Selecteer een pagina

Archieven

Lichtjes voor Lucia de Berk

Op zaterdag 5 januari zal er voor Lucia de Berk een lichtjestocht worden gehouden. Deze begint om 19.00 uur op het parkeerterrein van de Zwemlust Zwemvereniging, Zandpad 15 in Nieuwersluis. De deelnemers wordt verzocht om kaarsen, fakkels of sterretjes mee te nemen. Geen spandoeken, want het is geen demonstratie. Het is slechts een steunbetuiging aan Lucia, die in deze donkere dagen nog steeds onschuldig in de gevangenis zit.

De zaak Lucia de Berk is een schoolvoorbeeld van hoe het mis kan gaan met onze rechtspleging, een zaak waarin vooroordelen en onwetendheid leidden tot een veroordeling tot levenslang. Lucia was een verpleegster met een ongebruikelijk curriculum. Toen ze nog klein was, emigreerden haar ouders naar Canada, maar hun huwelijk liep stuk en moeder ging met de kinderen wonen in een grote stad, waar het gezin van de bijstand leefde. In haar puberteit viel Lucia ten prooi aan een loverboy, maar na een aantal jaren wist ze zich te onttrekken aan de prostitutie. Ze ging naar Nederland, waar ze met een vervalst schooldiploma werd toegelaten als leerling-verpleegster. Haar achtergrond was niet die van de gemiddelde verpleegster en tot haar collega’s bewaarde ze wat afstand.

De verdenking tegen Lucia ontstond na de dood van een zes maanden oude baby, Amber, in de nacht van 3 op 4 september 2001. Lucia had nachtdienst en Amber had een hartafwijking, waaraan ze kort daarvoor was geopereerd. Een van Lucia’s collega’s meende dat er tijdens Lucia’s diensten wel erg vaak reanimaties plaatsvonden. Dat kon volgens haar geen toeval zijn. Met deze verdenking stapte ze naar haar superieur.

De politie werd er bij gehaald, Lucia werd verhoord en op 13 december 2001 werd ze gearresteerd. Ze zou Amber een overdosis van het medicijn digoxcine hebben gegeven. De toxicoloog professor F. de Wolff getuigde tijdens het proces dat er “geen twijfel over mogelijk is dat digoxine een rol heeft gespeeld in het overlijden van het patientje”. De Wolff heeft echter nooit beweerd dat Lucia deze digoxine heeft toegediend en deze professor heeft het wel vaker bij het verkeerde eind. Later bleek dat Ambers hartje niet was samengetrokken, zodat een digoxinevergiftiging als doodsoorzaak moet worden uitgesloten. Deze informatie werd echter door het OM achtergehouden.

Via een wonderlijke redenering van schakelbewijs plus statistiek werd Lucia vervolgens beschuldigd van het vermoorden van vrijwel iedereen die in de loop der jaren tijdens haar dienst als verpleegster was overleden. Aanvankelijk werden bijna 30 sterfgevallen als verdacht beschouwd. Toen bleek dat Lucia bij de meeste gevallen niet betrokken kon zijn, liep het aantal moorden dat deze “seriemoordenares” had gepleegd weer terug tot minder dan tien.

Intussen werd Lucia zowel in de kranten als door de rechters afgeschilderd als een gewetenloze heks, die ook nog tarot speelde! Juristen noemden haar zaak die van de Engel des Doods en volgens een tekenaar zag ze er zo uit:

Lucia de Berk tekening 2

Op 25 maart 2003 werd Lucia door de Rechtbank in Den Haag veroordeeld tot levenslang, wegens 4 moorden en 3 pogingen tot moord. Lucia bleef echter ontkennen en er was ook geen enkel direct bewijs dat ze deze moorden had gepleegd. Op 18 juni 2004 werd ze in hoger beroep veroordeeld voor 7 moorden en 3 pogingen tot moord. Het aantal moorden was weer gestegen en Lucia kreeg nu levenslang plus TBS, een zeer extreme strafmaat. Waarom Lucia moordde, bleef echter onduidelijk. In cassatie op 14 maart 2006 oordeelde de Hoge Raad dat levenslang niet kan samengaan met TBS. Door het Hof Amsterdam werd Lucia op 13 juni 2006 daarom alleen nog maar veroordeeld tot levenslang, zonder TBS.

Elsevier formuleerde het zo: ‘Engel des Doods’ Lucia de B. is veroordeeld voor het vergiftigen van tien ernstig zieke kinderen en bejaarden door toediening van grote hoeveelheden medicijnen, in vier Haagse ziekenhuizen tussen 1997 en 2001. De ongekwalificeerde De B. gaf zich uit voor verpleegkundige met een vervalst buitenlands diploma.
Let vooral op de subtiele fouten in deze berichtgeving!

Inmiddels waren er echter grote twijfels aan haar schuld gerezen, o.a. bij Ton Derksen, wetenschapsfilosoof en emeritus hoogleraar. Noch door de Hoge Raad, noch door het Hof Amsterdam werd daaraan ook maar enige overweging besteed. Ook de uitzending van NOVA op 3 juni 2006 bracht de rechters niet op andere gedachten. Op 27 juli 2006 werd de zaak voorgelegd aan de Commissie Buruma (Posthumus II), die daarop prompt een onderzoek gelastte, dat werd uitgevoerd door de Commissie Grimbergen. Op 29 oktober 2007 adviseerde deze Commissie in een uitgebreid rapport tot een herziening van het vonnis.

Ook Maarten ‘t Hart had zich reeds in 2006 het lot van Lucia aangetrokken. Hij pleitte nu voor onmiddellijke vrijlating. Maar de Hoge Raad besliste dat er eerst nog meer onderzoek nodig is en ook staatssecretaris Albayrak wees het verzoek om strafonderbreking af. Daarom brengt Lucia de Berk dit jaar de feestdagen alwéér door in de gevangenis.

Rechtspraak is mensenwerk en vergissen is menselijk. Lucia zit nu al zes jaar in de cel en zij is daar ernstig ziek geworden. Er zijn geen moorden gepleegd, alle patiënten van “de Engel des Doods” zijn een natuurlijke dood gestorven. Lucia is ook geen heks, maar een onzekere vrouw die een moeilijke jeugd heeft gehad en die gevoel van eigenwaarde kon ontlenen aan haar beroep als verpleegster. De mensen die haar vrijlating nu nog tegenhouden, zijn echter geen mensen, maar onmensen! Het zijn de misdadigers binnen het OM!

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

4 Reacties

 1. coby

  Het gevaar voor een rechter is indien hij een mens levenlange gevangenisstraf oplegt wetende dat er hierbij geen sprake is van (wetenschappelijke) bewijslast maar van handje klap, jalouzie en ordinaire roddel, en als gevolg uit arremoede dus noodzaak geconstrueeerde bewijslast in opdracht van de OvJ, om hierbij ook tbs op te leggen.

  Het gevaar voor die rechter op genoemde basis bij oplegging van het vonnis plus tbs bestaat namelijk hieruit :

  dat de betrokkene zijn slachtoffer bij tbs in therapie gaat en in encounter cessies participeert waarbij hij/zij via de psycholoog / psychiater, de groepsleider het hart kan luchten waarbij de waarheid (en datwass niet de bedoeling van de rechter) naar buiten komt : dat de betrokkene onschuldig is.
  Dan valt de rechter met zijn crimineel vals vonnis door de mand.
  Zo is het ook met Ernest Louwes / de DMZ gegaan.
  De misdaad MOET met voorbedachte rade zijn gepleegd waarbij geen tbs thuishoort.
  Hetzelfde verhaal : Bij therapeutische cessies krijgt de veroordeelde het slachtoffer de zondebok de kans om zijn hart uit te storten waarbij de waarheid van zijn onschuld naar boven komt.
  Dan valt de rechter met zijn crimineel vals vonnis door de mand en dat is niet de bedoeling in Nederland.

  Definitie van een pure crimineel.

  Een rechter die pretendeert aan waarheidsvinding te doen om het recht te dienen onder wie een volk zich veilig voelt, maar intussen vals ten behoeve van zijn eigen ego scoort, hiertoe misbruik maakt van zijn almacht aldus : geconstrueerde bewijslast toelaat en aandraagt en het voor de verdachte ontlastende (wetenschappelijke) bewijsmateriaal laat vernietigen, om aldus een mens van zijn leven: zijn vrijheid, zijn integriteit, zijn identiteit en van alles dat hem lief is te beroven, onder het mom van rechtvaardigheid, zijn slachtoffer zijn zondebok levenslang als een dier in een kooi opsluit.

  Wat zijn de huidige crimenele praktijken (NIET bij mondjesmaat) van rechters :

  Bewijmateriaal dat de verdachte vrijpleit vernietigen, en om tot een veroordeling te komen gecontrueerd (is per definitie vals) “bewijmateriaal” invoert.

  Dan komt de rechtszitting. Het vonnis stond aldus al vast en wordt het schuldig uitgesproken.

  De Ministers van Justitie v/h Piet Hein Donner en de huidige dhr. Hirsch Ballin geven hier instructie en leiding aan.

  Dit is niet vreemd aangezien zij beiden door de respectievelijke kabinetten waarin zij toenmaals dienden te kwader trouw waren en werden afgezet. Maar in Nederland is het zo dat zij bij een nieuwe regering gewoon weer kunnen en ook werden ingezet.

  Antwoord
 2. Jacqueline

  Ik sluit mijzelf helemaal bij Coby aan.

  We moeten een werkgroep gaan opzetten die een einde maakt
  aan dit soort onzin. Het is toch te gek om los te lopen dat dit
  mogelijk is. Mijn man heeft ook levenslang op lariekoek.
  Puur op zijn verleden veroordeeld waar hij zijn straf al dik
  voor heeft uitgezeten en die totaal niets met de zaak te maken
  hadden.

  Een grote bijeenkomst in Den Haag om de eerder afgezette heren
  eruit te zetten lijkt mij dan ook niet overbodig. Zo ook niet om
  eens een petitie aan te bieden inzake rechterlijke dwalingen die
  ons land al 17 miljoen euro gekost heeft.

  Groetjes,

  Jacqueline

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  Beste Coby,

  Een van de problemen is volgens mij, dat niemand het OM controleert, terwijl het OM zowel de opsporing als de vervolging in handen heeft. Dat probleem is structureel. Alleen een verandering van het takenpakket van het OM kan dit oplossen. Daar is dus een politieke besluitvorming voor nodig.

  Een ander probleem zit inderdaad in de “poppetjes”. Een pedofiele secretaris generaal die zo chantabel is als de Geheime Diensten zich maar kunnen wensen, plus een minister met ook een hoop boter op het hoofd, dat staat na al die jaren wel garant voor een negatieve bedrijfscultuur. De arrogantie van de macht wordt dan voelbaar, of, zoals Maurice de Hond het formuleerde: “Overal waar je krabt, komt er pus uit.”

  Beste Jaquelien,

  Een grote bijeenkomst in Den Haag, dat help ik je hopen. Maar op dit moment zijn er niet voldoende mensen die warm lopen voor de oplossing van het probleem. Pas als je er zelf mee te maken krijgt, besef je hoe erg dit is!

  Het opzetten van een werkgroep lijkt me wel een goed idee, maar ik ben niet in staat om dit te organiseren. Als jij daar wel energie in kunt steken, doe dat dan! Ik merk ook, dat steeds meer slachtoffers van justitie voor zichzelf opkomen. Het zou goed zijn, als er een platform bestaat waarbij ze zich kunnen aansluiten.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. NWO-INFO » Blog Archive » Crisis in de rechtsstaat met uitroepteken - [...] zijn er af en toe strafzaken waardoor de gemoederen verhit raken: de Schiedammer Parkmoord, de zaak Lucia de Berk,…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

18 − vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën