Archieven

Van kleine berichten en de grote stilte

illustratie: Hüseyin Baybasin

Om te beginnen met het goede nieuws: Ernest Louwes mag de kerstdagen waarschijnlijk thuis doorbrengen. Na lang aarzelen ging justitie akkoord met zijn stage op een advocatenkantoor. Hij zal binnenkort verhuizen naar een ‘open kamp’. Op het forum over de Deventer moordzaak werd dit berichtje met vreugde begroet. Ernest Louwes heeft wel nog steeds een spreekverbod met de pers, zoals alle gevangenen wordt hij monddood gemaakt.

De Hoge raad heeft intussen de “klusjesman” gehoord. De beheerder van de Deventer begraafplaats heeft een zeer belastende verklaring afgelegd, waaruit zou blijken dat Michael reeds wist dat de weduwe dood was, nog voor de moord werd ontdekt. Dat de Hoge Raad zelf onderzoek doet naar de feiten, is vrij uniek. Wat moeten we daarvan denken? Stan de Jong belde de bekende advocaat Gerard Spong, die concludeerde “dat het hoogste rechtscollege uiterst consciëntieus in de zaak opereert.” En “men kan voorzichtig optimistisch zijn.”

Intussen is bij de minister een klacht ingediend, omdat er geen enkele reactie komt op de herhaalde aangifte in de Deventer moordzaak. Het antwoord van de minister luidt helaas: “Uw klacht is doorgestuurd naar het College van Procureurs generaal.”

Maurice de Hond mag niet meer zeggen dat Michael de Jong de Deventer weduwe heeft vermoord, want hij is wegens smaad veroordeeld tot 2 maanden voorwaardelijk. De kritiek van Maurice op onze rechtsstaat beperkt zich echter niet tot de Deventer moordzaak. In een interview met de Pers noemde hij onze parlementaire democratie een hopeloos achterhaald politiek systeem, krakend in zijn voegen, dat alleen met een revolutie aan zijn eind zal komen. “De opstand is al begonnen maar ‘ze’ zien het niet.”

Drie van de zeven speurhondenbegeleiders die jarenlang fraude en meineed in strafzaken hebben gepleegd, zijn door de rechtbank vrijgesproken. De overige vier zijn veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. Op meineed in strafzaken staat maximaal 9 jaar en als het een ambtsdelict is, wordt dat maximum met 1/3 verhoogd. Hoewel alle verdachten een volledige bekentenis hadden afgelegd, meende de rechtbank dat voor de specifieke gevallen het bewijs ontbrak. Op verscheidene onderdelen van de dagvaarding werd daarom besloten tot vrijspraak. De agenten werden ook niet veroordeeld tot non-actief, want de rechtbank meende dat ze reeds voldoende gestraft waren. Zo gaat dat maar door….

Maarten het Hart en de statisticus Richard Gill hebben bij Pauw en Witteman heftig gepleit voor onmiddellijke herziening van de zaak Lucia de Berk. Zij zit echter ook ditmaal het jaar weer uit in Nieuwersluis. Een verzoek om vrijlating, hangende het onderzoek naar deze zaak, werd door staatssecretaris Albayrak van justitie afgewezen. Geen strafonderbreking voor deze verpleegster die in een heksenproces op grond van kansberekening werd veroordeeld tot levenslang wegens seriemoord op ernstig zieke patiënten. Geen van deze patiënten is vermoord, al zijn ze overleden. Zelfs het kindje Amber, ooit de aanleiding voor deze gerechtelijke waanzin, blijkt niet te zijn vergiftigd. De lijken moet men zoeken in de kast van justitie!

Ton Derksen, de auteur van het boek Lucia de B: Reconstructie van een gerechtelijke dwaling, werkt aan een tweede boek, waarin hij 100 manco’s beschrijft van het OM in de rechtsgang rondom Lucia de B. en in een aantal andere zaken. Een samenvatting staat reeds online. Volgens Arjan Gout is de instorting van het OM al begonnen, maar volgens mij blijft het afwachten! Maurice de Hond vergelijkt de hedendaagse rechtsgang met de veroordeling van Galilei in 1633. In 1992 werd Galilei door de Kerk van Rome gerehabiliteerd.

Twee rechtbanken en een gerechtshof gaan onderzoeken hoe het komt dat ze in eenzelfde zaak tot een verschillend oordeel kunnen komen. Bert van Delden, scheidend voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, vertelde het NRC dat er een interne ‘Reflectiecommissie incidenten’ wordt opgericht. Er start een proefproject bij de rechtbanken in Zutphen en Arnhem en het Gerechtshof Arnhem. Er wordt gedacht aan zaken waarin de rechtbank een hoge straf uitdeelt, terwijl in hoger beroep vrijspraak volgt. Waarom men niet eerst denkt aan zaken waarin de Rechtbank iemand vrijspreekt, waarna het Hof een zware straf uitspreekt, is me een raadsel. Juist tegen deze onverwachte veroordelingen staat immers geen hoger beroep meer open!

Het parket-generaal in Luik wil alsnog 25 DNA-sporen laten onderzoeken die in de huizen van Dutroux werden aangetroffen, zo meldde de Volkskrant. In de kelder waar de meisjes gevangen werden gehouden, zijn in 1996 namelijk zesduizend haren verzameld. Onderzocht werden ze nooit. De Kamer van Inbeschuldigingstelling van de Luikse rechtbank beslist op 7 januari 2008 of het onderzoek er komt. Of men ooit iets zal doen met de X-dossiers, is nog de vraag. De daders zijn bekend, maar men blijft doen alsof dat niet zo is.

In de strijd tegen drugs zijn weer nieuwe slachtoffers te melden. De Franse douane heeft bij de Kanaaltunnel een 37-jarige Nederlandse vrachtwagenchauffeur aangehouden, zo meldde het AD. In zijn wagen werd 76,8 kilo cocaïne gevonden. De chauffeur was op weg naar Groot-Brittannië, maar de douane heeft hem overgedragen aan de Franse politie. Daar mag hij zich voegen bij Klaas Jan Bolt, voorlopig in voorarrest! Vervolgens mag hij de rechter in zijn beste Frans proberen uit te leggen, dat een chauffeur meestal niet weet waaruit zijn lading bestaat.

De Nederlandse politie liet intussen een drugscrimineel bewust lopen, zo meldde NOVA na onderzoek in Turkije en Nederland. Deze Turkse burgerinfiltrant werd korte tijd later in Istanbul vermoord. NOVA besteedde al eerder aandacht aan de inzet van verboden opsporingsmethoden, waarbij op raadselachtige wijze ook nog eens 160 kg heroïne verdween.

Intussen worden de wietkwekers in het nauw gedreven, hun nering wordt steeds vaker opgerold. Ook de koffieshophouders hebben het er moeilijk mee, want de wiet wordt schaars en daarom duur. Alleen al in Zeeland, Brabant en Limburg zijn in 5 jaar tijd zeker 25 mensen geliquideerd wegens bonje in de hasjhandel. Politici pleiten intussen voor een soepeler drugsbeleid. Niets is slechter dan het huidige drugsbeleid, zo meent volgens Elsevier ook oud-premier Dries van Agt.

In de VS riep presidentskandidaat Ron Paul op tot het beëindigen van de “war on drugs.”

En dan tot slot nog een klein bericht over Baybasin, die volgens Kleintje Muurkrant weer is opgesloten in extra beveiliging. Nou wil het “toeval”, dat Huseyin’s advocaat Adèle van der Plas zeer recentelijk de officiële verklaringen uit Turkije heeft ontvangen die betrekking hebben op het mediterrane hopsen van Joris Demmink aan de boorden van de Bosporus en in Bodrum aan Zee. Dus geen journalistieke interpretaties. Nee, gewoon de peevee’s. Uiteraard is Van der Plas van plan met deze peevee’s opnieuw de strijd aan te binden met de Staat der Nederlanden i.c. de top van het ministerie van Justitie. Kijk, en die zal daar niet erg gecharmeerd van zijn. Dus wat doen we? We gaan lekker Huseyin treiteren. Te truttig voor woorden. Maar wat kan je anders verwachten van kindervrienden? Stay tuned.

Over de grote stilte rond Joris Demmink kunnen we daarom kort zijn: stilte voor de storm!

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

1 Reactie

  1. kski

    Gewoon doorspitten en onder druk blijven zetten, daar het enige waar de hoge pedo`s niks aan kunnen doen is zorgen dat zoveel mogelijk nederlanders dit in hun brein opslaan en blijvend worden ingelicht via de nieuqwe onafhankelijke media.Dus keep pushing, ook al duurt het decennia.good luck

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 + 19 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën