Archief
Artikelen

Gisteren werd mevrouw Beatrix van Oranje Nassau en zo voort, zeventig jaar. Uiteraard besteedde de Pers daar aandacht aan. Gisteren werd ook groot nieuws bekend: PR de Vries lost de zaak Natalee Holloway op. Aanstaande zondag zal PR zijn bevindingen onthullen, in een extra lange uitzending, zo onthulde hij gisteren op zijn website. De moeder van Natalee, Beth Twitty, is op zijn uitnodiging in Nederland en op de website van PR staat reeds een voorproefje van haar emoties. “Tot de uitzending, zondagavond 3 februari a.s. om 21.30 uur op SBS 6, zullen er geen aanvullende inhoudelijke mededelingen worden gedaan.”

Hoewel ik verwachtte dat het nieuws zou gaan over de verjaardag van mevrouw Bea, werd Hare Majesteit geheel overschaduwd door PR. Zijn aanstaande onthulling verscheen eerst in de Telegraaf, toen in het Juridisch Dagblad, vervolgens op Zaplog, met links uiteraard. Dat het waar is, blijkt uit een screenshot dat PR “per ongeluk” op zijn website had laten staan. En Hoewel hij zich hult in stilzwijgen, tot hij op zondagavond twee uur lang alles zal onthullen, verscheen PR persoonlijk bij Pauw en Witteman, telefoneerde hij met Netwerk en werd zijn aanstaande onthulling bij voorbaat besproken bij NOVA door rechtspsycholoog Peter van Koppen.

PR verscheen ook in het RTL nieuws, terwijl het late RTL nieuws een stukje FOX-News liet zien over Pietrr Ahr de Vraaizzz en zijn komende onthullingen. Ook vanmorgen was het RTL nieuws er nog niet over uitgepraat. Joran zelf was vannacht aan het feesten, zo onthulde de website van RTL nieuws. Joran lijkt niet onder de indruk van de komende onthullingen van PR. Wie nog iets heeft gemist, kan vanavond terecht bij EenVandaag.

In de kranten, voor zover die op Internet staan, ging het al net zo. De Volkskrant kopte eerst: Peter R. heeft ‘oplossing’ in zaak-Natalee en vervolgens: Spoedoverleg justitie Aruba zaak-Holloway. De Pers kwam met een videoclip: Bekentenis Joran van der Sloot op Beeld. De Trouw kopte vrij ingetogen: OM onderzoekt Holloway-tips Peter R. de Vries, om vervolgens te melden dat SBS6 maandag met een verlengde uitzending zal komen van het programma “Hart van Nederland”. De show zal volledig in het teken staan van Peter R. de Vries.

Ook de internetpagina van het NRC opende met PR, terwijl de redactie op het NRC weblog de vraag stelde: Verdient Peter R. de Vries een standbeeld voor zijn publiciteitsstunt? Men kan op die vraag ook reageren. Een ander NRC weblog kopte terecht: Kroniek van een aangekondigde scoop. Uit dat artikel blijkt dat we nog zo het een en ander hebben gemist. Het NOS journaal van 6 uur heeft het nieuws als eerste onthuld en het NOS journaal van 8 uur opende zelfs met het PR nieuws. ABC News heeft het ook reeds gebracht, dus internationaal!

Ook de bloggers lieten zich niet onbetuigd. Volgens de redactie van Crimesite wordt het tijd dat Joran van der Sloot door de mand valt, maar op Witheet vraagt Ko van Dijk zich af: Hoe zorg je er voor dat je uitzending een commerciële kijkcijferhit wordt?
Op Klokkenluider Online betrekt Micha Kat de zaak Holloway op de corruptie binnen ons eigen OM: Deze site heeft altijd gewezen op de mogelijkheid van sabotage van de vervolging door het OM. De zaak-Holloway moet abslouut leiden tot een parlementaire enquete om de hele stinkende beerput waarin super-PL Harm Brouwer zijn leugens en manipulaties beraamt eens en voor altijd door te spoelen! Helaas valt de opsporing op Aruba volgens mij niet binnen de taakomschrijving van Harm Brouwer, al zet ook ik mijn vraagtekens bij het belabberde onderzoek.

De twee grootste nieuwszenders van de VS, CNN en FOX-News, volgen PR en zijn onthullingen nu op de voet. De vraag is echter: hoe belangrijk is de Holloway-show van PR, hoe groot is dit nieuws nou echt?

Montel Williams is een presentator, met een eigen show op CBS, een televisienetwerk in de VS. Montel was uitgenodigd bij FOX-News, om in een talkshow te praten over een onlangs overleden acteur, Heath Ledger. Williams zei in deze show, dat hij weerzin voelde tegen alle aandacht die de dood van deze filmster kreeg. “Hoeveel mensen zijn gestorven in Irak en hoeveel aandacht krijgen zij?” Daarop heeft CBS besloten dat de show van Williams aan het einde van het seizoen zal worden stopgezet.

Wat is nog nieuws, als alleen de kijkcijfers tellen? Hoe objectief zijn de media? De volgende documentaire gaat over FOX-News, maar let op de analogie met SBS 6.

Outfoxed: Ruppert Murdoch’s war on Journalism duurt een uur en 20 minuten.

Deze video laat zich helaas niet embedden. Bekijk deze video op Google Video.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “PR en de kijkcijfers”

 • […] gemaakt. Het wachten is op deze reportage. Helaas zijn de meeste omroepen klakkeloos meegegaan in de scoop van PR. Het is slechts te hopen dat ze zichzelf zullen corrigeren door de reportage van Gielen uit te […]

 • Hetty:

  @ Bou,
  Vernieling zonnestudio..
  Ik weet dat het niet in dit draadje hoort maar dit is weer een gevolg van, trail by media, Peter de Vries.

  Vernieling na uitzending De Vries

  VENLO – Lau G., hoofdverdachte in de Venrayse verdwijningszaak, heeft maandagochtend aangifte gedaan van vernielingen die zijn aangericht bij de zonnestudio van zijn zoon in Venlo. De glazen deur werd vernield en binnen zijn wat spullen kapot gemaakt, meldt een politiewoordvoerster. Er is niets gestolen.

  Justitie verdenkt Lau G. en zijn 19-jarige zoon Roy van betrokkenheid bij de verdwijning van twee Marokkaanse jongemannen in 2006. Ze werden waarschijnlijk betrapt toen ze inbraken bij een hennepkwekerij. De politie denkt dat ze zijn vermoord.

  Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedde zondagavond aandacht aan de zaak in zijn televisieprogramma. Justitie loofde op televisie een beloning van 25.000 euro uit voor de tip die leidt naar een oplossing. Volgens de politie lijkt de vernieling bij de zonnestudio een gevolg van de uitzending. (ANP)

Laat een reactie achter