Archief
Artikelen

Harold George Belafonte werd op 1 maart 1927 geboren in New York en hij groeide op in Harlem. Van 1935 tot 1939 woonde hij met zijn moeder in haar vaderland Jamaica. Na zijn terugkeer naar New York volgde Belafonte de George Washington High school. Daarna ging hij bij de Amerikaanse marine, waar hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij behoort tot de Amerikanen die Europa hebben bevrijd van het Hitler-regime.

Begin jaren vijftig werd Belafonte lid van de Burgerrechtenbeweging en hij raakte bevriend met Martin Luther King. Toen hij in 1968 optrad in de televisieshow met Petula Clark, raakte zij tijdens het zingen even Belafonte’s arm aan. Ondanks protesten van sponsor Plymouth Motors werd de show toch uitgezonden. Het was voor het eerst dat op Amerikaanse TV te zien was hoe mensen van verschillende rassen elkaar op vriendschappelijke wijze aanraakten.

Dit is puur jeugdsentiment: Jamaica Farewell

En hier, met Nat King Cole: Boo boo there

En dit vooral: Cocoanut Woman

Beroemd is zijn Banana Boat Song, hier in de Muppet Show…

… en in de komische horrorfilm “Beetle Juice”:

De Harry Belafonte show zag er op zijn hoogtepunt zo uit:

Harry Belafonte – Matilda (live) 1997

In februari 2004 werd Harry Belafonte benoemd tot ere-lid van de Nuclear Age Peace Foundation, samen met de schrijver Jonathan Schell. Deze video begint met een toespraak van Schell, vanaf minuut 35 volgt Harry Belafonte. Hij praat vanuit zijn persoonlijke levenservaring met een ontroerende oprechtheid over zijn jeugd, de Tweede Wereldoorlog, racisme en onderdrukking, zijn persoonlijke ontwikkeling, politieke kunst, vrijheid, democratie en vrede. Hij praat over zijn vriend Martin Luther King en over de economische uitbuiting van Afrika. En tot slot praat hij over de jongeren, de gevangenissen en het sociale onrecht in de Verenigde Staten.

Nuclear Age Peace Foundation duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “Harry Belafonte, zanger en prediker”

Laat een reactie achter