Archief
Artikelen

Wie denkt dat de oorlog in Irak een totale mislukking is die slechts geld kost, heeft iets niet begrepen. Er worden grote winsten gemaakt, in elk geval door het militair industrieel complex, oftewel de wapenindustrie. En voor zover er in Irak al sprake was van wederopbouw, blijkt dit een sigaar uit eigen doos!

Toen De VS en Groot Brittannië Irak binnenvielen, stond er 23 miljard dollar van Irak op buitenlandse rekeningen. Dit bedrag behelsde onder andere het geld dat aan Irak was betaald voor olie, maar dat op een VN rekening stond in verband met de economische sancties en het Oil for Food programma dat daarmee samenhing. De bedoeling was, dat Irak wel olie mocht exporteren, maar er alleen voedsel voor zou kopen. De VN beheerde daarom het geld. Ook geblokkeerde rekeningen maakten deel uit van die 23 miljard dollar.

Dit geld werd gestort in een nieuw fonds, het Development Fund voor Irak. In feite bestond dit fonds uit Irakese overheidsfinanciën, maar de VS zette onmiddellijk 12 miljard om in biljetten van 100 dollar, die per vliegtuig naar Irak werden gebracht, om daar te worden besteed aan de wederopbouw. In feite werd het geld overgedragen aan Paul Bremer. Een van de Bremer Orders luidde, dat Amerikaanse aannemers niet onderworpen waren aan de Irakese wet. In Irak waren ze evenmin onderworpen aan de Amerikaanse wet. Dat was een carte blanche voor fraude en de betaling was cash!

Het resultaat laat zich raden: de miljarden dollars verdwenen in snel tempo in de zakken van corrupte bedrijven. Zo werd aan Halliburton, een bedrijf dat banden heeft met vice-president Dick Cheney, 1.6 miljard dollar betaald om de olieproductie weer op gang te krijgen. Maar er verdwenen ook miljarden aan het betalen van valse rekeningen van allerlei nepbedrijven.

Begin 2005 werd een Irakese regering gevormd, maar vlak voor deze regering aantrad, werd nogmaals 10 miljard in dollarbiljetten naar Irak gebracht en in het wilde weg uitgegeven. Toen de tijdelijke regeerploeg van premier al-Jaafari in april 2005 aantrad, was van de Irakese staatskas nog slechts 3,5 miljard over. De rest was weg. Een documentaire van het Channel 4 programma Dispatches laat zien, hoe deze miljarden werden besteed aan de schijn van wederopbouw.

Iraq’s Missing Billions duurt 48 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter