Selecteer een pagina

Archieven

Peak Oil en het Canadese teerzand

Voor een goed begrip van peak-oil is de winning van het Canadese teerzand verhelderend. Aardolie is ontstaan uit gestorven organismen die naar de boden van de oceaan zakten en daar wegens zuurstofgebrek slechts door anaerobe bacteriën konden worden verteerd. Zij braken de organische koolstofketens nauwelijks af. Daardoor ontstond kerogeen een mengsel van koolwaterstoffen met lange ketens, dus met een hoog moleculair gewicht. Door de tektoniek is het kerogeen op sommige plaatsen tot boven het zeeniveau gerezen. Men vindt het dan terug in de vorm van teerzand.

Alberta is een Canadese provincie ter grootte van Frankrijk, maar met slechts 3 miljoen inwoners. In het westen grenst Alberta aan de Rocky Mountains en in het zuiden aan de VS. In het noordoosten van Alberta wordt teerzand gevonden. De olievoorraad is groter dan die van Saoedi Arabië, maar deze olie komt niet uit een zuivere bron. De aarde bestaat uit zand, vermengd met kerogeen of “teer”. De koolstofketens in het teer zijn veel te lang om als brandstof te dienen. Het ontginnen en raffineren van teerzand is duur. Het kost bijna evenveel energie om het teerzand te verzamelen en te veranderen in bruikbare olie, als de energie die men verkrijgt in de vorm van olie. Bij de huidige olieprijzen is deze vorm van oliewinning echter lucratief. Een propagandafilmp van het Canadese ministerie van Economische Zaken laat dat zien:

De ontginning van teerzand is niet alleen kostbaar, maar ook zeer schadelijk voor het milieu. Dit deel van Alberta bestond tot voor kort uit oerwoud, wat op deze breedtegraad wil zeggen: naaldbos. De bossen worden gekapt, waarna de grond wordt afgegraven om bij het teerzand te komen. De milieuschade is enorm, zoals blijkt uit deze opname door Google Earth van Fort McMurray aan de Athabasca rivier:

In het noorden van Canada, aan de kust van de Zee van Beaufort, is aardgas gevonden. Om het teerzand in Alberta te zuiveren wil men dat gas gebruiken. Daarom wordt er een 1300 km lange pijpleiding gelegd van Inuvik aan de kust, langs de Mackenzie rivier, naar Alberta.

Mackenzie Pipeline duurt ruim 5 minuten

Op dit moment wordt er een miljoen vaten per dag geproduceerd. Er zijn plannen om de productie te verhogen tot 5 miljoen vaten, wat voor 2015 een feit zou moeten zijn. De olie is bestemd voor de VS, die graag minder afhankelijk wil worden van olie uit het Midden Oosten. Dit zegt het Canadese nieuws in januari 2007 op CBS:

De politieke consequenties van dit beleid voor de onafhankelijkheid van Canada zijn desastreus. Canada heeft zijn ziel verkocht aan de olieverslaving van de VS, zo blijkt uit een interview van Avi Lewis met Diana Gibson van het Parkland Instituut aan de Universiteit van Alberta.

Avi Lewis: Alberta Oil Sands duurt 6 minuten

De gevolgen voor de bevolking zijn groot, zoals blijkt uit dit interview met Celina Harpe, een vrouw uit Fort Mackay aan de Athabasca rivier. Ze vertelt over de gezondsheidsproblemen en de armoede, door de afname van natuurlijke voedselbronnen en de vergiftiging van lucht en water. De winning van teerzand verandert het hele gebied in een dode woestijn.

Effects of the Tar Sands: Fort Mackay, Alberta duurt een kwartier

In de volgende documentaire worden alle oliemaatschappijen, machines, opbrengsten en winsten met een schaamteloos enthousiasme gepresenteerd. Van deze 50 minuten durende reportage staat nog slechts het begin online. Ik heb deze video ook nooit helemaal uitgekeken, maar die machines zijn echt gigantisch! De investeringen zijn enorm.

Walking on Oil, Alberta’s Oil Sands duurt 9 minuten

De documentaire “Toxic Alberta” van VBS News toont de andere kant van het verhaal. VBS ging praten met de arbeiders, toont de vervuiling en de gevolgen voor de oorspronkelijke bevolking. Het begin van deze indringende documentaire staat op YouTube.

Op de webstite van VBS News staat de hele documentaire. Toxic Alberta duurt ongeveer anderhalf uur. Het is een absolute Must See! Voor meer informatie kan men terecht op Oil Sands Truth.

2 Reacties

 1. mr. drs. Bou

  Oliewinning uit teerzand in Canada bron van giftige milieuvervuiling

  Een groep wetenschappers, onder leiding van bioloog John Smol, onderzocht het water in de meren van de Canadese provincie Alberta. Ze ontdekten dat er nu veel meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen in de meren zit dan in de jaren 60 van de vorige eeuw. In het slib van de afgelopen jaren zit 2 tot 23 keer zoveel van de kankerverwekkende koolwaterstoffen. De onderzoekers zien de winning van olie uit teerzand als de bron van de vervuiling.
  Het onderzoek werd gefinancierd door de Canadese regering en werd gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

  Milieuactivisten en tegenstanders van de exploitatie van de teerzanden kunnen met dit rapport eisen dat de oliemaatschappijen maatregelen nemen om milieuvervuiling tegen te gaan. Die maatregelen zullen de dure teerzandolie nog veel duurder maken. Misschien wel zo duur dat bijna niemand die dure olie nog kan betalen.
  Als de oliemaatschappijen geen milieubeschermende maatregelen nemen, dan zullen de activisten kunnen eisen dat de oliewinning wordt stopgezet. Of dat zal lukken lijkt mij erg onwaarschijnlijk.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. 911: Oil, Smoke and Mirrors « BOUblog - [...] hoger tempo aangesproken. De voorraden die nog overblijven, zijn soms moeilijk te bereiken en het is kostbaar om deze…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien + 7 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën