Archief
Artikelen

Zoals we weten, werkt het Nederlandse leger in Uruzgan, Afghanistan, aan een vredesmissie, of zo u wilt een opbouwmissie. Dit zijn beelden van deze opbouw en deze vrede:

Ook maakt het Nederlandse leger gebruik van Apache helikopters, met als doel de vrede en opbouw in Afghanistan te bewerkstelligen:

In juni 2007 kwam het tot een strijd met de Taliban, waarbij werd gevraagd om luchtsteun. Een F16 gevechtsvliegtuig maakte korte metten met de boerderijen waar de vijand zich bevond:

Sinds het begin van de missie in Afghanistan in maart 2006 hebben Nederlandse militairen 128 keer F16 gevechtsvliegtuigen ingezet, 50 lasergeleide bommen afgeworpen en 53 keer met het boordkanon geschoten. In 2006 zijn in Afghanistan tenminste 1000 burgerdoden gevallen. Tussen januari en eind augustus 2007 zijn zeker 1000 burgerdoden gevallen. Veel burgerdoden vallen bij bombardementen en beschietingen met gevechtsvliegtuigen. Dat draagt niet bij aan wederopbouw en verzoening.

De strijd van Nederland in Afghanistan kost reeds miljarden. In haar grenzeloze vredelievendheid wenst onze regering de F16 nu te vervangen door de Joint Strike Fighter. Officieel is nog niet besloten of Nederland wel een JSF wil hebben, maar er worden elke keer kleine stappen genomen in de richting van de aankoop. Vlak voor de verkiezingen van november 2006 tekende het vorige kabinet Balkenende nog snel een Memorandum of Understanding met de Amerikanen. Daarin werd besloten door te gaan met de ontwikkeling van de JSF.

De JSF is een ‘multi-role fighter’. Het is tegelijkertijd gevechtsvliegtuig, bommenwerper en verkenningsvliegtuig. Ook heeft het een boordkanon. De JSF kan allerlei soorten bommen en raketten meenemen, waaronder clusterbommen en kernbommen. Het krijgt als NAVO-taak om de in Nederland opgeslagen Amerikaanse kernwapens boven vijandelijk gebied af te werpen. De JSF is vergelijkbaar met de F-16 maar moderner en ‘stealthy’ (moeilijk zichtbaar voor radar). Hij kan overal ter wereld worden ingezet, al dan niet met VN-mandaat, dus ook in Afghanistan, waar de F-16 nu regelmatig in actie komt. Er is nog niet besloten welke wapens de JSF krijgt, maar wel is reeds bekend welke bommen en raketten voor de JSF beschikbaar zijn.

Dit nieuwe gevechtsvliegtuig is peperduur. In 2006 had Nederland reeds 800 miljoen euro bijgedragen aan de ontwikkelingskosten, maar door het Memorandum kwam daar nog eens “maximaal” 359 miljoen euro bij. Let wel: voor dit geld heeft Nederland nog steeds geen JSF, het zijn slechts ontwikkelingskosten. De JSF blijkt ook steeds duurder te worden. In 1999 werd gezegd dat aanschaf en gebruik van 114 toestellen 4,5 miljard euro zou kosten, dat is ongeveer 40 miljoen per stuk. In 2006 was dat opgelopen tot 14,6 miljard euro voor nog maar 85 toestellen, oftewel ruim 170 miljoen per stuk. De prijs hangt onder andere af van hoeveel toestellen er verkocht worden. Hoe meer er worden verkocht, des te sneller worden de gigantische ontwikkelingskosten terugverdiend.

Lockheed Martin, een van de grootste wapenfabrikanten ter wereld en bouwer van de JSF, beweerde aanvankelijk dat er wereldwijd wel 6.000 JSF’s verkocht zouden worden. De Nederlandse regering rekent op 4.500 stuks, maar de kans is groot dat het er maar 3.000 worden. Al een paar jaar gaat het hardnekkige gerucht dat de Amerikaanse luchtmacht een paar honderd toestellen minder zal kopen. De Rekenkamer waarschuwde al in 2006 dat niemand weet hoe duur het toestel uiteindelijk wordt. Volgens de Amerikaanse Rekenkamer dreigt de JSF een financieel fiasco te worden.

Over de aanschaf van de JSF is nog geen besluit genomen. Morgen, op 17 april, komt Tom Burbage, de Executive Vice President van Lockheed Martin, de Tweede Kamer inlichten over de JSF. Deze zitting is besloten, geen pottenkijkers, geen pers! Het parlement laat zich in het geheim informeren door een zeer belanghebbende partij. De bevolking mag blijkbaar niet weten welke informatie het parlement over de JSF krijgt. Het is nog steeds onduidelijk waarom Nederland aan de JSF moet deelnemen. Met een democratische besluitvorming heeft deze zitting in elk geval niets te maken.

De Campagne tegen Wapenhandel organiseert morgen van 12.00 tot 13.00 uur een protest met spandoek voor de deur van het Kamergebouw, onder het motto ‘Wat moet die wapenhandelaar in ons parlement?’. Dezelfde vraag is per brief gesteld aan de leden van de Vaste Kamercommissie voor Defensie. Men kan deze actie steunen, door HIER te tekenen tegen de aanschaf van de JSF.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Joint Strike Fighters en de vrede”

 • Harald:

  Matt Herben is een vrijmetselaar!

 • @ Harald,
  Klopt. En Pim Fortuyn was tegen de Nederlandse investering in de ontwikkeling van die Joint Strike Fighters. Maar pang is een gaatje, hij leeft niet meer…

 • Karel:

  Mat Herben, vrijmetselaar of niet, is gewoon een opneukertje. Iemand die ook binnen vrijmetselaarsbegrippen geen enekel aanzien kan genieten omdat juit daar hyrarchie een belangrijke rol speelt.
  Dit soort figuurtjes kunnen door alles en iedereen gebruikt worden om vieze klusjes op te knappen.
  Een zeer middelmatig conventioneel wapen dat ver bovengemiddeld vaak faalt, iets beters konden ze niet vinden voor deze hele gore publieke klus. Das ook niet gek…;)

 • Karel:

  En hou nu aub eens op met dit zielige nwo gedoe. Neem je eigen gezin, vrienden, buren, buurt etc. onde de loupe… Dat is allemaal veel zieker en je weet het. Dat is geen complot, dat doe je zelf en als dat echt niet het geval is dan heb je een heel mooi paspoort om op een willekeurig mooi plekje op deze planeet een toekomst te bouwen voor je kinderen….

 • Beste Karel, neem me niet kwalijk, maar ik begrijp niets van je laatste comment!

  “En hou nu aub eens op met dit zielige nwo gedoe. ”

  Wat is er zielig aan mijn schrijfsels? Deze wereld is hard op weg naar een New World Order. Het ontbreekt ons aan informatie om dit proces tegen te houden. Internet biedt de mogelijkheid om informatie te verspreiden. Het is vrij, het is gratis en voor iedereen toegankelijk.

  “Neem je eigen gezin, vrienden, buren, buurt etc. onder de loupe… Dat is allemaal veel zieker en je weet het. ”

  Mijn vrienden, buren en zo voort zijn niet ziek. Ze luisteren graag naar mijn verhalen, maar het is slechts een kleine groep. Op dit blogje bereik ik honderden mensen per dag. Maar niemand is gedwongen om dit te lezen. Als het je niet bevalt, dan haak je toch af?

  “Dat is geen complot, dat doe je zelf …”

  Als de 2e Kamer achter gesloten deuren wordt geïnformeerd over zoiets als het JSF-project, dan is dat beslist niet democratisch. Noem je het een complot, dan ben ik het daar wel mee eens.

  “… en als dat echt niet het geval is dan heb je een heel mooi paspoort om op een willekeurig mooi plekje op deze planeet een toekomst te bouwen voor je kinderen….”

  Stel dat we dat allemaal gaan doen, dan wordt het nog druk op die mooie plekjes. Maar wat is een mooi plekje? Ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik ben het alleen niet zo eens met de manier waarop deze wereld verandert!

  En zelfs al zou ik ergens in de Stille Zuidzee zitten, dan nog zou ik willen proberen om de moderne wapenindustrie te stoppen! Deze biedt immers geen toekomst voor de kinderen van Irak en Afghanistan.

  Kortom: Karel, wat bedoel je nou precies?

Laat een reactie achter