Archief
Artikelen

Overmorgen, 2 december, wordt in Venezuela een referendum gehouden over de sociale hervormingen en de positie van de socialistische president Hugo Chavez. De bevolking lijkt massaal achter Chavez te staan, maar de economische elite van Venezuela is daar niet blij mee en deze rijken des lands worden gesteund door de VS. De tegenkrachten tegen Chavez zijn enorm, ook vanuit de Katholieke Kerk.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA had een plan bedacht, operatie “pincher” of “nijptang”, waarin Venezuela zowel vanuit het Nederlandse gebiedsdeel Curaçao als vanuit de Colombia, het land der cocaïnemaffia, zou worden aangevallen. Maar dit plan lekte uit! Hugo Chavez heeft nu gedreigd om alle olieleveranties aan de VS stop te zetten, als Washington zich bemoeit met het referendum of de uitslag ervan niet erkent. Ook de media zijn gewaarschuwd: wie ook maar iets over de uitslag publiceert, voor de stembussen zijn gesloten, krijgt voorgoed een publicatieverbod. Deze speech van Chavez staat hier.

In 2002 heeft de VS ook al een poging ondernomen om Hugo Chavez weg te krijgen en ook deze poging mislukte. In het presidentiële paleis waren op dat moment toevallig twee onafhankelijke filmers uit Ierland aanwezig: Kim Bartley en Donnacha O’Brian. Zij hebben de hele coup tegen Chavez gefilmd.

In deze documentaire wordt veel Spaans gesproken en hij is ondertiteld in het Engels. Het verhaal is echter zo spannend, dat een speelfilm uit Hollywood er niet aan kan tippen. En het is waar gebeurd! Zie hoe Chavez wordt ontvoerd door de CIA in een “paleisrevolutie”, zie hoe hij wordt bevrijd en weer terugkomt om zijn volk te besturen, zie met hoeveel geestdrift hij wordt begroet! We wensen de bevolking van Venezuela een democratisch referendum toe!

The Revolution will not be televised duurt een uur en een kwartier.

Edit: maandag 3 december 2007
Vanmorgen werd bekend dat Chavez het referendum heeft verloren met 49 tegen 51% van de stemmen. Het referendum is rustig verlopen, zonder enig geweld. Chavez heeft zijn nederlaag erkend en zijn volgelingen opgeroepen om zich aan de uitslag te houden.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

26 Reacties op “Venezuela en Hugo Chavez, nog altijd samen”

 • Hugo:

  Kan wel allemaal zo wezen, maar er lijkt me niks verkeerds aan, als die arrogante, totalitaire, marxistische machtswellusteling aan de kant wordt geschoven…

 • Beste Hugo,

  Chavez is democratisch gekozen! Het merendeel van de bevolking staat achter hem. Maar de VS is niet blij met een man die de olieopbrengsten van zijn land aan de bevolking ten goede wil laten komen. Bekijk de documentaire, een uniek document, en je zult begrijpen hoe het er in werkelijkheid aan toegaat.

  De manier waarop de VS de “democratie” exporteert, heeft niets met democratie te maken. De VS wilde ook dit democratische referendum met geweld doorkruisen. Zowel Curaçao als Colombia zouden daarbij dienen als uitvalsbasis voor aanslagen op Chavez.

  Let wel: Nederland doet hier aan mee! Hoe valt dat te rijmen met de normen en waarden van het kabinet Balkenende?

 • Marnix:

  Hitler werd in 1933 ook democratisch gekozen – hetgeen hem niet verhinderde om diezelfde democratie die hem aan de macht had geholpen even later vrolijk de nek om te draaien. Net als Chavez – een excentrieke, zichzelf verrijkende narcist – nu doet. En net als Poetin sinds 2000 sluipenderwijs heeft gedaan. Maar ach, dat zijn linkse kameraden, dus dan ‘mag’ het van de Nederlandse pers…

  Wat die normen en waarden van Balkenende betreft: daar heb (ook) ik geen enkele fiducie in. Christenen – en andere gelovigen – gebruiken die alleen maar om hun irritante, betweterige en veroordelende vingertje richting andersdenkenden te kunnen verheffen, om zo zichzelf een zweem van morele superioriteit te verlenen… Terwijl ze zelf, als het er op aankomt, vaak geen haar beter zijn. In dat opzicht vertonen christenen overigens verrassend veel overenkomsten met vertegenwoordigers van linkse partijen…

 • Beste Marnix, dank voor je reactie, maar pas op: tegen Hugo Chavez werd niet alleen een militaire interventie voorbereid door de VS. Er is ook een gigantische propaganda-oorlog tegen hem gaande. De westerse media schilderen hem voortdurend af als een dictator in de dop! Zijn duivelse bedoelingen zullen zeker spoedig aan het licht komen, tenzij de VS ingrijpen in dit democratische proces…
  Jij noemt hem een excentrieke, zichzelf verrijkende narcist. Maar hij zorgt er wel voor dat de hele bevolking voedsel, onderwijs en medische zorg kan krijgen!
  Er wordt gezegd dat dit referendum moet dienen om de macht van Chavez te vergroten. Als je echt wilt weten waar dit referendum over gaat, lees dan dit artikel!

 • Voor de liefhebbers even het commentaar van Kleintje Muurkrant.

 • mr. drs. BOU:

  Venezuela 2010, een reisverhaal

  Patrick Hens, is een actieve medewerker van de campagne Handen Af van Venezuela in België. Samen met zijn vrouw, Yarennis, keren ze regelmatig terug naar het revolutionaire Venezuela. Hier leest u het relaas van hun recente reis doorheen de omwentelingen in het land van Chavez.

 • mr. drs. BOU:

  Priests, Plots … and Hugo Chávez

  WikiLeaks cables have revealed that Catholic bishops played a key role in 2002’s abortive military coup in Venezuela

  By Hugh O’Shaughnessy

  http://www.informationclearinghouse.info/article28442.htm

 • mr. drs. Bou:

  Hugo Still The Boss: Chavez re-elected for 3rd term

 • mr. drs. Bou:

  Hugo Chavez is overleden. Helaas… Moge hij rusten in vrede!

  Battle for Latin America ahead? ‘US to demonize Chavez post-mortem’

 • mrpettjo:

  Foute: …in de directe omgeving van Fidel Castro..

 • Annemail:

  Caracas, het is zonder twijfel één van de gevaarlijkste steden van de wereld, met bewakers die allemaal een andere kleur lint om hebben afhankelijk van wat zij bewaken. En dat zijn geen kleine dienstwapens maar kalasjnikovs en dat soort speeltjes. In arme buurten die tegen de barios aanliggen zitten tralies voor de ramen om apparatuur te beschermen want de Venezolanen zijn gek op gadgets. Als hulpverlener krijg je bewaking mee. Venezuela is aan de rand van de afgrond gebracht ondanks de enorme olieopbrengsten.
  Dit alles is niet onbekend bij hulpverlenende organisaties, ken zelf ook enkele mensen die er zijn geweest.
  Wie moet dit gaan veranderen, daar heb ik geen antwoord op maar met alle respect Bou, ik ben niet zo erg gecharmeerd van Chavez nog van zijn voorgangers.

 • mrpettjo:

  Nieuwe tactiek van de CIA: een virus i.p.v. hitmen tegen lastige presidenten van onwillige staten?

  In het boek van John Perkins, Confessions of an Economic Hit Man, maakt Perkins duidelijk dat het routine was en is voor meerdere presidenten van de VS om de CIA of andere diensten in te schakelen wanneer leiders van Latijns Amerikaanse landen, maar ook andere landen, te lastig werden of hen op een andere manier dwars zaten.

  Perkins verwierf tijdens zijn carriere als Economic Hitman eerstehand informative hoe de bankiers/elite, de macht wisten te behouden in Latijns Amerika en elders. Perkins baantje hield in om leiders van andere naties te bezoeken en ze leningen voor te stellen die zij nooit meer terug zouden kunnen betalen, waarom?

  De bankiers/elite willen deze naties in onoplosbare schulden storten om zodoende bij wanbetaling de natuurlijke grondstoffen van dit land te confisceren en complete controle over deze landen te verkrijgen en hun economieën.

  Tijdens zo’n meeting van Perkins met leiders ging dit als volgt; : “I have a fist-full of hundred dollar bills in one hand, and a bullet in the other. Which do you want?” Als de leider de lening accepteerde werd hij uitbetaald, weigerde de leider de lening dan kreeg hij te maken met de “ Asteroids “ , de best betalde huurmoordenaars ter wereld, zij werken op contractbasis, soms voor de CIA, soms voor de banksters/elite en soms zelfs voor zeer rijke particulieren. Door hun specialiteit van het laten neerstorten van vliegtuigen is deze groep mensen capabel zelfs regeringsleiders of complete groepen te vermoorden, denk bijvoorbeeld aan het vreemde ongeluk enkele jaren geleden met het voltallige Poolse kabinet.

  Dits zijn geen aannames, John Perkins kent enkele van deze killers persoonlijk en heeft zelfs als getuige belastende verklaringen tegen enkele van hen afgelegd met betrekking tot de moord op Latijns Amerikaanse leiders. Het boek ,The Economic Hitman, is opgedragen aan twee van zijn dierbare vrienden, Gen.Torrijos van Panama en president Jaime Roldos van Ecuador, beiden werden vermoord door “Asteroids” in vliegtuigcrashes.

  http://www.bovendien.com/laatste-nieuws/latest-news/commandante-hugo-chavez-vermoord-met-kankervrius

 • Annemail:

  Op de begrafenis van Chavez komen Bouterse, Ahmenijad en nog wat van die mannen.
  Daar is waar ik het over had en heb, hecht veel waarde aan verhalen van mensen die gewerkt hebben tot soms wel jaren in Venezuela en die gezien hebben met eigen ervaring en ogen.
  Ga nu kijken naar de zes van Breda op ned 2 Zembla. (off-topic)

 • mr. drs. Bou:

  Chavez: Another CIA Assassination Victim?

  Dr. Kevin Barrett

  March 07, 2013 “Information Clearing House” –

  The Venezuelan president himself, before he died, wondered aloud whether the US government – or the banksters who own it – gave him, and its other leading Latin American enemies, cancer.

  A little over a year ago, Chavez went on Venezuelan national radio and said: “I don’t know but… it is very odd that we have seen Lugo affected by cancer, Dilma when she was a candidate, me, going into an election year, not long ago Lula and now Cristina… It is very hard to explain, even with the law of probabilities, what has been happening to some leaders in Latin America. It’s at the very least strange, very strange.”

  US Plots Conquest of Venezuela in Wake of Chavez’ Death

  By Tony Cartalucci

  March 07, 2013 “Information Clearing House” – (LD) –

  US corporate-financier funded think-tank, the American Enterprise Institute (AEI), declared in its “post-Chávez checklist for US policymakers,” that the US must move quickly to reorganize Venezuela according to US interests. Upon its checklist were “key demands”:

  The ouster of narco-kingpins who now hold senior posts in government
  The respect for a constitutional succession
  The adoption of meaningful electoral reforms to ensure a fair campaign environment and a transparent vote count in expected presidential elections; and
  The dismantling of Iranian and Hezbollah networks in Venezuela

  In reality, AEI is talking about dismantling entirely the obstacles that have prevented the US and the corporate-financier interests that direct it, from installing a client regime and extracting entirely Venezuela’s wealth while obstructing, even dismantling the progress and geopolitical influence achieved by the late President Hugo Chavez throughout South America and beyond.

 • Annemail:

  Naar mijn beste weten heb je initiators voor kanker, te weten bepaalde factoren die kunnen aanzetten tot vorming van abnormale celgroei. Bekende voorbeelden zijn roken, stress, en het genetische. Van dit laatste is overbekend het borstkankergen.
  Een virus zou een initiator kunnen zijn, wetenschappelijk onderzoek hiernaar is erg ingewikkeld zo is mij tijdens colleges verteld en zo wordt het ook nog gesteld in de vakliteratuur te vinden in de bibliotheken van het John Hopkins e.a. universitaire ziekenhuizen die niet de eerste de beste vaklieden in huis hebben.
  Beste Bou, nu kom je toch op een uiterst discutabel punt terecht.

 • Tribute to Hugo Chavez for fighting corporate ignorance and greed:
  The Revolution will not be Televised – Chavez: Inside the Coup.
  Geupload op 5 november 2009. (duurt 1.14:32)
  2001/2002.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Id–ZFtjR5c#!

 • Sorry Bou!
  Zag net dat je de documentaire al had geplaatst.
  Deze kan er dus wel af.

  Groetjes, Ankie.

 • Annemail:

  reactie 7 maart: moet Ahmedinejad zijn, sorry.

 • A short ode to Hugo Chavez.

  108morris108, 6 maart 2013. (video 3 minuten)

  http://www.youtube.com/watch?v=QYyhR9dtUlk

 • mrpettjo:

  Het dumpen van cocaine vanuit de Amerikaanse satellietstaat Colombia doet mij denken aan het dumpen van crack door de CIA in de zwarte getto’s van de Amerikaanse steden in de jaren 80 om de zwarte jeugd te demoraliseren en tegen elkaar en de ouders op te zetten. Dit is m.i. een van de redenen van de torenhoge misdaadcijfers in Caracas en andere Venezolaanse steden in combinatie met het falen van de corrupte politie en het slappe veiligheidsbeleid van wijlen Chavez zelf..:

  Chávez speaks in public daily, often for hours, but seldom mentions insecurity. He has blamed crime on capitalism and poverty, and said if his family was starving he would steal. ‘The perception that crime has soared is a weak point for him,’ said Steve Ellner, a political scientist at Venezuela’s University of the East. ‘He can’t talk about crackdowns because that would contradict his whole discourse.’

  Some critics claim the President’s denunciations of inequality and ‘squealing oligarchs’ have encouraged youths to ease their poverty the fast way, with a gun. Partly thanks to Chávez’s social programmes, poverty levels have dropped from 53 to 37 per cent. Yet crime has spiked. Corrupt and inept policing has been compounded by a flood of cocaine from neighbouring Colombia. Changing the justice minister every year – there have been 10 under Chávez- has wrought institutional havoc.

  The authorities have expressed interest in fresh strategies. Ken Livingstone, London’s former Mayor and Chávez ally, is advising Caracas on community policing. The Justice Ministry, which no longer publishes murder statistics, did not return calls seeking comment for this article.

  In the hillside slums ringing the capital the bloodiest days are Friday and Saturday. The salsa and reggae beats blaring from bars can swiftly be drowned by gunfire, said Miguel Torres, 52, a taxi driver. ‘One second you’re sipping a Polar [beer], the next you’re under the table.’

  http://www.guardian.co.uk/world/2008/nov/23/gang-wars-caracas-murder

  • mrpettjo:

   Zoals uit het Guardian artikel blijkt wordt de politie omgekocht om de andere kant op te kijken als vanuit Colombia ladingen cocaine aan gerukt worden die de Venezolaanse jeugd te gronde richt. Kijk eens naar de misdaad en het gebrek aan commitmenmt onder de Amerikaanse zwarte jeugd en de deplorabele gesteldheid van de Venezolaanse jeugd. Volgens mij is hier sprake van een gerichte verborgen politiek die bovendien mega winstgevend is. Colombia en de CIA hebben dus via een omweg ook zeer geprofiteerd van de Venezolaanse olierijkdom.

   NB In de zaak Natalee Holloway werd door de Amerikanen ook gebruik gemaakt van een gespecialiseerde boot die maandenlang de zeebodem rondom Aruba (voor de kust van Venezuela) ‘detecteerde’ zogenaamd voor het lichaam van het meisje waar er in feite voornamelijk geheim onderzoek naar olievoorraden aan de orde was. De hele verdwijningszaakzaak NH was in feite een (doorlopende) inmenging in de gang van zaken door de VS op Aruba dat zoals bekend ook in de hevige belangstelling van Chavez stond..

Laat een reactie achter