Archief
Artikelen

Hoe krijgt men een bevolking die graag vrede wil, zo dwaas om oorlog te gaan voeren? Er zijn verschillende manieren, maar de belangrijkste is deze: jaag hen angst aan voor de vijand, door deze te demoniseren. Schilder hem af als een baarlijke duivel, verzin extreme misdaden die deze duivel heeft begaan, of nog liever: zal begaan, tenzij men hem nu tegenhoudt door hem te verslaan. Het voordeel van deze laatste truck is, dat niemand ooit het tegendeel kan bewijzen. “Als de VS het regime van Saddam Hoessein niet had verslagen, dan zou Saddam Hoessein in de toekomst misschien wel massavernietigingswapens hebben ingezet tegen de hele wereld, inclusief de VS.”

Iedere oorlog gaat gepaard met propaganda. Tegengeluiden worden gesmoord, tegenstanders van de oorlog komen niet aan het woord, vredesdemonstranten komen niet in de krant. Als dat niet nog voldoende is, probeert men hen ook te demoniseren. Ze zijn niet vaderlandslievend, ze roepen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en als ze de kans zouden krijgen, dan zouden ze de openbare orde verstoren. Of, zoals president Bush het formuleerde: Either you are with us, or you are with the terrorists!

De VPRO heeft op 17 maart in Tegenlicht een programma uitgezonden over de propaganda van de VS die voorafging aan de aanval op Irak. De Verkoop van een Oorlog duurt 51 minuten.

edit: Deze aflevering van Tegenlicht staat reeds op Google Video. Bij deze!

Luitenant Josh Rushing is een veteraan van de marine van de VS. Hij was woordvoerder voor de media, zowel tijdens de Eerste Golfoorlog als tijdens de bombardementen op Bagdad. Maar deze brave soldaat is van zijn geloof gevallen! Hij begon in te zien dat de fraaie praatjes die hij moest verkondigen gewoon niet waar zijn. De redenen die de politici en militairen geven voor de oorlog, zijn slechts propaganda. Die strategie bleek niet nieuw, dezelfde verkooppraatjes werden reeds verkocht in de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Vietnam-oorlog en zo voort.

Josh Rushing werkt sinds November 2006 voor Al Jazeera. Over zijn inzicht in de Amerikaanse oorlogspropaganda maakte hij een documentaire.

SPIN: The Art of Selling War duurt 23 minuten.

War is Sell, een oorlog moet worden verkocht. Een documentaire van Brian Standing laat zien, hoe men de oorlog verkoopt. De strategie van de oorlogspropaganda wordt aan de hand van voorbeelden blootgelegd. Uit archiefmateriaal blijkt dat de argumenten bij iedere oorlog het zelfde zijn, al komen er wel nieuwe argumenten bij.

War is Sell duurt 56 minuten.

De grootste leugen in de oorlog tegen Irak is zo simpel: deze oorlog gaat niet over olie. Laat men alle andere leugens weg, dan komt men tot de essentie. Een vrolijke animatie, gemaakt door Oil Change International, maakt dit zeer duidelijk.

WE ARE NOT IN IRAQ FOR OIL !!!! duurt 2 minuten

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

13 Reacties op “Irak: de verkoop van een oorlog”

 • klaas:

  geen tekst over de rechtszaak van wedzinga. Was toch interessant!

 • Beste Klaas, ik kon er zelf niet bij zijn. Ik wacht daarom op berichten van anderen. Wedzinga zal er vast zelf ook wel iets over schrijven. Met de juridische zaken loop ik trouwens wat achter. Vorige week heeft de HR beslist dat er geen herziening in de Deventer moordzaak komt. En de commissie Buruma wil wel een herziening in de zaak Ina Post. Er gebeurt opeens van alles.
  Ik zal daar nog wel op terugkomen, maar ik ben bezig met Irak. En ik ben een beetje aan het opruimen!

 • klaas:

  ik was er wel en het bevestigde mijn beeld van de heer wedzinga. 12.000 euro vragen voor een eenvoudige pr-zaak waar hij zich niet eens mee mocht bemoeien. Een kat in het nauw maakt rare sprongen! Justitie was mild voor hem en wicher vond zelf de eis van 100 uur redelijk.

 • klaas:

  je zal wedzinga maar in de arm hebben genomen als advocaat en er dan achter komen dat hij geen advocaat is, maar wel 350 euro per uur vraagt! Bizar

 • Klaas, als dat waar is, dan geef ik je daar volledig gelijk in! Weet je ook wanneer de uitspraak is? Ik denk dat we er dan wel meer over horen. Op dit moment vind ik er geen duidelijke berichten over. Alleen deze:

  http://noordnieuws.nl/nieuws/index.asp?actie=totaalbericht&pid=72370

  Hoe liep dat trouwens af met die chantage-zaak? Of heeft het OM die aanklacht maar laten vallen?

 • klaas:

  check de site van rob zijlstra even voor een goed verslag.

 • John:

  Beste Bou, na al die verontwaardigde afleveringen over Irak en de boze rol van Amerika, is het misschien ook wel eens interessant – al was het maar voor het broodnodige evenwicht – om eens aandacht te besteden aan de situatie in Rusland onder KGB-rat Poetin – naar mijn mening nog veel bedreigender , zowel voor Rusland zelf, als voor de omringende landen, inclusief het Westen.

  Anna. Seven Years on the Frontline
  Masha Novikova
  Nederland, 2008

  In oktober 2006 wordt de Russische journaliste en activiste Anna Politkovskaja in de hal van haar appartement vermoord. Als speciaal correspondent van de krant Novaya Gazeta hebben de laatste zeven jaar van haar leven in het teken gestaan van onderzoek naar oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, van protest daartegen, van hulp aan slachtoffers. Het zijn zeven zware en verdrietige jaren die de gedreven criticaster van president Poetin altijd ergens brengen waar haar journalistieke interesse of humanitaire bezorgdheid haar naartoe leidt. Naar plaatsen als Grozny en Beslan.
  De moord op Anna Politkovskaja is nooit behoorlijk onderzocht en derhalve onopgehelderd.
  Anna, Seven Years on the Frontline van Nederlands-Russische documentairemaker Masha Novikova is de openingsfilm van het 10e Amnesty International Film Festival dat is opgedragen aan mensenrechtenactivisten.

 • Beste Klaas, dank je wel!

  Beste John, begrijp jij waarom de mensen in Rusland toch wel blij zijn met Putin? Hij is namelijk vrij populair. Ik denk dat er aan de Russische zaak meerdere kanten kleven, waarvan de kant van de armoede het zwaarste weegt.
  Verder gaat het in Irak niet alleen over de boze rol van Amerika. Maar ik kan minder snel schrijven dan jullie kunnen lezen. Het gaat over olie, in Rusland, Irak en Amerika. En natuurlijk in Nederland, waar Balkenende en Bos de Shell moeten verdedigen…

 • John:

  Russen zijn zo ongeveer de meest beklagenswaardige mensen van Europa. Al met al hebben ze nog geen minuut democratie gekend. Ik denk dat de meeste Russen na ruim 70 jaar communisme zó geestelijk misvormd zijn, dat ze een leider als Poetin als ‘volstrekt normaal’ accepteren, ongeacht zijn betrokkenheid bij tal van duistere financiële praktijken, terroristische aanslagen tegen de eigen bevolking, moorden op dissenten, wantoestanden in gevangenissen en kampen en een misselijkmakende, mensonterende oorlog tegen Tsjetsjenië, in vergelijking waarmee de Amerikaanse bezetting van Irak kinderspel is. Irakezen doden bovendien voornamelijk elkaar. De massaslachting in Tsjetsjenië (vergelijk de toestand van Grozny ‘voor de aardigheid’ eens met die van Bagdad…) is geheel toe te schrijven aan het Russische leger. Soldaten uit het Amerikaanse leger deserteren hooguit; Russische soldaten plegen in verontrustende mate zelfmoord, uit frustratie en walging over wat ze hebben meegemaakt of moeten doen.

 • Beste John,

  Mijn column gaat over de propaganda in de oorlog om Irak. Vergelijk de toestand van Grozny ‘voor de aardigheid’ eens met die van Fallujah. De massaslachting daar is geheel toe te schrijven aan het Amerikaanse leger. Soldaten uit het Amerikaanse leger deserteren niet alleen, ze sterven na een aantal jaren ook aan geheimzinnige ziektes. Dat komt omdat de Amerikanen wapens maken van kernafval, het zogenaamde DU. Of de Russen dat ook doen, weet ik niet, maar in elk geval zijn de Russen niet onze bondgenoten.

  In Tsjetsjenië vechten verscheidene groeperingen al vele jaren om onafhankelijkheid van Rusland. Daar heeft Nederland verder niets mee te maken. In Irak hebben de Amerikanen welbewust de infrastructuur en de hele bestuurlijke organisatie vernietigd. Het doel was, om chaos te creëren! Maar ze doen alsof ze vrede, vrijheid en democratie brengen. En Nederland doet hier aan mee!

  De VS-propaganda werd gesteund door de Nederlandse regering, die even zo vrolijk tegen de Tweede Kamer loog dat deze oorlog in het belang was van de wereldvrede. Saddam had immers massavernietigingswapens!

  Dat is allemaal flauwe kul. De waarheid is, dat Irak het strategische middelpunt is van de olievelden in het Midden Oosten. Wouter Bos is van Shell, Balkenende is van Oranje en Shell is van de Koningin. British Petroleum regeert de Engelsen, daarom doen die mee. En Standard Oil regeert de VS. Ik ga nu even heel kort door de bocht, maar in ruil voor “vrijheid en democratie” in het Midden Oosten, kunnen Shell, BP en ESSO/Chevron de Irakese olie stelen. Vandaar dat zowel de Shi’iten rond Basra als de Koerden rond Mosul tegen de nieuwe olie-wetten zijn.

  In Bagdad zit een marionettenregering die wetten moet aannemen om deze diefstal te legaliseren. Maar de bevolking is niet langer olie-dom, zoals in het verleden toen de Engelsen kwamen. Irak heeft zich onder Saddam Hoessein ontwikkeld tot een moderne staat, maar de VS heeft het land terug gebombardeerd naar de Middeleeuwen.

  Wat heeft dat te maken met Tsjetsjenië?
  “Chechnya, as many correspondents have noted, has considerable oil reserves of its own that Moscow clearly wants to hold onto. But this would not explain the timing. Indeed, oil production in Chechnya has been dropping drastically — by some 71 percent since 1991.

  Much more significant is the fact that control of Chechnya enables Russia to control the flow of natural resources, mainly oil and gas, from its former Soviet republics. The small mountain region sits astride a critical pipeline that links the oil-rich republics of Azerbaijan and Kazakhstan (on the landlocked Caspian Sea) with the Russian port of Novorossiysk on the Black Sea.”

  Lees verder:
  http://www.amina.com/article/wha_oil.html

 • Beste John, ik weet niet of je dit bericht nog zult lezen, maar op 13 april meldde een Belgische krant dat Anna Politkovskaja is vermoord in opdracht van de oliemagnaat Berezovsky. Als dat klopt, dan heeft de regering van Poetin daar niets mee van doen. Berezovsky wordt ook genoemd in de moordzaak op Litvinenko.

 • mr. drs. BOU:

  Missing Iraq cash ‘as high as $18bn’

  Iraq to chase missing billions

Laat een reactie achter