Archief
Artikelen

Tijdens het schrijven over de invloed van de media, en met name de rol die de TV daarin speelt, kwam ik op internet twee oude speelfilms tegen. De eerste is een verfilming van de roman 1984 van George Orwell. Het boek werd geschreven in 1948 en het staat volledig online. De film werd in 1956 gemaakt door Michael Anderson, met in de hoofdrollen Edmond O’Brien, Michael Redgrave en Jan Sterling. In 1984 werd het boek nogmaals verfilmd, ditmaal door Michael Radfort, met in de hoofdrollen John Hurt, Richard Burton en Suzanna Hamilton. Deze versie staat helaas niet meer online.

De term “1984” staat tegenwoordig voor de volledig controle die de overheid wil uitoefenen op de burgers. De film is gruwelijk, maar helaas zeer herkenbaar.

Nineteen eighty-four (1956) duurt een uur en 30 minuten.

De volgende is een verfilming van de roman Fahrenheit 451 van Ray Bradbury. De roman is geschreven in 1953 en werd in 1966 verfilmd door François Truffault, met Oscar Werner en Julie Christie in de hoofdrollen. Het script volgt het boek niet helemaal, vooral het einde van de film wijkt af van het boek. In essentie gaat het echter om een maatschappij waarin boeken verboden zijn: “The only way to be happy is for everybody to be equal. We must burn the books!” In die goed geordende wereld is vrijwel iedereen verslaafd aan de TV.

De term “Fahrenheit 451” staat tegenwoordig voor volledige censuur. Michael More noemde zijn documentaire over 11 september daarom “Fahrenheit 9/11”. De uitzending van PR met de “bekentenis” van Joran en de daaropvolgende volksoploop in Drachten, deden me denken aan de slotscène uit het boek van Bradbury. Helaas komt juist dat slot in de film niet helemaal tot zijn recht, al laat de film wel zien wat ik bedoel.

Fahrenheit 451 duurt een uur en 52 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

9 Reacties op “Twee oude speelfilms: 1984 en Fahrenheit 451”

 • Er staan enkele foutjes in; de video toont niet de versie uit 1956, maar uit 1984, met John Hurt en Richard Burton. Deze versie is dus een stuk grafischer dan de 1956 verfilming, die liet blijken weinig van Orwell begrepen te hebben. Terwijl de verfilming met Hurt recht in de literaire roos was.

  En het is François Truffaut en Michael Moore…

 • Beste deDeurs, wat een leuke post!

  Ik dacht dat ik het goed had opgezocht, maar dat is dus niet waar. Natuurlijk zal ik op zoek gaan naar de gegevens die je nu post en ik ga er van uit dat je gelijk hebt. Prachtig!

  Volgens mij heb je helemaal gelijk. Ik heb mijn tekst even aangevuld met je verbetering. Bedankt voor het alerte meelezen!

 • Ik ben toevallig een filmkenner hehe.
  Evengoed heb ik Truffauds Fahrenheit 451 nog nooit in z’n geheel gezien, erg leuk dat ik dat vannacht in heb kunnen halen.

  Iedereen heeft altijd z’n eigen visie van een boek, maar de 1984 verfilming van 1984 is een boek tot leven gekomen. De weduwe van Orwell deed indertijd een beetje moeilijk, maar haar man zaliger had zich echt geen betere verfilming kunnen wensen. Aan iedereen die het boek koestert en de film juist om die reden niet heeft willen zien adviseer ik: aanklikken en kijken.

 • Hm, correctie, het is dus ‘Truffaut’, haha. Namen, namen.

 • Anoniem:

  “Tijdens het schrijven over de invloed van de media, en met name de rol die de TV daarin speelt, kwam ik op internet twee oude speelfilms tegen.” Dit is een interessant onderwerp maar de twee films vind ik niet helemaal passen bij de inleiding. In deze films zie je niet zozeer de macht van de TV-beelden terugkomen alswel een blik in de toekomst wanneer wij ons laten leiden door angstige motieven die van bovenaf zijn opgelegd.
  Zelf vind ik dan Network ijzersterk en het onbekende Medium Cool. Daarin wordt juist de macht en onmacht van de makers van TV en de kijkers naar diezelfde TV heel duidelijk. Het zijn typische jaren 70 producten, veel diepgang en staan garant voor wat ook wel de golden age of american cinema wordt genoemd. http://www.imdb.com/title/tt0064652/ (medium cool uit 1969)
  http://www.imdb.com/title/tt0074958/ (network uit 1976)

 • Ed:

  Heel graag zou ik de film 1984 zien, met nederlandse ondertiteling. Ik heb er al een flinke tijd naar gezocht op internet, maar nog niet gelukt, weet iemand waar ik dit kan vinden ??

  Alvast bedankt, groeten, Ed.

 • mr. drs. BOU:

  Dank je wel voor de melding, Ed. Met Nederlandse ondertiteling, dat bestaat volgens mij helaas niet. Maar het boek is wel vertaald in het Nederlands, te verkrijgen in de bibliotheek. DOEN !!!

 • mr. drs. Bou:

  Ray Bradbury is overleden. Hij is 91 jaar geworden.

  The legacy of Ray Bradbury

 • Boudine:

  Een boekbespreking van Mein Kampf van Hitler, geschreven door George Orwell in maart 1940.

  http://boingboing.net/2014/08/17/orwells-review-of-mein-kampf.html

Laat een reactie achter