Selecteer een pagina

Archieven

De geschiedenis van aardolie, The Prize deel 4

The Prize is een filmserie in acht delen over de geschiedenis van de aardolie, een grondstof die de wereldpolitiek heeft beheerst, de wereldeconomie heeft doen wankelen en de maatschappij in de twintigste eeuw volledig heeft getransformeerd.

In het eerste deel werd de aardolie ontdekt in Amerika. John D. Rockefeller bouwde daarop zijn olie-imperium: Standard Oil. In het tweede deel kreeg Standard Oil concurrenten: Royal Dutch Shell en Anglo Persian, de voorloper van British Petroleum (BP). In 1911 moest Standard Oil zijn monopoly opgeven, waarna het werd opgesplitst. In deel 3 betrad Calouste Gulbenkian het toneel met zijn Turkish Petroleum Company, een samenwerkingsverband tussen BP, Shell en de Deutsche Bank omtrent de olie in het Midden Oosten. Na WO I gingen de aandelen TPC van Duitsland naar Frankrijk. Maar niet alleen in Irak, ook in Texas werd olie ontdekt: het East Texas oil field. In de jaren ’30 stagneerde de economie, maar in Rusland en de VS, en zeker in Texas, was er olie in overvloed.

Het vierde deel van deze serie begint aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Was de prijs die in WO I te winnen viel nog slechts een vage concessie voor de olie in het Midden Oosten, in WO II lag het gevecht om olie er dik bovenop. Twee hoog ontwikkelde landen hadden gebrek aan deze grondstof: Japan en Duitsland. Beiden waren zij er op uit om olie te veroveren en in 1940 sloten ze een bondgenootschap.

In 1933 kwam Hitler aan de macht en hij begon een netwerk van Autobahnen aan te leggen. Duitsland werd gemotoriseerd. Duitsland had geen olie, maar wel steenkool. Ook beschikte het land over de beste scheikundigen. Het chemiebedrijf IG Farben ontwikkelde een procédé om steenkool om te zetten in olie. Ze konden 2000 vaten per dag produceren, maar het proces was duur. Hitler wilde deze olie gebruiken om aardolie en andere grondstoffen te veroveren. In 1939 trok het Duitse leger Polen binnen, dat rijk was aan delfstoffen, waaronder steenkool. In 1940 werd Frankrijk veroverd en er werd veel olie buitgemaakt. Daarop viel Hitler Engeland aan. In de VS was inmiddels een procédé ontwikkeld om aardolie te raffineren tot kerosine voor vliegtuigen.

De Japanner Isoruku Yamamoto bezocht in 1919 Amerika en maakte daar kennis met de voordelen van olie. Terug in Japan werd hij admiraal. In 1931 viel Japan Mantsjoerije binnen, dat rijk is aan steenkool. Van daaruit probeerde Japan zijn invloed uit te breiden, wat in 1937 leidde tot de 2e Chinees-Japanse oorlog. De Japanse havik was generaal Hideki Tojo. In Amerika ontstond protest tegen deze Japanse politiek. De VS reageerde in juli 1941 met het bevriezen van alle Japanse fondsen, zodat Japan geen olie meer kon kopen. Japan reageerde met de aanval op Pearl Harbour, in december 1941. De rijkste oliebronnen lagen op Sumatra in Nederlands Indië, dat in 1942 werd veroverd. Hoewel de Nederlanders de oliebronnen saboteerden, wisten de Japanners ze al snel te herstellen.

Hitler wilde de olievelden van Bakoe veroveren. In juni 1941 trok het Duitse leger Rusland binnen. Deze aanval, Operatie Barbarossa, was bedoeld als blitzkrieg, maar de wegen in Rusland waren nog ongeplaveid en toen de herfst inviel, bleef het Duitse leger in de modder steken. Hitler gaf toen de opdracht om alle troepen richting Bakoe te sturen, waarbij Leningrad (wapenindustrie) en Moskou niet zouden worden veroverd. Voor Hitler was de olie het belangrijkste! Generaal Erwin Rommel was het met Hitler eens. Hij probeerde via Noord Afrika naar de Kaukasus te trekken, maar voor deze lange tocht was veel benzine nodig. In juni 1942 werd hij bij El Alamein verslagen door de Engelse generaal Montgomery (Monty). Rommel kwam benzine tekort. In Rusland trok het Duitse leger na een strenge winter op om Bakoe te veroveren. In augustus 1942 maakte de slag om Stalingrad een einde aan deze ambitie van Hitler.

In de Stille Oceaan had admiraal Chester Nimitz nu het bevel over de Amerikaanse vloot. Japan moest olie aanvoeren over de oceaan, terwijl Nimitz de tankers aanviel met onderzeeboten. Generaal Yanomoto wist dat Japan nog slechts voor een jaar olie bezat. Hij deed een aanval op Midway Island, maar Nimmits was daarop voorbereid en de aanval mislukte. De Amerikaanse marine beschikte in de Stille Oceaan over ruim voldoende olie, maar in de Atlantische oceaan vielen Duitse onderzeeboten de Amerikaanse tankers aan. Daar hadden de geallieerden gebrek aan olie.

Energieminister Harold Ickes liet een pijpleiding leggen van Texas naar de oostkust, om van daaruit de Atlantische Oceaan over te steken. Op 6 juni 1944, D-day, landden de geallieerden in Normandië. Generaal George Patton wist van daaruit Frankrijk te bevrijden. Op hun tocht naar Duitsland “organiseerden” zijn troepen overal benzine, maar toch bleef hij steken bij Metz, wegens gebrek aan benzine.

In Duitsland maakte men synthetische olie van steenkool, maar de capaciteit van IG Farben moest worden uitgebreid. Men gebruikte daarvoor slaven, arbeiders in concentratiekampen. Toen de geallieerden deze fabrieken bombardeerden, kreeg Duitsland gebrek aan benzine. Het land had straaljagers gebouwd, maar geen brandstof meer. Ook Japan kwam brandstof tekort. Voedingsgewassen werden gebruikt om brandstof van te maken, terwijl het volk honger leed. Uit de wortels van dennenbomen maakte men vliegtuigbrandstof, zodat hele gebieden ontbost raakten. Ten slotte riep men de piloten op tot kamikaze, want piloten en vliegtuigen had men nog wel, maar niet voldoende brandstof voor de terugweg.

Hitler pleegde zelfmoord en Tojo werd doodgeschoten. WO II eindigde met atoombommen op twee Japanse steden, Hiroshima en Nagasaki. Volgens Daniel Yergin zouden de Japanners zich anders en masse op de kamikaze hebben gestort, hetgeen 15 miljoen levens zou hebben gekost. Ik waag het om dat te betwijfelen. De VS, die als grote winnaar uit de strijd kwam, had er belang bij om de wereld zijn macht te tonen. Vooral Rusland, dat ook als winnaar uit de strijd kwam, moest worden geïmponeerd.

Bij dit deel van de serie zijn nog andere kanttekeningen te maken, vooral bij de manier waarop de oorlog begon:

Ten eerste: Bijna alle grote multinationals hadden hun ‘filialen’ in nazi Duitsland. Standard Oil New Jersey (nu Exxon) van de Rockefellers en IG Farben waren zakenpartners. Fords Fordwerke in Keulen en General Motors’ Opel fabrieken bij Mainz hadden in 1939 70% van de automarkt in handen en leverden de vrachtwagens, tanks en vliegtuigen waarmee Hitler ten strijde trok. Daarnaast voerden grote investeringsfirma’s en banken zoals J.P. Morgan, Dillon Read & Company en Sullivan and Cromwell een bijzonder actieve en lucratieve investeringspolitiek. En dan is er nog Prescott Bush, de grootvader van George W., die in samenwerking met Fritz Theyssen de bouw van het concentratiekamp Auschwitz financierde. Zonder Amerikaans kapitaal was Hitler nooit zo machtig geworden!

Ten tweede: Volgens Daniël Yergin zou de VS Japan niet hebben afgesneden van alle oliebronnen, maar slechts de Japanse tegoeden in de VS hebben bevroren. Andere bronnen beweren dat Japan zelfs de toegang tot het Suez-kanaal werd ontzegd, opdat ze geen olie uit Venezuela konden importeren. Het was een volledig olie-embargo waardoor Japan werd gedwongen om eerst Pearl Harbour aan te vallen en daarna Nederlands Indië te veroveren. Veel historici zeggen dat men in de VS reeds 12 dagen tevoren op de hoogte was van de komende aanval op Pearl Harbour, maar dat deze informatie niet werd doorgegeven aan de aldaar dienst doende commandanten. Volgens velen heeft de VS de oorlog met Japan, en daarmee met Duitsland, bewust uitgelokt.

De vraag naar het waarom is simpel te beantwoorden. In de jaren ’30 was de Texaanse olie niets waard, want de markt was verzadigd. Tijdens de oorlog had men heel veel olie nodig en na afloop van WO II waren de Amerikaanse olieproducenten schat- en schatrijk!

The Prize, deel 4: War and Oil duurt 50 minuten

13 Reacties

 1. deDeurs

  Illuminati, shadow governments. Soms vraag je je af of het grootste deel van de wereldbevolking niet via het drinkwater een of andere mindfuck heeft binnengekregen, want men brult bij deze begrippen steevast ‘complottheorieën!’ . Of zijn het alleen de media die dat doen?

  Ik weet niet hoe sterk de bewijzen van een Bush-nazi connecties zijn, maar er gaat een griezelige logica van zulke ideeën en handelstactieken uit. Geld en macht vormen voor velen een exclusief en absoluut levensdoel, en om het te verkrijgen en te behouden gaam de meest sucesvollen over lijken. Over hele volkeren; een soort waar zij zich ver boven verheven voelen. Dat heeft niets te maken met een complottisch zweverige overtuiging, dat is gewoon de aard van de mens. En dat zulke despoten en manipuleerders bestaan is niet eens zo eng, dat de gewone man, hij die in wezen het slachtoffer wordt, het nauwelijks iets interesseert, dat is pas eng.

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Beste A.J.A.M., dank je wel voor de link. Die documentaire ken ik wel, hij gaat over ENRON, een beursgenoteerd bedrijf dat op een zeer smerige manier failliet ging. Doet een beetje denken aan de zeepbel indertijd rond Nina Brink. Maar dan nog erger!

  Het dossier van ENRON lag op 11 september 2001 trouwens bij de Security & Exchange Commission, die de beurs controleert. Deze instantie was gehuisvest in WTC 7, het gebouw dat op 11 september om half zes ‘s avonds in enkele seconden instortte. Danny Jovenko, de grote expert op het gebied van controlled demolition, zei daarover: “Dat is controlled demolition, dat zie je zo. Er is nagesprongen.”

  G.W. Bush had zijn aandelen ENRON verkocht, vlak voor de crash. Maar dank zij de grote papierversnipperaar waarin WTC 7 op 11 september 2001 veranderde, is er nooit iemand vervolgd voor deze zwendel.

  Over de olie: er volgen nog vier delen, maar het is best een klusje om ze te documenteren. Ik vind het leuk om te doen, want ik leer er zoveel van!

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  Beste DeDeurs, je schreef:
  “Ik weet niet hoe sterk de bewijzen van een Bush-nazi connecties zijn, maar er gaat een griezelige logica van zulke ideeën en handelstactieken uit.”

  Je hoeft maar even te Googlen op Prescott Bush om bij de bewijzen te komen. Misschien lijkt dit geen objectieve bron, maar het is wel de waarheid: http://www.dewaarheid.nu/okt01/prescott.htm

  Engelstalige bronnen bevestigen dit verhaal.

  Antwoord
 4. Karel

  @BOU

  Is er iets mis met het weblog of doet alleen dat ene topic over zaak Holloway raar omdat zoveel replies?

  Antwoord
 5. Karel

  Waren in ieder geval even geen reacties mogelijk in geen van je berichten…. Onderhoud hoop ik maar.

  Antwoord
 6. Karel

  Doet nogsteeds raar, ene keer krijg je alle reacties te zien andere keer maar deel.

  Antwoord
 7. mr. drs. BOU

  Karel, dank voor de waarschuwing, maar er wordt op dit moment geen onderhoud gepleegd.
  De enige pagina die zo raar doet is “Wat als Joran onschuldig blijkt?”
  Misschien staan daar gewoon teveel reacties, misschien is iemand de boel aan het saboteren? Ik heb geen idee. In elk geval wil hij ook bij mij niet meer laden. Hij blijft bruin.

  Ik zal mijn webmaster even laten weten dat het mis gaat. Misschien kan hij er iets aan doen. De andere draad over Joran doet het nog wel.

  http://www.nwo-info.nl/2008/02/19/waarom-joran-niet-wordt-aangehouden/

  Antwoord
 8. A.J.A.M.

  Ik heb op sommige pc’s hetzelfde probleem. Mijn vermoeden is dat het ligt aan het groot aantal filmpjes dat tegelijkertijd moet worden ingeladen. Misschien zou je kunnen overwegen deze te vervangen door tekstlinks, temeer daar je documentatie al zo’n goed beeld geeft van wat men van de verschillende filmpjes verwachten kan.

  Antwoord
 9. Karel

  @BOU en AJAM

  Ik kon op gegeven moment nergens meer reacties plaatsen, ook niet in die andere topic, niet met andere browser, niet met ander IP-adres en niet met andere pc met ander OS.
  Daarna wilde pagina ook niet meer helemaal laden.
  Als aan hoeveelheid filmpjes zou liggen had al eerder moeten optreden(dit is wel uberhaupt lastig met deze site, zeker ook op hoofdpagina, zie rss feed voor hoe het ook kan) en lijkt me ook geen denial of service attack want wat laadt laadt snel.
  Er is bij provider ofzo iemand aan het klooien, toch gewoon iets met teveel reacties of anders loopt er iemand echt te fucken.

  Antwoord
 10. Karel

  Ow ik schat rond 16:30/17:00 kreeg tijdje “505 Internal Server Error ” volgens mij. Ben toen effe weg geweest en daarna deed weer.

  Antwoord
 11. mr. drs. BOU

  Beste Karel, ik heb de embedded filmpjes al vervangen door links, maar dat hielp niet.
  Mijn webmaster zegt: “Door de vele reacties ging het laden van de pagina niet meer helemaal goed. Ik heb dit opgelost door de reacties automatisch op te laten delen als het er meer dan 100 worden. Ik hoop dat de problemen hiermee zijn opgelost.”
  Zo te zien heeft dat geholpen. Er zijn nu vier pagina’s van elk maximaal 100 reacties en alles doet het kennelijk weer.
  Ik zal de video’s nog even embedden, we kunnen volgens mij nu gewoon verder.
  Op deze rustige uithoek van internet is uiteraard iedereen welkom, maar het aantal stoelen was niet berekend op het aantal gasten. Webmaster Eagle heeft dus wat klapstoelen bijgezet. 🙂

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. The Prize | M A D B E L L O - [...] of Oil duurt 50 minuten. - Deel 3 : The Prize, deel 3: The Black Giant duurt 50 minuten…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 − vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën