Archief
Artikelen

Nu het jaar ten einde loopt, kunnen we de balans opmaken. Wie zijn er dit jaar geslaagd, wie zijn gezakt en wie zijn blijven zitten?

Lucia de Berk bleef zitten, hoewel de twijfel aan haar onschuld is gezakt. Lucia was verpleegster en in ieder ziekenhuis is er wel eens een sterfgeval. In september 2001 stierf de baby Amber op de afdeling waar Lucia werkte. Lucia zou deze baby hebben vergiftigd met digoxine. In het ziekenhuis overleden wel vaker bejaarden of baby’s. Op grond van statistiek werd Lucia veroordeeld tot levenslang wegens seriemoord. Van die statistiek blijkt echter niets te kloppen. Op 2 november besteedde EenVandaag daar aandacht aan. Het OM hield echter ook informatie achter: uit een sectierapport bleek dat Amber niet stierf aan digoxine-vergiftiging. Op 29 september besteedde NOVA daar aandacht aan.
De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), oftewel de Commissie Posthumus II, bracht op 29 oktober rapport uit aan de Procureur Generaal bij de Hoge Raad en vroeg daarin om herziening van het vonnis. Een Advocaat Generaal boog zich over het rapport en vond dat het onvoldoende grond bood voor een herziening. Er moet eerst nader onderzoek worden verricht.
Een overzicht van de hele gammele rechtsgang staat op de website Blik op de Wereld. En op Internet kan men een petitie tekenen met een verzoek aan de Hoge raad om herziening van het vonnis. Lucia, die vorig jaar werd getroffen door een hersenbloeding, heeft de minister gevraagd om strafonderbreking. Ook anderen vinden dat zij in vrijheid moet worden gesteld. Het antwoord van minister Hirsch Ballin luidt echter tot op heden: Nee!

Over de trieste manier waarop Ernest Louwes moest blijven zitten, hebben we het in het vorige artikel reeds gehad. Louwes was reeds jurist toen hij werd veroordeeld. In de gevangenis heeft hij een opleiding gevolgd tot advocaat, hij is geslaagd en hij vond een stageplaats bij een advocatenkantoor. Justitie geeft echter geen toestemming voor deze stage, omdat Louwes dan inzage zou kunnen krijgen in gevoelige dossiers. De kwestie ligt nu ter beoordeling bij staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie. Louwes zit met de Kerst dus ook niet thuis.

Danny Kuiters bleef eveneens zitten. In april 1996 werd in Amsterdam een gebouw van Geldnet geramd met een shovel. De buit bedroeg bijna 2 miljoen gulden en ook schoten de overvallers een agente neer. Danny werd door de Rechtbank vrijgesproken, maar in 2002 werd hij in hoger beroep veroordeeld wegens deze ramkraak. Het enige bewijs bestond uit een getuigenverklaring en deze getuige heeft zijn verklaring inmiddels ingetrokken. Ook andere betrokkenen hebben verklaard dat Danny niet meedeed. Een van de Raadsheren van het Hof dat Danny veroordeelde, is Wicher Wedzinga. Hij heeft inmiddels begrepen dat Danny onschuldig is en hij pleitte in juni voor een herziening van het vonnis, maar begin december heeft de Hoger Raad het verzoek afgewezen.

Mr. Wicher Wedzinga zit inmiddels zelf ook, en wel in de gevangenis van Ter Apel. Hij moet daar 36 dagen zitten, omdat hij niet bijtijds zijn werkstraf heeft uitgevoerd. In Ter Apel zitten nogal wat gedetineerden die ooit door Wedzinga zijn veroordeeld. Volgens zijn secretaresse gaat het slecht met hem: ‘Hij wordt fysiek bedreigd’. Dat de voormalige raadsheer bij het Hof Leeuwarden uitgerekend in het hoge Noorden is geplaatst, noemt zij ‘pesten van hogerhand’. Wij hopen spoedig iets te horen van mr. Wedzinga, bij voorbeeld dat hij weer vrij is.

Ook Theo Tetteroo is blijven zitten. Na 2 jaar in de gevangenis, zit hij al jaren in TBS. Hij blijft ontkennen, daarom achten de psychiaters recidive niet uitgesloten. Een ontkennende verkrachter wordt als onverbeterlijk beschouwd. Tetteroo werd veroordeeld voor seksueel misbruik van zijn dochter. Zij deed aangifte van jarenlange verkrachtingen door haar vader, haar broer en haar opa. Opa bleek impotent, hij werd daarom vrijgesproken. De broer werd veroordeeld tot de jeugdgevangenis en is inmiddels weer vrij. Uit een medisch rapport bleek echter dat het meisje potdorie nog maagd was! Dit werd door het OM buiten het dossier gehouden. Drie specialisten pleiten nu voor heropening van de zaak. Zij noemen het een gerechtelijke dwaling. Zelf zou ik in deze liever spreken van opzettelijke en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Joran van der Sloot is niet blijven zitten, al is hij nog niet over. Hij werd op 22 november weer gearresteerd, omdat men nieuw bewijs tegen hem zou hebben. Hij wordt verdacht van moord op Natalee Holloway, die in mei 2005 op Aruba spoorloos verdween. Het nieuwe bewijs bleek te bestaan uit oude telefoontaps die opnieuw zouden zijn onderzocht. Het gaat hier kennelijk om een misdaad die niet opgelost mag worden, misschien wel omdat de vader van Joran rechter is. In elk geval heeft het OM bij het onderzoek grote steken laten vallen. Joran kwam op 7 december vrij, maar men is er nog niet in geslaagd om zijn onschuld te bewijzen. Joran is een leugenaar en dus de moordenaar, zoals P.R. de Vries nogmaals verklaarde bij Pauw en Witteman.

Geslaagd lijkt de karaktermoord op Robert Hörchner, die middels een P.R.-stunt van het OM werd neergezet als een zware crimineel. Sindsdien zeggen andere journalisten kennelijk: “Laat maar zitten!” Volgens P.R. de Vries doet de Poolse gevangenis beslist niet onder voor een gemiddelde Nederlandse gevangenis. Volgens de Telegraaf van 13 november zit Robert echter met zeven anderen in een cel. In Nederland zit men soms wel met twee man op een cel. Ik hoop maar dat niet iedereen Robert nu laat zakken!

Klaas Jan Bolt is weer eens blijven zitten, in voorarrest in Frankrijk wel te verstaan. Onze minister van Justitie raadde hem nog zó aan, om zich te gaan beklagen bij het Europese Hof. Wanneer je een rechtszaak ook in hoger beroep en cassatie hebt verloren, dan mag je naar het Hof in Luxemburg. Maar Klaas Jan bleef zitten, want hij heeft niets gedaan. Daarom is er nog steeds geen aanklacht en dus geen rechtszaak. Ik heb hem een kaart gestuurd en hij schreef me een brief terug. Klaas Jan krijgt van mij in elk geval een kerstkaart!

Ook de Britse zakenman Kevin Sweeney bleef zitten, dit tot internationale verontwaardiging. Zijn vrouw Suzanne kwam in 1995 om het leven bij een brand die uitbrak in hun nieuwe huis. Kevin was naar het oude huis gegaan, om te zorgen voor hun drie dochters, en Suzanne bleef in het nieuwe huis, waar ze aan het schilderen waren. Ze bleef daar slapen, er brak brand uit en Suzanne stierf door verstikking. Een half jaar later stond haar man terecht, hij zou de brand hebben gesticht. Er was echter geen enkel bewijs en een lang proces volgde. In februari 2001 werd Sweeney veroordeeld tot 13 jaar wegens moord. Hoe men in het buitenland denkt over deze zaak? “…a gross miscarriage of justice.”

Hoewel vrijwel iedereen deze zomer dacht dat hij wel zou zakken, bleef ook Joris Demmink zitten. Hij heeft in 1996 in Bodrum een kind verkracht en de Turkse geheime dienst wist daarvan. Zo werd hij chantabel en hij moest er voor zorgen dat Baybasin bleef zitten. Daarin is hij met wat knip- en plakwerk van tapjes geslaagd! Volgens minister Hirsch Ballin is Joris D. echter sinds 1986 niet in Turkije geweest. Wie Turks kan lezen, weet reeds dat dit een leugen is! Als een minister de Kamer voorliegt, dan blijft hij niet zitten, maar hij stapt op! Men verstaat echter geen Turks in de Tweede Kamer, dus wat niet weet, wat niet deert… maar eerlijk duurt het langst. Operatie doofpot lijkt voorlopig nog geslaagd, maar in ons toch al zo lage landje is de rechtsstaat daarmee wel gezakt!

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

2 Reacties op “Geslaagd, gezakt of blijven zitten?”

Laat een reactie achter