Archief
Artikelen

We blijven nog even bij Harry Belafonte. Deze zanger en vredesactivist was in 1985 de initiatiefnemer van het koor USA for Africa, waaraan 45 artiesten belangeloos meewerkten. Het lied We are the World werd een wereldwijde tophit en bracht 90 miljoen dollar op. Belafonte zong zelf ook mee, al bleef hij op de achtergrond.

In 1987 werd Belafonte benoemd tot goodwill-ambassadeur bij Unicef. In 1988 was hij in Nederland, hij gaf een concert in Maastricht. Hij was toen reeds ruim zestig jaar oud, maar nog altijd vrolijk swingend. Twee nummers staan online, met Nederlandse ondertiteling.

Hoewel Belafonte nu ruim 80 jaar oud is, blijkt zijn muziek nog steeds geliefd bij de jongeren. Zijn song “Jump in The Line” is zelfs zeer populair. Deze wordt ook gebruikt bij allerlei animaties.

Jump in the Line, de griezelversie:

Jump in the Line,

Er zijn nog veel meer versies, zoals deze en deze.

The Lion Sleeps Tonight doet het trouwens ook nog altijd goed:

De volgende versie is erg populair en leuk voor kinderen!

In 2005 bezocht Belafonte Venezuela, waar hij in een toespraak stevig uithaalde naar het Bush-regime. Hij noemde Bush een terrorist en bleef dit herhalen. Dit is wat hij zei op de Black State of the Union, februari 2006:

Hij noemt zowel Collin Powel als Condoleezza Rice “huisslaven”.

In januari 2006 werd de bijna 79 jaar oude Belafonte geïnterviewd door Amy Goodman van Democracy Now. Hij geeft zijn mening over de huidige fascistische politiek van de VS in een emotionele en overtuigende donderpreek voor de vrede. De video laadt wat traag, omdat hij moet doorspoelen naar minuut 14, daarna duurt hij drie kwartier. Een transcript van het gesprek staat HIER.

Harry Belafonte on Bush, Iraq, Hurricane Katrina and Having His Conversations with Martin Luther King Wiretapped by the FBI

Tot slot Harry Belafonte en de Muppets: Turn the world around.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Harry Belafonte, zanger en ouderling”

Laat een reactie achter