Archief
Artikelen

Anderhalve eeuw geleden bestonden er wel reeds stoommachines die werden aangedreven door verbranding van hout of steenkool, maar de belangrijkste bronnen van energie waren de spierkracht van mens en dier, windmolens en watermolens. De paardentram reed een eeuw geleden nog door Amsterdam en in de landbouw bleven paarden de ploeg trekken tot in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Tegenwoordig is alles gemotoriseerd. De belangrijkste bron van energie is aardolie, een grondstof waar onze hele economie op draait.

Op BOUblog staat reeds de documentaire: Oil, Smoke and Mirrors, die werd geplaatst in het kader van de herdenking van de aanslagen van 11 september. Daarin wordt duidelijk, dat een groot deel van de voorraad aardolie reeds is verbruikt. De olie raakt op. Politici weten dit en de belangrijkste reden voor de aanslagen van 11 september, de grootste Valse Vlag operatie uit de geschiedenis, was dat de VS een aanleiding zocht om het Midden Oosten aan te vallen, met als belangrijkste strategische doel: het beheersen van de oliebronnen. Ook het gerommel op de Balkan en de oorlog in Afghanistan hebben alles te maken met olie en de benodigde pijpleidingen.

In de kerstvakantie kwam er een vrolijke video bij: The History of Oil. Daarin vertelde de cabaretier Robert Newman welke oorlogen er in het verleden reeds gevoerd zijn om de oliebronnen te beheersen. Hij zegt er bij dat er op een dag niet voldoende olie meer zal zijn om ons allemaal te voorzien van de nodige energie. Hoewel Newman grapjes maakt, is de situatie ernstig. De westerse cultuur bestaat bij gratie van de olie. Zonder goedkope energie loopt alles spaak en het “Vrije Westen” blijkt bereid tot vechten om de laatste restjes.

The Prize is een filmserie in acht delen, waarin het epos wordt verhaald van de aardolie, een grondstof die de wereldpolitiek heeft beheerst, de wereldeconomie heeft doen wankelen en de maatschappij in de twintigste eeuw volledig heeft getransformeerd.

De serie is gebaseerd op het boek van Daniel Yergin: “The Prize, the Epic Quest for Oil Money and Power,” dat in 1992 werd bekroond met de Pulizer prize. De documentaire bevat boeiende karakters, nooit eerder vertoond archiefmateriaal, nieuwe opnamen en interviews met mensen die de olie-industrie hebben gevormd. Er werd gefilmd op locatie in uiteenlopende landen, zoals Azerbeidzjan, Egypte, Engeland, Indonesië, Japan, Koeweit, Mexico, Rusland, Schotland, Turkije en de Verenigde Staten. Ook Yergin zelf komt voor de camera, om te spreken over de invloed van aardolie op de politiek, de economie en het milieu. We zien hoe de olie-industrie uitgroeit tot de grootste ter wereld, welke risico’s er worden genomen en welke enorme winsten er worden behaald.

De verteller, de Canadese acteur Donald Sutherland, maakt The Prize tot verhalende film op zijn best – een historisch belangrijk verhaal dat boeiend wordt verteld. Slechts anderhalve eeuw geleden begon een economische revolutie die zich nooit eerder in de geschiedenis heeft voorgedaan. De mens had ontdekt dat aardolie kon worden gebruikt om machines aan te drijven. Sindsdien is het aanzien van de wereld zeer ingrijpend veranderd.

Het eerste deel van deze serie gaat over de turbulente en razendsnelle groei van de olie-industrie vanaf 1850, gepaard gaande met het ontstaan van de grootste corporatie ter wereld, Standard Oil, die werd geleid door de visionaire, maar gewetenloze John D. Rockefeller. Door geheime afspraken met de spoorwegmaatschappij maakte hij zijn concurrenten kapot, om hen dan op te kopen. Zijn strategie werd ontmaskerd door de verslaggeefster Ida Tarbell in wat een van de meest beroemde staaltjes van onderzoeksjournalistiek zou worden.

The Prize, deel 1: Our Plan duurt 53 minuten

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “De geschiedenis van aardolie, The Prize deel 1”

 • =Zijn strategie werd ontmaskerd door de verslaggeefster Ida Tarbell=

  Het heeft die duitendief niet tegen kunnen houden.

 • […] geschiedenis van aardolie. Lees en kijk ook verder op NWO-INFO voor deel 1,2,3 &4. Deel 1 : The Prize, deel 1: Our Plan duurt 53 minuten – Deel 2 : The Prize, Deel 2: Empires of Oil duurt 50 minuten. – Deel 3 : The […]

 • Pablo:

  The Prize (Part 1 of 8) – “Our Plan”

  https://www.youtube.com/watch?v=Qspu35JG59Q

  • Boudine Berkenbosch:

   Beste Pablo,
   Ontzettend bedankt! Deze serie documentaires is nog steeds een MUST SEE! Maar hij stond op Google video en nu staat hij op YouTube. Dank zij jouw links doet de hele serie het nu weer! 🙂 😉

   • Pablo:

    Graag gedaan amiga Bou,

    Ik ga ze van de week bekijken alle 8 afleveringen.
    Ik moet nog enkele andere artikelen van je controleren mbt of de links nog werken en dat zal ik een dezer dagen doen.

    Bij het artikel genaamd De geschiedenis van Mesopotamië, werkt het achtste bijgesloten filmpje niet, echter er staat ook geen titel bij, beste Bou. En ik ben geen waarzegger 😉 , dus helaas heb ik die niet kunnen vinden.

    Ik wens je een fijne dag toe, Pablo

Laat een reactie achter