Selecteer een pagina

Archieven

Verdraaid door de media

Dat de media een belangrijke functie kunnen vervullen, blijkt bij voorbeeld uit de reacties op de documentaire van Kate Blewett, over het Bulgaarse kindertehuis Mogilino. Meteen na de uitzending in Groot-Brittannië is er een hulporganisatie voor de Bulgaarse verlaten kinderen opgericht. Engelsen kunnen ook een petitie tekenen, waarin de EU wordt opgeroepen om druk uit te oefenen op de Bulgaarse regering om de situatie in de kindertehuizen te verbeteren. Gisteravond was een verkorte versie van de reportage te zien in Netwerk en naar aanleiding daarvan heeft Unicef-Nederland een girorekening geopend: Giro 121 onder vermelding van ‘Unicef Bulgarije n.a.v. Netwerk’.

Zonder de media zou niemand weten wat er aan de hand is, maar met de media weten we het tegenwoordig ook niet meer. Kleine misstanden, zoals een verwaarloosd kindertehuis, komen wel op de TV, maar belangrijke politieke misstanden worden verdraaid of verzwegen. Neem de aanslagen van 11 september 2001. Men kan niet zeggen dat de media daar geen aandacht aan hebben besteed, maar dat gaat dan ongeveer zo:

Wat er gebeurd zou zijn op 11 september, werd de volgende dag reeds bekend gemaakt: 19 moslimterroristen, voornamelijk afkomstig uit Saoedi-Arabië, zouden vier vliegtuigen hebben gekaapt, gewapend met “box cutters” (plastic Stanleymesjes), en die vliegtuigen in de Twin Towers en het Pentagon hebben gevlogen. Zij waren lid van Al Qaida en werden gestuurd door Osama bin Laden, die zich in Afghanistan zou verschuilen in een grot. Zes weken later bombardeerde de VS Afghanistan. Simpel toch? Zelfs een beetje te simpel voor mensen met wat gezond verstand!

Op de officiële verklaring van 9/11 kwam wel kritiek, maar niet op de TV. Op internet verschenen analyses, discussies, documentaires en lezingen, maar niet op de TV. Alternatieve verklaringen streden om de eer en onderzoeksgroepen rolden over elkaar heen. Na het verschijnen van het 9/11 Commission Report in juli 2004 werd de kritiek alleen maar luider. Vijf jaar na 11 september 2001 werd het lustrum op de TV gevierd met wat smalende aandacht voor deze “complottheorieën.” Toch vormden de aanslagen van 11 september een beslissende factor in de wereldpolitiek! De internationale strijd tegen het moslimterrorisme is gebaseerd op deze gebeurtenis. Daarom is de waarheid van 9/11 voor ons allen belangrijk.

De volgende documentaire is gemaakt door Adrian Connock en David Shayler. Hij gaat over de BBC, ooit een betrouwbaar bolwerk van informatie. De nadruk ligt op de selectieve en verdraaide verslaggeving over 9/11, met speciale aandacht voor de “Conspiracy Files” over 11 september, die BBC 2 op 18 februari 2007 heeft uitgezonden.

911 and the British Broadcasting Conspiracy duurt een uur en 20 minuten.

Kijk vervolgens nog eens naar het kwartiertje dat TweeVandaag rond het lustrum van 11 september heeft uitgezonden. Beter dan de BBC? Ach…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen + 14 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën