Archief
Artikelen

Onze economie moet groeien, anders gaat het niet goed. De economische groei loopt dit jaar iets terug, slecht nieuws! Maar waarom moet de economie blijven groeien? Als hij gewoon even groot blijft, dan hebben we toch ook genoeg? Groei is een natuurlijk proces dat op een bepaald moment meestal vanzelf stopt. Groeien is goed voor kinderen, het is ook goed voor het gewas. Maar als die groei nooit zou stoppen, dan ontstaat er een probleem van jewelste.

Onze economie kan niet stoppen met groeien. Daardoor ontstaat er inderdaad een probleem van jewelste! Twee tekenfilms geven op een vrolijke manier informatie over dit mechanisme.

De eerste film laat zien waarom de economische groei niet kan stoppen. Dat komt door de manier waarop de banken geld in omloop brengen, waar ze rente voor vragen. Er ontstaat een vicieuze spiraal, het geldsysteem kan niet anders dan groeien. Deze animatiefilm van Paul Grignon: “Geld als Schuld” legt op een simpele, maar gedegen manier uit wat geld is en hoe het ontstaat. Ook blijkt waarom de economie moet blijven groeien en hoe we een einde zouden kunnen maken aan deze groei.

Money as debt duurt 47 minuten. (Nederlands ondertiteld)

De tweede film: “Het Verhaal van Spullen” laat zien, wat er gebeurt met alle spullen die in deze altijd maar groeiende economie worden geproduceerd. Hij toont hoe deze economie verloopt, van de grondstoffen, via de productie en de handel naar uw huis en dan naar de vuilnis. Duidelijk wordt, hoe deze spullen niet alleen ons eigen leven beïnvloeden, maar ook het leven van mensen op andere plaatsen op aarde. De film legt de relaties bloot tussen het milieuprobleem en sociale vraagstukken en hij roept op tot het creëren van een duurzame en rechtvaardige wereld. Het is een grappige film, maar verhelderend! Misschien zal hij zelfs voor altijd de manier veranderen waarop u tegen alle spullen in uw omgeving aankijkt.

The Story of Stuff duurt 21 minuten.

Toegift: George Carlin: Stuff, duurt 5 minuten

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

1 Reactie op “Geld als water en de bodemloze put”

Laat een reactie achter