Archieven

Het Byzantijnse Rijk


Klik hier voor een grotere afbeelding van de kaart.

Laten we eens kijken naar het Byzantijnse Rijk. Toen keizer Constantijn de Grote in 330 AD Byzantium tot zijn residentie maakte, was het reeds een oude stad, die in 667 v.Chr. zou zijn gesticht door Griekse kolonisten uit Megara en genoemd naar hun koning Byzantas. Vanaf de tijd van Constantijn zou de stad Constantinopel worden genoemd en 1000 jaar lang was het de hoofdstad van een groot rijk, dat zijn naam dankte aan de oude naam van de hoofdstad.

Nadat het Romeinse Rijk in 395 definitief was opgesplitst, werd Constantinopel de hoofdstad van het Grieks sprekende deel, dat zich uitstrekte van de Donau, over de Balkan, Klein Azië en het vruchtbare gebied van Noord Syrië, via Palestina tot voorbij Egypte. Het Christendom was de staatsgodsdienst, iedere andere religie was verboden. Alle dogma’s die in 325 waren geformuleerd op het concilie van Nicaea, waren volgens deze leer onveranderlijk en eeuwig. Deze religie leidde tot een stabiliteit die al snel grensde aan verstarring.

Onder keizer Justinianus (527-565) trad een hoge bloeitijd in, waarbij zelfs de restanten van het West Romeinse Rijk werden veroverd, maar deze verovering was niet blijvend. In het noorden vormde de Donau een veilige grens, maar in het Oosten grensde het rijk aan dat van de Sassaniden, die heersten over Perzië (Iran) en Mesopotamië. Die grens was moeilijk te verdedigen en er waren voortdurend grensconflicten. In de 7e eeuw leidde dit ertoe, dat de Byzantijnse legers Perzië binnenvielen, terwijl de Perzische legers op het zelfde moment het Byzantijnse Rijk verwoestten.

De stammen die de Arabische woestijn bewoonden, bekeerden zich in de 7e eeuw tot de Islam. Met slechts geringe moeite konden ze het verzwakte Sassaniden-rijk volledig veroveren en ook het grootste deel van het Byzantijnse Rijk viel in hun handen. Alleen Anatolië (het huidige Turkije) bleef behouden. Tegelijkertijd staken de Bulgaren de Donau over en veroverden een deel van de Balkan.

De Balkan werd heroverd, maar in Anatolië drongen langzaam maar zeker Turkse stammen binnen. Het gebied in Klein Azië werd door hen bedreigd, terwijl vanuit Europa de kruisvaarders om doortocht vroegen. In 1204 werd Constantinopel veroverd door Venetië, met behulp van de kruisvaarders van de vierde Kruistocht, die vanuit Venetië op weg waren naar Jeruzalem. De stad werd volledig geplunderd, een deel van deze schatten bevindt zich nu nog altijd in Venetië.

De Christelijke kerk van Constantinopel kwam nu onder gezag van de paus van Rome, die het Oosterse Schisma (1054) aldus ongedaan wilde maken. Maar Byzantium verzette zich en in 1261 werd de stad heroverd door Michaël Palaiologos. Het Byzantijnse Rijk heeft zich echter nooit meer helemaal hersteld van de verwoesting door de Kruisvaarders. Langzaam maar zeker drongen nu de Turken op, ze veroverden eerst heel Anatolië en toen de hele Balkan, tot de hoofdstad Constantinopel nog het enige was dat restte van het Byzantijnse Rijk. In 1453 viel de stad onder de belegering van sultan Mehmed II, waarna Constantinopel de hoofdstad werd van het Ottomaanse Rijk.

De volgende documentaire gaat over de 1000-jarige geschiedenis van het Byzantijnse rijk. Hij is rijk geïllustreerd met kunstschatten en architectuur uit deze periode. Ook wijst hij op details uit het dagelijkse leven en de politiek. Opvallend is de traditionele stijl van alle kunstwerken, een traditie die zijn oorsprong heeft in de Grieks klassieke tijd.

The Glory of Byzantium staat in 12 delen op YouTube. Ieder deel duurt ongeveer 10 minuten, de hele documentaire duurt twee uur!

Toegift: twee Byzantijnse klaagliedjes over de val van Constantinopel, geïllustreerd met kleine kunstvoorwerpen.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Youtube » Het Byzantijnse Rijk - [...] NWO-INFO wrote an interesting post today on Het Byzantijnse RijkHere’s a quick excerptThe Glory of Byzantium staat in 12…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën