Archief
Artikelen

Vorige week woensdag, 2 april, is Lucia de B. plotseling tijdelijk vrijgelaten. Nadat de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) reeds in oktober vorig jaar het advies had gegeven om deze zaak te heropenen, heeft de Advocaat Generaal dit advies nu overgenomen. Het woord is dan aan de Hoge Raad. Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak besloten Lucia echter tijdelijk vrij te laten, in eerste instantie voor drie maanden. Deze gang van zaken is vanuit juridisch oogpunt gezien nogal rommelig. Vermoedelijk is dit besluit dan ook tot stand gekomen onder druk van de publieke opinie, die daarmee echter niet tevreden gesteld lijkt.

EenVandaag was op woensdagavond zeer kritisch over deze absurde zaak, die sinds eind 2001 heeft geleid tot een reeks van procedures, inclusief een herziening. In de uitzending komen de arts Metta de Noo en haar broer, professor Ton Derksen, aan het woord. Zij zeggen dat ontlastend bewijs bewust buiten het dossier is gehouden. Harm Brouwer zag dit echter niet als een blamage voor het OM. Diezelfde avond werd de zaak Lucia de B. uitgebreid besproken in KRO Profiel. Ook hier weigerde Harm Brouwer om de hand in eigen boezem te steken, hij beweerde zelfs dat bij het werk van Ton Derksen de nuance ontbreekt. Een dag eerder, op 1 april, was Brouwer te beluisteren in het VPRO radioprogramma De Ochtenden (vanaf minuut 15, duurt een half uur). Hij noemde de strafrechtspraak een waarschijnlijkheidsoordeel. Dat die schijn kan bedriegen, daar zit het OM nog steeds niet mee!

Lucia de B. werd op grond van de dood van één baby veroordeeld voor 7 moorden en 3 pogingen tot moord. Men noemt dat schakelbewijs, de hele redenering wordt opgehangen aan het bewijs van één moord. Bewijzen dat deze baby een natuurlijke dood was gestorven, werden echter achtergehouden, o.a. door het NFI. Lucia was verpleegster en in elk ziekenhuis vinden nou eenmaal sterfgevallen plaatst. De Groningse hoogleraar Toxicologie Donald Uges zei van meet af aan dat de baby die het begin van het schakelbewijs vormde, een natuurlijke dood is gestorven. Ook zijn verklaring werd buiten het dossier gehouden.

Aldus werd Lucia de B. ten onrechte veroordeeld als seriemoordenares. Twee dagen na haar vrijlating presenteerde Rita Verdonk een nieuwe politieke beweging: Trots op Nederland. Een politiek programma heeft ze niet, Rita gaat namelijk doen wat haar kiezers willen. Uit een peiling die TNS NIPO in opdracht van de Volkskrant uitvoerde, bleek dat 57 procent van haar aanhang de doodstraf wil invoeren voor moord, verkrachting en terrorisme. Van alle Nederlanders is dat 42 procent. In België leidde dit tot vette koppen: “42 procent Nederlanders wil herinvoering doodstraf.”

Ach, wat schaam ik me dan diep voor mijn land! Stel dat Lucia, de “Engel des Doods”, de “seriemoordenares” die ruim zes jaar lang onschuldig gevangen zat, geen levenslang had gekregen, maar de doodstraf! Als die Trotse Nederlanders hun zin kregen… Gelukkig zal deze politieke soep niet zo heet worden gegeten, als hij door Rita werd opgediend. Want volgens Maarten van Rossum maakt Rita politiek geen enkele kans.


Maarten van Rossem over Verdonk from eenvandaag on Vimeo.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

5 Reacties op “Lucia de B., Rita Verdonk en de doodstraf”

Laat een reactie achter