Archief
Artikelen

Gisteren, op 4 april 2008, was het veertig jaar geleden dat ds. Martin Luther King jr. werd vermoord. In Memphis, de stad waar hij werd vermoord, is hij gisteren uitgebreid herdacht. Deze dominee en activist voor de burgerrechten van de zwarte bevolking van de Verenigde Staten, ontving in 1964 de Nobelprijs voor de Vrede. Beroemd is zijn toespraak “I Have a Dream”, gehouden tijdens de Mars op Washington, op 28 augustus 1963. Een Nederlandse vertaling staat hier.

I Have a Dream duurt 17 minuten.

Martin Luther King was niet alleen een voorvechter voor de burgerrechten, maar ook een prediker voor de vrede. Op 4 april 1967, precies een jaar voor zijn dood, hield hij een toespraak over de militarisering van de VS, de macht van het militair industriële complex, de oorlog in Vietnam, de immoraliteit van de politici, de media en de maatschappij die deze oorlog steunen. Hij noemt dit ook een oorlog tegen de arme bevolking, tegen de vredesbeweging en tegen de normen en waarden van de religie die in de VS dominant is: het Christendom. Deze toespraak is veertig jaar later nog steeds actueel. Vervang “Vietnam” voor “Irak” en ieder woord blijkt nog altijd even waar.

Beyond Vietnam duurt 24 minuten.

De man die werd veroordeeld voor de moord op Luther King, James Earl Ray, heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Ook de nabestaanden van Martin Luther King geloven in zijn onschuld. Over deze moord is daarom het laatste woord nog altijd niet gesproken.

The Assassination of Martin Luther King Jr. duurt een uur en 21 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “In memoriam Martin Luther King”

Laat een reactie achter