredige relatie tussen het aantal zonuren in Nederland en het internetgebruik. En terecht, want we kennen ons landje (en onze weersvoorspellers…): van mooi weer kun je altijd maar beter meteen profiteren; het kan immers zó weer afgelopen zijn… *uit het raam kijkt* QED 🙁

 • E-bee:

  Wil wel reageren hoor. In mijn hoogst onwetenschappelijke aanname, nou ja niet erkend dan maar wel gestoeld op wetenschappelijke feiten, was er al veel eerder ontwikkelde landbouw en de restanten van steden die we thans nog zien, zijn voornamelijk alleen van de laatste 5000 jaar. Hooguit de verstrooide nazaten van de voorheen gevestigde maar reeds verwoestte beschaving(en). Het zicht wordt ons ontnomen door de krachten der natuur die met vloedgolven, aardbevingen en ander onheil, mogelijk zelfs poolverschuivingen, op regelmatige basis alles wegvaagt. Ik wijs er op dat in India wel stadsbeschavingen met rioolstelsels van ver voor die periode zijn opgegraven, onder meters klei ook, maar daar hoor je niemand over. Met de verglaasde restanten van bakstenen en radiactiviteit als van na een atoomaanval. Om over wat zich nog onder water bevind aan trappyramides maar te zwijgen. En Dwaraka hoor je ook nauwelijks iemand over maar al lang gevestigd voor haar vernietiging in 3108 BC. door een beschreven natuurramp van die orde als hiervoor genoemd, en thans nog onder water. In Dwaraka was de landbouw zeer hoog ontwikkeld. Als je bedenkt waar deze mensen vanaf 5000 jaar geleden in staat waren dan mag je veronderstellen dat hun voorgangers geweldige beschavingen moeten hebben gekend. Dus waarom zou de ontwikkeling van de landbouw afkomstig zijn van de periode daarna? In het algemeen, maar niet in het Westen, wordt juist aangenomen dat 3108 Bc een markeerpunt is van kali-yuga. Kali is de vernietiger. De laatste van 4 perioden, en zoals we allemaal weten gaat alles er in de loop van de tijd altijd op achteruit. Net als een jaar 4 seizoenen kent. Heeft iemand wel eens bedacht waarom wij mensen nog maar 46 chromosomen hebben? Van de oorspronkelijke 48?

Laat een reactie achter