Archief
Artikelen

The Prize is een filmserie in acht delen over de geschiedenis van de aardolie. Deze serie is gemaakt in de jaren ’90, op basis van een boek van Daniel Yergin uit 1991. In de vorige delen werd de periode behandeld vanaf de ontdekking van aardolie rond 1850 tot Operatie Desert Storm in 1991. In dat jaar veroverde Irak onder leiding van Sadam Hussein het kleine Golf-staatje Koeweit met zijn rijke oliebronnen. De VS en Engeland kwamen Koeweit te hulp, wat leidde tot de Golf Oorlog. Het leger van Irak moest zich terugtrekken, maar stak nog wel de oliebronnen van Koeweit in brand.

Het laatste deel gaat over de gevolgen die de olie-economie heeft voor het milieu. De brandende bronnen van Koeweit waren een ecologische ramp, waardoor de aandacht werd gevestigd op de vervuiling die de olie-economie teweeg brengt. De hoeveelheid olie die in Koeweit verbrandde, wordt dagelijks in de VS verbruikt door het autoverkeer. Los Angeles was de eerste stad die last kreeg van smog, maar de inwoners zijn er verslaafd aan hun auto. Californië werd zich bewust van de noodzaak om het milieu te sparen. Dit leidde tot wetgeving, die door de federale regering werd overgenomen.

Robert O. Anderson, de man die de olie in Alaska ontdekte, werd later een voorstander van milieubescherming. De ramp met tanker Exxon Valdez in 1989 was de grootste ecologische ramp uit de geschiedenis van de VS en het kostte miljarden dollars om de vervuilde kust van Alaska weer schoon te maken. Dit leidde tot meer regulering van het olietransport. De olie-industrie in de VS krimpt, in 1992 importeerde de VS 45% van zijn oliebehoefte. Dit is nu reeds 75%, terwijl de VS 25% van de wereldolieconsumptie voor zijn rekening neemt.

In de Derde Wereld maakt men van de milieu-effecten veel minder een probleem. Olie brengt volgens Yergin banen en welvaart voor de bevolking. Zowel in Vietnam als in Zuid Amerika is de olie in handen van staatsbedrijven. Zij verwelkomen de Westerse maatschappijen met hun technologie om de olie te helpen ontginnen. De grootste van hen is Shell. De grootste oliereserves liggen echter niet in de Derde Wereld, maar in het Midden Oosten. De VS is afhankelijk van deze olie, maar ook Japan is volledig afhankelijk van geïmporteerde olie.

In de voormalige Sovjet Unie wordt olie gewonnen in Siberië. Op het moment dat deze docu gemaakt werd, was de Sovjet Unie net ingestort en westerse maatschappijen popelden om de olie te ontginnen. Ze deelden sneeuwscooters uit aan de bevolking, die zwaar getroffen bleek door de vervuilende oliewinning in de Sovjet periode. In Bakoe werd nog gewerkt met 19e-eeuwse machines. De oliewinning in Rusland bleek een ecologische ramp. Inmiddels heeft president Putin de energiebronnen weer genationaliseerd.

In Mexico leidde de olieproductie er toe, dat Mexico City kon uitgroeien tot de grootste stad ter wereld. Het was ook de meest vervuilde stad: de vogels vielen er dood neer van de smog. Olie brengt westerse welvaart naar de Derde Wereld, maar het milieu staat daar niet hoog op de agenda. Als overal ter wereld een westers niveau van welvaart zou heersen, dan zou het milieu daar ernstig onder lijden. We zullen moeten overgaan op schonere brandstof voor ons transport, zoals gas en elektriciteit, maar dat is wel duurder.

The Prize, deel 8: The New Order of Oil duurt 53 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “De geschiedenis van aardolie, The Prize deel 8”

Laat een reactie achter