Archief
Artikelen

Vanavond zal Peter R. de Vries op de TV onthullen hoe leugenaar Joran aan een kennis vertelde dat hij de mooie, maar dooie Natalee Holloway in zee heeft laten zakken. In een twee uur durend programma vol spanning, emoties, cliff-hangers en reclameblokken brengt PR de waarheid aan het licht. Met alle publiciteit van te voren zullen de kijkcijfers wel hoog zijn en de reclame-inkomsten navenant. De Vries wordt duur betaald, die kennis kostte € 25.000,- en zelfs de Van der Slootjes blijken niet gratis. Misdaad loont! De met een verborgen camera gefilmde bekentenis, het fragment waar de hele show om draait, zal binnenkort wel op YouTube staan, maar wat heeft dat te maken met de graanprijs?

In de ruim 30 jaar oude speelfilm “Network” is de acteur Peter Finch daar duidelijk over:

In de VS is men dit jaar bezig met het kiezen van een nieuwe president. Dat is een klus die daar voornamelijk door de media wordt geklaard. De grote media-corporaties bepalen wie en wat wordt uitgezonden, maar ook wie men niet te zien krijgt. Barack Obama en Hillary Clinton komen duidelijk in beeld, maar wie heeft Ron Paul gezien? Dit ervaren congreslid is een van de republikeinse kandidaten en hij dankt zijn bekendheid vrijwel volledig aan het internet. Achter Ron Paul staan geen corporaties of kapitaalkrachtige lobby’s, maar de verkiezingskas stroomt vol met donaties, afkomstig van mensen die graag een verandering willen in de politiek. Op het internet staan talloze clips, soms gemaakt door fans. Een van hen schreef een lied voor Ron Paul, waarop een ander de beelden toevoegde. Het resultaat is charmant.

Ron Paul appelleert aan de kiezers die in de film “Network” nog slechts uit de ramen konden schreeuwen: “I am mad, and I’m not going to take it any more!“, maar die nu via internet in verbinding staan met elkaar en de wereld. In januari 2005 hield Ron Paul een voordracht voor het Congres, over de voortdurende angst en het vijandbeeld dat door de Amerikaanse regering wordt geschapen.

Why are Americans so Angry? duurt 50 minuten.

Hoewel Ron Paul een groot deel van de bevolking lijkt aan te spreken, betekent dat nog niet dat hij zal winnen. Ten eerste wordt de president van de VS niet rechtstreeks gekozen door de bevolking, maar door het kiescollege. Vervolgens zijn er de stemcomputers, waarmee gemakkelijk te frauderen valt. En tot slot zijn er de media, die Ron Paul volledig negeren!

De documentairemaker Brian Springer heeft rond de verkiezingen van 1992 de beelden opgevangen die achter de schermen in de studio’s werden gemaakt, maar die niet voor de uitzending bestemd waren. Uit deze opnamen blijkt duidelijk dat een president niet langer wordt gekozen op grond van zijn politieke overtuiging, maar dat zijn programma nog slechts bestaat uit PR en de kijkcijfers.

Brian Springer: Spin duurt bijna een uur

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter