Archief
Artikelen

Omdat het zulk mooi weer is, besteed ik op dit moment niet zo heel veel tijd aan schrijven, maar dat komt wel weer. Laatst zag ik echter een documentaire die me ontroerde. Het gaat over Vietnam en de manier waarop de mensen daar de oorlog hebben overleefd.

In de Vietnamese provincie Cu Chi woonden duizenden mensen tijdens de Vietnam-oorlog in een uitgebreid systeem van ondergrondse tunnels. Deze waren reeds gebouwd in de tijd van de strijd tegen de Fransen en tijdens de oorlog tegen de Amerikanen werden de tunnels uitgebreid. Toen de Amerikanen de dorpen van Cu Chi begonnen te bombarderen, gingen de overlevenden ondergronds, waar zij voor de rest van de oorlog bleven.

De geheime tunnels, die de dorpen met elkaar verbonden en die soms onder Amerikaanse basissen doorliepen, waren niet alleen bolwerken voor de guerrilla’s van de Viet Cong, maar ze waren ook het centrum van gemeenschapsleven. Verborgen onder de verwoeste dorpen bevonden zich ondergrondse huizen, scholen en openbare ruimten, waar zelfs theatervoorstellingen werden gegeven. Er was een ziekenhuis, waar kinderen werden geboren en operaties werden verricht op de slachtoffers van de oorlog.

De Tunnels van Cu Chi is een film van Mickey Grant, over het leven dat ondergronds werd geleid. Het verhaal wordt verteld door mensen die het zelf hebben meegemaakt: een chirurg, een musicus, een actrice, een ingenieur en de overlevenden van de guerrilla-groep die de tunnels elke nacht verlieten om tegen een overmachtige vijand te vechten. Aan de groep guerrilla-strijders waren cameralieden van Viet Cong verbonden. Hun opnamen van de oorlog, die zijn gemaakt vanuit het Vietnamese standpunt, worden in de documentaire gebruikt.

The Cu Chi Tunnels duurt 59 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Vietnam: De tunnels van Cu Chi”

 • mr. drs. BOU:

  Een goed artikel van John Pilger over Vietnam:

  Vietnam: The Last Battle

 • mr. drs. Bou:

  U.S. ARMY MASSACRED BY VIET CONG

 • mr. drs. Bou:

  Vandaag even een aanvulling: Nick Turse van de website TomDispatch heeft een boek geschreven over Vietnam. Het gaat over de cover-up van oorlogsmisdaden. Nick is gaan praten met de Vietnamveteranen die tevergeefs de klok luidden. Het Pentagon stopte hun verklaringen in de doofpot.

  Hij vertelt over zijn onderzoek in het volgende interview (duurt 25 minuten):

  Kill Anything That Moves
  Nick Turse Describes the Real Vietnam War

 • Boudine:

  Viet Nam a Half Century Later

  By David Swanson

  July 30, 2015 “Information Clearing House” – Jimmy Carter called a war waged in Vietnam by the United States — a war that killed 60,000 Americans and 4,000,000 Vietnamese, without burning down a single U.S. town or forest — “mutual” damage. Ronald Reagan called it a “noble” and “just cause.” Barack Obama promotes the myth of the widespread mistreatment of returning U.S. veterans, denounces the Vietnamese as “brutal,” and has launched a 13-year, $65 million propaganda program to glorify what the Vietnamese call the American War:

  “As we observe the 50th anniversary of the Vietnam War, we reflect with solemn reverence upon the valor of a generation that served with honor. We pay tribute to the more than 3 million servicemen and women who left their families to serve bravely, a world away . . . They pushed through jungles and rice paddies, heat and monsoon, fighting heroically to protect the ideals we hold dear as Americans.”

Laat een reactie achter