Selecteer een pagina

Archieven

Irak: winst als (black)water

De oorlog in Irak kost niet alleen geld, hij levert ook geld op. Als de VS een dollar uitgeeft, dan wordt er immers ergens een dollar ontvangen! De kosten van de oorlog worden afgewenteld op de Amerikaanse belastingbetalers, maar ook geleend van andere landen. Op dit moment zijn die kosten opgelopen tot ruim 505 miljard dollar en de nationale schuld is 9,398 biljard dollar. Dat wil echter niet zeggen dat dit geld verloren gaat. De VS betaalt van dat geld wapens, militairen, maar ook zogenaamde “private contracters”, een soort huursoldaten. Een belangrijke firma die deze particuliere huursoldaten levert, is Blackwater. Maar ook de tolken werden betrokken van een particulier bedrijf: Titan. Deze bedrijven zijn slechts uit op het maken van winst.

Volgens de Bremer Orders waren deze Amerikaanse particuliere bedrijven en hun werknemers niet onderworpen aan de Irakese wet. Het zijn ook geen militairen, ze waren evenmin onderworpen aan de krijgstucht. Ze waren in feite aan geen enkele wet onderworpen, ze kregen carte blanche voor de meest gruwelijke misdaden! De filmmaker en politieke activist Robert Greenwald maakte in 2006 een film over de particuliere bedrijven die betrokken zijn bij de oorlog in Irak.

Iraq for Sale is Nederlands ondertiteld en duurt een uur en 15 minuten.

Blackwater, America’s Private Army duurt 6 minuten.

1 Reactie

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het Obama-bedrog « BOUblog - [...] Het is allemaal meer van hetzelfde en het wordt alleen maar erger! Troepen terug uit Irak? Dan meer private…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

achttien − zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën