Archief
Artikelen

In oktober 2006 zond het BBC 1-programma Panorama een documentaire uit over de seksuele misdaden van Rooms Katholieke priesters en de manier waarop het Vaticaan deze misdaden in de doofpot stopt. De documentaire stond op Google video, verdween, verscheen weer en zo voort. Inmiddels is hij ondertiteld in het Italiaans en het Arabisch.

Panorama ontdekte een geheim document, waarin een procedure staat om schandalen van seksueel misbruik van kinderen binnen de Katholieke Kerk af te handelen. Deze regeling, genaamd “Crimen Sollicitationis” (Engelse vertaling, pdf), werd 20 jaar geleden afgedwongen door kardinaal Joseph Ratzinger, die nu de Paus is. Het document bevat een instructie voor bisschoppen, hoe ze aanklachten tegen priesters omtrent seksueel misbruik van kinderen moeten afhandelen en het is door slechts weinig buitenstaanders gelezen. De critici zeggen dat het document wordt gebruikt om aan vervolging voor seksuele misdrijven te ontkomen.

Er staat in, hoe bisschoppen moeten omgaan met priesters die tijdens de biecht om seks vragen. Het behandelt ook “iedere obscene handeling daarbuiten… met kinderen van beiderlei kunne.” Het zegt dat er een eed van geheimhouding moeten worden opgelegd aan het kind dat het slachtoffer is, aan de priester die werd beschuldigd en aan alle getuigen. Het breken van die eed leidt tot excommunicatie uit de Katholieke Kerk.

Colm O’Gorman, verslaggever voor Panorama, ontdekte dat zeven priesters die worden beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen, in en rond Vaticaanstad wonen. Een van hen, pater Joseph Henn, wordt verdacht van 13 gevallen van aanranding of verkrachting, die in de Verenigde Staten voor de grand jury zijn gebracht. Tijdens het filmen ontdekte Colm, dat pater Henn vanuit het Vaticaan, het hoofdkwartier van deze religieuze orde, vecht tegen een uitleveringsbevel. Het Vaticaan heeft hem niet gedwongen om naar Amerika terug te keren om de aanklacht onder ogen te zien. Na het tot stand komen van de film heeft pater Henn zijn strijd tegen de uitlevering verloren, maar hij is gevlucht uit het Vaticaan en men vermoedt dat hij zich ergens in Italië schuil houdt, terwijl er tegen hem een internationaal arrestatiebevel ligt.

Colm O’Gorman is zelf verkracht door een katholieke priester in het bisdom Varens in Provincie Wexford in Ierland. Hij was toen 14 jaar oud. Pater Fortune werd beschuldigd van 66 gevallen van aanranding en van een ernstige vorm van verkrachting waarbij acht jongens betrokken waren, maar hij pleegde zelfmoord op de vooravond van zijn proces.

Colm begon in maart 2002 met zijn onderzoek, in samenwerking met de BBC. Dit leidde tot het aftreden van Mgr. Brendan Comiskey, de bisschop van Varens. Vervolgens drong Colm aan op een overheidsonderzoek, wat leidde tot het Rapport Varens, dat in oktober 2005 verscheen. Dit rapport concludeerde: “Een cultuur van geheimhouding en vrees voor schandalen maakt dat de bisschoppen de belangen van de Katholieke Kerk boven de veiligheid van de kinderen stellen.”

Sex crimes and the Vatican is verdwenen. Hij staat nog wel in lage resolutie in 3 delen op YouTube en duurt 40 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

12 Reacties op “Seksuele misdaden en het Vaticaan”

Laat een reactie achter