Archief
Artikelen

Dat Irak in vijf jaar tijd is veranderd in een totale chaos, zal niemand ontkennen. Hoe het zo ver heeft kunnen komen, is echter de vraag. Op 19 maart 2003 begonnen de VS en Groot Brittannië hun Operation Iraqi Freedom. Tien jaar lang was de bevolking van Irak toen reeds het slachtoffer geweest van zowel een wrede dictator als de economische sancties van de VN. Daarvoor had het land bijna tien jaar lang oorlog gevoerd, eerst tegen het buurland Iran en vervolgens in een mislukte invasie in Koeweit. Sinds 1980 heeft Irak nauwelijks een moment van vrede gekend!

De bevrijding van Irak begon met een grootscheeps bombardement op Bagdad. Binnen twee maanden had het leger van Sadam Hoessein zich overgegeven. Op 1 mei 2003 verklaarde George W. Bush de oorlog voor gewonnen. Maar de bezettingsmacht die de orde in het land had moeten herstellen, bestond uit veel te weinig soldaten om zelfs maar de meest belangrijke plaatsen te bewaken. Alle gezag viel weg. De verarmde bevolking begon te plunderen en niemand hield hen tegen.

Vanaf het eerste begin stapelde de Amerikaanse regering de ene fout op de andere. De wederopbouw werd al snel in handen gelegd van Paul Bremer, bijgenaamd Jerry. Hij sprak geen Arabisch, had geen militaire ervaring en wist niets van Irak. Hij ontbond iedere Irakese organisatie, waaronder de Ba’ath partij en het leger. Daarna kon de grote plundering door westerse bedrijven beginnen. Na vijf jaar is het einde nog lang niet in zicht!

In de volgende reportage van Charles Ferguson worden de feiten omtrent Operation Iraqi Freedom op een rijtje gezet. Er komen vele getuigen aan het woord: journalisten, academici, soldaten en voormalige hoge ambtenaren in de regering Bush. Velen van hen waren in 2003 in Bagdad en ze vertellen ons wat er fout ging. Alles ging fout! Maar er zit in deze verhalen ook een vreemde ondertoon: zodra er iets goed ging, greep de Amerikaanse regering in en maakte het weer ongedaan.

Iraq: No End in Sight duurt een uur en drie kwartier.


Watch No End In Sight : The American Occupation Of Iraq in Educational & How-To | View More Free Videos Online at Veoh.com

Na het zien van deze documentaire blijft men zitten met een grote vraag: zijn ze werkelijk zo olie-dom, of deden ze het expres? Helaas vermoed ik het laatste… Irak is namelijk een olieland!

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter