Selecteer een pagina

Archieven

Irak 5 jaar later in de studio

Op donderdagavond 20 maart zond Nova in samenwerking met de NPS en NOS een programma van ruim een uur uit over Irak. Life vanuit de studio in Den Haag besprak presentator Twan Huys met tal van gasten de toestand in Irak vijf jaar na de invasie. Twan Huys is zeven jaar lang vanuit New York correspondent geweest voor Nova en hij is zeker geen fan van Bush.

Toch werd Saddam Hoessein in de uitzending vaak als de schuldige aangewezen. Saddam werd al vroeg lid van de socialistisch georiënteerde Ba’ath partij, die in 1963 middels een staatsgreep zowel in Syrië als Irak aan de macht kwam. In 1968 volgde in Irak nogmaals een staatsgreep, ditmaal geweldloos, waarin de Ba’ath partij de alleenheerser werd. Irak volgde nu een seculiere en nationalistische koers, waarin zowel de Shi’iten als de Koerden wreed werden onderdrukt. Aanhangers van de Ba’ath partij waren de Arabische Soennieten.

Hoewel vaak wordt gesuggereerd dat het gaat om religieuze en etnische conflicten, blijkt uit de geschiedenis het volgende:
Een eeuw geleden was Irak nog geen staat, maar een deel van het Ottomaanse Rijk. De Eerste Wereldoorlog werd door de Ottomanen verloren. Bij de verdeling van het uitgestrekte Rijk door de Volkenbond, kwam Mesopotamië onder Brits mandaat. Drie Ottomaanse provincies werden samengevoegd: Bagdad, Basra en Mosul.
Basra ligt in het noorden van Irak, daar wonen Soennitische Koerden. Rond Bagdad wonen Soennitische Arabieren en rond Mosul in het zuiden wonen Shi’itische Arabieren. Drie oude provincies, met twee volkeren en twee religies, werden door Groot Brittannië samengevoegd tot een land, dit met het oog op de oliewinning.
Zowel rond Basra als Mosul liggen rijke oliebronnen, maar Bagdad heeft geen olie. De stad Bagdad werd de hoofdstad van de nieuwe staat. Zou het land weer uiteenvallen in de drie oude provincies, dan zouden de Soennieten rond Bagdad de grote verliezers zijn!

In 1979 kwam Saddam Hoessein aan de macht. Van 1980 tot 1988 voerde Irak een bloedige oorlog met buurland Iran. Irak was toen westers georiënteerd, president Ronald Reagan speelde een beslissende rol in de oorlog van Irak tegen Iran, o.a. door Irak van grondstoffen voor chemische, biologische en nucleaire wapens te voorzien. In 1991 keerde het tij, na de inval in Koeweit en de Eerste Golfoorlog die daarop volgde, keerde het westen zich tegen Saddam Hoessein. Men eiste dat hij het land zou ontwapenen. In 1993 leidde dit tot economische sancties van de VN, waarvan vooral de armere burgers het slachtoffer werden.

Op 20 maart 2003 begon de VS met bombardementen op Bagdad. Drie dagen daarvoor hadden de wapeninspecteurs het land moeten verlaten. Hoewel ze van Saddam Hussein alle medewerking kregen, konden ze geen massavernietigingswapens vinden. Ze werden teruggeroepen door de VN. De enige die dit nog niet schijnt te weten, is onze eerste minister Jan Peter Pinokkio, die tegenover Twan Huys ijskoud het tegendeel beweert!

Op 6 mei 2003 werd Paul Bremer benoemd tot bewindvoerder in Irak. Hij ontsloeg alle leden van de Ba’ath partij, inclusief het hele leger. De Irakese wapendepots werden echter niet bewaakt. De werkloze militairen konden zich meester maken van de wapens. Dit heeft natuurlijk niets te maken met Al Qaida! Toch werd in het programma Al Qaida negen maal genoemd, waarvan vijf maal door Twan Huys!

In Bagdad verschanste het Amerikaanse leger zich al snel in de Groene Zone. De oorlog was gewonnen en de VN kwam humanitaire hulp verlenen. Het VN gebouw bevond zich echter buiten de zwaar bewaakte Groene Zone. Op 19 augustus 2003 kwamen 17 VN medewerkers om het leven bij een bomaanslag op het VN gebouw. Al Qaida kreeg de schuld en de VN trok zich terug uit Irak. Als Twan Huys zijn gasten vraagt naar het dieptepunt in de vijf jaar durende oorlog, dan noemt hij dit incident als voorbeeld.

In maart 2004 brak er een opstand uit in de Soennitische stad Fallujah, niet ver van Bagdad. In oktober was de stad reeds volledig in handen van “Soennitische rebellen”. Begin november werd Fallujah door de VS met bombardementen vrijwel volledig verwoest. De Amerikanen schoten met Mk-77, dat zijn brandbommen op basis van witte fosfor. Het aantal slachtoffers is niet bekend, de stad lag voor 70% volledig in puin en 150.000 mensen werden dakloos. De verwoesting van Fallujah wordt door Twan Huys en zijn gasten niet genoemd.

Onder de gasten die Twan Huys in de studio had verzameld, bevonden zich interessante, goed geïnformeerde mensen, waaronder:
Robert Soeterik, Irak deskundige
Bertus Hendriks, Midden-Oosten deskundige
Maarten van Rossem, bijzonder hoogleraar Amerikaanse geschiedenis
Jan Rozing, de Nederlandse wapeninspecteur
Joost Hilterman, lid van de International Crisis Group
Tineke Seelen, van Stichting Vluchteling
Zij hebben allen zeker iets te melden, maar in een uurtje infotainment komen ze niet tot hun recht. In de studio kon men ook na afloop nog gezellig van gedachten wisselen over de oorlog. Irak 5 jaar later zal zeker niet tot nachtmerries leiden.

Irak vijf jaar later duurt een uur en 18 minuten.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

De VS heeft tot op heden ontkend dat de burgerbevolking in Fallujah werd beschoten met het massavernietigingswapen Mk 77, oftewel witte fosfor. De Italiaanse journalist Sigfrido Ranucci heeft er echter een reportage over gemaakt, die in 2005 door RAI is uitgezonden. Het zijn afschuwelijke beelden, die tot nachtmerries leiden! Oorlog is gruwelijk!

The Hidden Massacre of Fallujah duurt 27 minuten

3 Reacties

 1. Cees

  Al met al zie ik wel een kentering in de MSM.
  Meer en meer anti Neocon USA.
  Laatst zelfs een artikel in (jawel) de Elsevier over de financieele steun aan de nazi’s door de USA.

  Antwoord
 2. Zaphod 101

  Een kentering, kom nou. Ik heb ‘t stuk in Elsevier niet gelezen maar ben benieuwd naar de invalshoek ervan. Heb je deze week nog iets gehoord in de MSM over de uitspraak van de Raad van Journalistiek over de schandakige uitlatingen van Van Middelkoop over Argos? En verhoudt zich dat tot de aandacht hiervoor ten tijde van deze uitlatingen in de MSM. De toonzetting nog daargelaten … een kentering. Nou daar is wel wat meer voor nodig, alsjeblieft zeg!

  Antwoord
 3. Cees

  Ik zeg ook niet dat we er al zijn, het gaat tergend langzaam.
  Maar de VPRO doet zijn best, helaas zit de rest nog met de kop in de grond.
  Dat artikel in de Elsevier (nr.8 blz.46) maakte mij toch wel optimistisch over een kentering in de opinie van (rechts)nederland.
  Laten we het idd maar niet over de politiek hebben, die sector is terminaal ziek.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zes dagen Fallujah en de baby met drie hoofden « BOUblog - [...] bevrijden van de wrede dictator Saddam Hussein. Vijf jaar later werd deze inval gezellig besproken in de studio van…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − twaalf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën