Archief
Artikelen

Vorig jaar november heb ik een stukje geplaatst over Klaas Jan Bolt, die toen al 2 ½ jaar in een Franse gevangenis in voorarrest zat. Een dag of tien geleden stond daar opeens de volgende reactie:

Hallo, Ik heb Klaas Jan afgelopen week (07-02-08) opgezocht in zijn hel/cel.

De omstandigheden zijn gewoon klote en het is daar een grote teringzooi, alles oud en verrot.
Ik hoop dat hij in mei vrijgesproken wordt en dan zal ik samen met hem hemel en aarde bewegen om zowel Nederland als Frankrijk te laten boeten, want zij zijn de nazi’s in deze zaak en niet Klaas Jan. Wat een kut regering hier en een kut justitie daar.
Hans Bolt

De interpunctie heb ik verbeterd, maar de krachttermen laat ik staan, want deze zijn ook mij recht uit het hart gegrepen. Het blijkt dat broer Hans en de vrouw van Klaas Jan na drie jaar eindelijk een bezoek hebben kunnen brengen aan Klaas Jan. Ik heb even contact opgenomen met Hans en kreeg dit antwoord:

Hallo de rechtszaak van klaas jan begint op 5 mei en de uitspraak is op 23 mei
Ik ben vorige week bij hem geweest
Gr.hans
Meer info op www.transport-online.nl

Klaas Jan mag op 5 mei dus eindelijk voorkomen, na drie jaar voorarrest! Alles lijkt er op te wijzen dat hij onschuldig is. Lees het verhaal zelf maar na in zijn dagboek. Klaas Jan was vrachtwagenchauffeur en hij werkte voor een nieuwe baas. Hij was op de terugweg van een rit naar Zuid Spanje, toen hij het gevoel kreeg dat hij gevolgd werd. Hij zette zijn wagen aan de kant en controleerde de lading. Daarin zat een partij hasj verstopt. Hij belde de politie en op advies van de politie liet hij zijn wagen in Spanje staan. Hij nam de trein naar huis en werd enige weken later aangehouden, om te worden uitgeleverd aan Frankrijk. Na drie jaar in de Franse gevangenis mag hij de rechter proberen uit te leggen, dat een vrachtwagenchauffeur niet alle pakken en kratten kan openbreken die zijn lading vormen, maar dat hij afgaat op de vrachtbrieven.

Door die drie jaar voorarrest is er echter wel een probleem ontstaan. Als de rechter oordeelt dat Klaas Jan onschuldig is, dan kan de Franse staat worden aangesproken voor een fikse schadevergoeding wegens onterechte vrijheidsberoving. De Franse rechter weet dat en ook het Franse OM zal er in dit geval alles aan doen om Klaas Jan veroordeeld te krijgen tot een straf van drie jaar. Met aftrek van voorarrest mag hij dan wel naar huis, maar de schade wordt niet vergoed. Zijn Nederlandse advocaat, Han Vallenduuk, werkt gratis voor Klaas Jan, maar hij mag niet procederen in Frankrijk.

Op Transport Online staat nu het volgende:

Klaas-Jan heeft een goede advocaat in Frankrijk, echter deze man moet betaald worden. Het gaat om een groot bedrag: ongeveer € 15.000. Wij willen een beroep op u doen, omdat de familie niet bij machte is om de advocaatkosten op tafel te leggen. De advocaat die Klaas-Jan zal bijstaan is Stéphane Guitard uit Bordeaux. De broer van Klaas-Jan, Hans Bolt, heeft deze advocaat recent bezocht. De advocaat heeft beloofd zich volledig in te zetten voor de zaak van Klaas-Jan, alleen zijn daar kosten aan verbonden.

Hij zal zich zeker de laatste weken voor het proces volledig moeten kunnen richten op Klaas-Jan’s dossier. Hierdoor moet hij cliënten laten schieten, dat kost geld. Het is daarom niet wenselijk de advocaat pro deo te laten werken.

Wij begrijpen dat er misschien mensen/bedrijven zijn die eerst meer over de zaak willen weten voordat zij geld storten. Dat is geen enkel probleem. Wij willen u ten allen tijde te woord staan. U kunt daarvoor contact met ons opnemen via e-mail: info@transport-online.nl
of op telefoonnummer: +31 (0)511 420 425, bereikbaar van ma t/m vrij van 9:00-17:00 uur en op za van 10:00-14:00 uur.

Uw schenking kunt u storten op:
Bankrekeningnummer: 12.59.35.919
t.n.v.: Transport Online
o.v.v.: Hulpactie Bolt

Tussenstand: donderdag 9:00 uur: € 2132,50

Op 18 februari heeft Hart van Nederland aandacht aan deze zaak besteed. Verder zag ik op Transport Online dat er nog iemand al jaren in voorarrest zit in Frankrijk:

Vincent TammingaIn voorarrest sinds oktober 2004 in Frankrijk
Maison d’Arret Mont de Marsan
4 rue Armond Dulamont
40012 BP383 Mont de Marsan SG1
ecrounr 9853 K
France

Het adres van Klaas Jan Bolt staat daar ook:
Klaas-Jan BoltIn voorarrest sinds mei 2005 in Frankrijk
ecriou 61658 302
Maison d’Arret Gradignan
B.P. 19
33173 GRADIGNAN CEDEX
France

Wie stuurt hen een brief of een kaartje? Ze zullen daar echt heel blij mee zijn! Om Klaas Jan Bolt te steunen, kan men ook op Transport Online het gastenboek tekenen.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Klaas Jan Bolt komt in mei voor de rechter”

 • Bob Meijer:

  Van 5 tot 24 mei staat voor de rechtbank te Bordeaux een zitting geplannd voor ongeveer 14 Nederlanders die ervan worden verdacht dat zij te maken hebben met een zeer grote internationale softdrugsorganisatie. Er zijn tonnen aan softdrugs in beslaggenomen bij chauffeurs maar ook in loodsen onder andere in Urk. De meesten zitten inderdaad al jaren in voorarrest. De meesten zijn niet bij machte om de lokale advocaatkosten € 15.000,00 tot € 20-.000,00 te betalen. Het fonds zou zich moeten uitbreiden.

 • hans bolt:

  het fonds kan ook uitgebreid worden maar dat hangt helemaal van de giften af
  gr.hans bolt

 • rooitje:

  vinnie we missen je !! bijna 23-5 van mij mag je thuis komen we wachten op je met grote spandoeken !! kus je dinnetje !!

Laat een reactie achter