Archief
Artikelen

Omoyele Sowore is een Nigeriaanse activist die al 15 jaar vecht voor mensenrechten en democratie in Nigeria. Hij wil dat er een einde komt aan de militarisering en het geweld dat door de multinationale oliemaatschappijen naar zijn land werd gebracht.

Zijn activisme begon in 1989, toen hij deelnam aan een protestdemonstratie van studenten tegen een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van 120 miljoen dollar, die zou worden gebruikt voor een Nigeriaanse oliepijpleiding. De voorwaarden van het IMF hielden in dat het aantal universiteiten moest worden teruggebracht van 28 tot slechts 5.

In 1992 leidde Sowore een protestmars van 2.000 studenten tegen de beruchte kleptocratie in Nigeria. De politie opende het vuur en doodde zeven mensen. Sowore werd gearresteerd, verhoord en geslagen. Later ontdekte hij dat ook zijn familie onder druk was gezet. Maar hij weigerde om de strijd op te geven voor behoorlijk onderwijs in zijn land en hij werd al snel verkozen tot voorzitter van de studenten vakbond van de universiteit.

Sindsdien is hij acht maal gevangen genomen en gemarteld, maar hij bleef strijdbaar. “Nigeria is zogenaamd een democratie, maar de mensen hebben nog steeds geen eten. Er is geen gezondheidszorg, geen stromend water, geen elektriciteit. Er is ook geen basisonderwijs. Nigeria is zo lek als een mandje. Shell en Chevron behoren tot de grootste corporaties ter wereld. Zij hebben slechts een klein aantal mensen bevoordeeld, de kliek die het land regeert. De Niger Delta is vervuild, bezet en zwaar gemilitariseerd. Dagelijks worden er mensen gedood door de grote oliemaatschappijen.”

Mensenrechten groeperingen schatten dat gewapende milities die optreden namens de oliemaatschappijen in de afgelopen 10 jaar meer dan 2.000 mensen hebben gedood in de Niger Delta.

In 1999 ging Sowore naar de VS om te worden behandeld aan de gevolgen van marteling. Op 15 november 2006 sprak hij voor het Lewis and Clark College in Portland, Oregon. Hij vertelt over de voortdurende verwoesting van de Niger Delta, niet als een verzameling van getallen en feiten, maar vanuit wat hij van kinds af aan meemaakte en hoe dit zijn studietijd heeft bepaald. Hij vertelt over de vervuilde Niger Delta, over de wrede onderdrukking door het leger, over de nog altijd toenemende armoede onder de bevolking van een land dat 2,5 miljoen vaten olie per dag produceert. Nigeria is de zesde olieproducent van de wereld. Uit de toestand in dit land blijkt duidelijk waartoe de westerse verslaving aan olie heeft geleid.

De artikelen die Sowore schrijft over de toestand in zijn land, zijn te vinden op de website Nigeria Village Square.

Omoyele Sowore: Nigeria and Big Oil duurt een uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Omoyele Sowore: Nigeria en Big Oil”

Laat een reactie achter