Selecteer een pagina

Archieven

George Carlin: voor de liefhebbers

George Carlin is de meest beroemde stand up comedian van de V.S. Hij is geboren in 1937, als Amerikaan van Ierse afkomst. Zijn ouders scheidden toen hij nog klein was, hij werd opgevoed door zijn moeder. Toen hij 14 jaar oud was, liep hij weg van school, ging in dienst bij de luchtmacht en in dezelfde periode werd hij disc-jockey. Vanaf 1957 trad hij op, eerst samen met zijn vriend Jack Burns, later alleen.

In de jaren zestig verscheen Carlin regelmatig op de TV, hij was o.a. te gast in de Ed Sullivan Show. Zijn optredens werden steeds meer controversieel en in1972 werd hij gearresteerd wegen “obscenity”. Hij bleek een waardig opvolger van Lenny Bruce, de stand up comedian die twee maal werd veroordeeld wegens het gebruik van “vieze woorden” en aan wie postuum (hij stierf in 1966) gratie werd verleend. Carlin werd echter vrijgesproken door het Supreme Court, met 5 tegen 4 stemmen! Zijn spraakgebruik was weliswaar “indecent”, maar niet “obscene”, zo oordeelde de Hoge Raad van de VS.

In 1977 werd zijn one-man show voor het eerst uitgezonden door HBO, een Amerikaanse zender die door miljoenen mensen wordt bekeken. De show werd ingeleid door een populaire journaliste en presentatrice, Shana Alexander, die de kijkers waarschuwde voor de inhoud van het programma en verklaarde waarom HBO dit toch uitzond. Carlin was toen 40 jaar oud.

George Carlin: On location at USC. Duurt een uur en 25 minuten.

George Carlin is inmiddels 70 jaar oud, hij staat al 50 jaar op het podium. Zijn humor heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld van een milde kritiek op onze manier van leven tot een scherpe kruising tussen een schaterlach en kromme tenen. Zijn observaties zijn vaak wrang, maar uiterst raak.

In de loop der jaren zijn 12 shows van Carlin door HBO uitgezonden. Op de website van Carlin kan men een box met DVD’s van al deze shows kopen. Op dit moment staan ze echter ook allemaal online. Wie daarvan wil genieten, moet er waarschijnlijk wel snel bij zijn. Ze kunnen immers weer verdwijnen. Ik zal ze niet allemaal embedden, want dat wordt te zwaar. Ik geef slechts de titels met daaronder de links.

1977: George Carlin: On location at USC. Duurt een uur en 25 minuten.

1978: George Carlin: Again! Duurt een uur en 20 minuten.

1982: George Carlin in Carnegy Hall. Duurt een uur.

1984: Carlin on Campus. Duurt een uur.

1986: Playing with your head. Duurt een uur.

1988: What am I doing in New Jersey? Duurt een uur.

1990: Doin’ it again. Duurt een uur.

1992: Jammin’ in New York. Duurt een uur.

1996: Back in Town. Duurt een uur.

1999: You are all diseased. Duurt een uur.

2001: Complaints and Grievances. Duurt een uur.

De laatste show die door HBO werd uitgezonden stamt uit 2005. Carlin was toen 68 jaar oud. Deze show is het waard om in full screen te worden bekeken.

George Carlin: Life is worth loosing. Duurt een uur en een kwartier.

Carlin treedt nog altijd op. Zijn laatste show: It’s bad for Ya zal in maart volgend jaar worden uitgezonden. En nu maar hopen dat ook deze online wordt geplaatst!

4 Reacties

 1. Rudolf Paul

  “obscenety” moet zijn “obscenity”. . . met een i

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Beste Rudolf Paul, ik heb het verbeterd en ik hoop maar dat ik het goed heb gedaan.
  Hoe heerlijk is het toch, om te werken met de stem van Carlin op de achtergrond. Ik hoef zijn shows niet allemaal te zien, maar zijn intonatie is zo verrukkelijk obscene!
  Ik wens iedereen een vrolijke en duistere midwinter.

  Antwoord
 3. Anoniem

  it bad for you is al online

  Antwoord
 4. mr. drs. BOU

  Anoniem, please give me a link! Google doesn’t.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. NWO-INFO » Blog Archive » In memoriam George Carlin (1937-2008) - [...] al deze shows kopen: All my Stuff. De voorstellingen die op internet staan, had ik deze winter al verzameld.…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 − vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën