Archieven

Artikelen

De Macht van Nachtmerries

The Power of Nightmares is een BBC documentaire in drie delen, geschreven en geproduceerd door Adam Curtis. Het gaat over de opkomst van de politiek van de angst en het ontstaan van de strijd tegen het moslimterrorisme. Dat er zelfmoordaanslagen worden gepleegd, zal niemand ontkennen, maar dat er een machtige en wereldwijde organisatie achter deze aanslagen zou zitten, berust op fantasie. Hoe en waarom deze fantasie werd geschapen, blijkt uit deze documentaires.

Het gaat in de kern om twee groepen: de Amerikaanse neo-conservatieven en de radicale Islamisten. Beide ideologieën ontstonden nadat de liberale droom om een betere wereld te scheppen had gefaald. En beide hadden een bijna gelijke verklaring voor de oorzaak van dit falen. Deze twee groepen hebben de wereld veranderd, maar niet op de manier die hen voor ogen stond. Samen hebben ze de angstaanjagende fantasie geschapen, dat een geheim en internationaal georganiseerd kwaad de wereld bedreigt.

De politici ontdekten dat de angst voor deze fantasie hun macht en autoriteit herstelde in een tijdperk waarin het publiek het vertrouwen in de politiek had verloren. Niet langer beloven de politici hun kiezers een betere wereld, maar ze beloven ons te beschermen tegen een bijna ongrijpbare, wereldwijde organisatie van moslims, die ons zouden willen aanvallen omdat ze onze vrijheid haten.

De aanslagen van 11 September werden door de neo-conservatieven in de nieuwe regering van G. W. Bush aangegrepen om een kruistocht te beginnen tegen deze nieuwe vijand. Zo begon de “Oorlog tegen Terreur.” Het concept van een wereldwijde Islamitische terreurorganisatie, de zogenaamde Al Qaida, leidde tot de oorlogen in Afghanistan en Irak. Het gevaar van het moslimterrorisme werd door deze oorlogen echter allerminst bezworen.

Dat het moslimterrorisme slechts een imaginaire bedreiging vormt, wordt duidelijk in deze driedelige documentaire.

Deel 1: Baby, it’s cold outside (Liefje, het is koud buiten)

Deel 2: The Phantom Victory (De Schijnoverwinning)

Dit is de hele afspeellijst.

Deel 3: The Shadows in The Cave (De schaduwen in de grot)

Edit april 2008: De Nederlands ondertitelde versie van The Shadows in The Cave was helaas verdwenen. Inmiddels is hij teruggeplaatst, maar de kans bestaat dat hij weer verdwijnt. De Engelse versie verdwijnt echter niet. Het is onduidelijk, welk beleid hier achter zit!

Edit mei 2013: De Nederlands ondertitelde versie is nergens meer te vinden. Spijtig!

3 Reacties

 1. mr. drs. BOU

  Information Clearing House heeft van deze documentaires een transcript gemaakt. Voor de liefhebbers die mee willen lezen.

  Antwoord
 2. petje

  Erg interessante BBC docu. Hopelijk krijgt onze bankroete publieke omnroep ook snel een BBC model.
  En natuurlijk is Leo Strauss- de geestelijke vader van de neocons – een zionistische jood.. Het zionisme is m.i. de voornaamste drijvende kracht achter de wereldwijde terreur van de angst.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Strauss

  Antwoord
 3. petje

  En het boerenbedrog over El Qaeda duurde voort..:

  Boerenbedrog (4)
  woensdag 3 februari 2010
  Nou, nou, nou. Gekker moet het toch niet worden. Heeft die Umar Farouk Abdulmutallab, de Nigeriaanse ballenbomber, alle medewerking toegezegd bij het onderzoek van de FBI. De eerste etappe op weg naar een zogenaamde “plea bargain”. Dan bekent onze jonge vriend schuld in ruil voor een lagere straf en … ER KOMT GEEN ELLENLANG PROCES. Dus niet per ongeluk slippertjes over de vraag wie die Captain Curry nou was die onze ballenbomber op Schiphol door de douane loodste. Of over het besluit van hogerhand om Umar rustig naar de VS te laten vliegen. En hem na aankomst op zijn lip te gaan zitten om te kijken wie zijn baardcontacten waren in de States. Een methode die wij kennen uit het IRT-tijdperk en zo jammerlijk uit de hand liep. Aan verdere speculaasjes wagen wij ons niet, anders worden we weer aangezien voor sensatiebakken. Maar dit is al erg genoeg.

  http://www.stelling.nl/kleintje/actueel.html

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. NWO-INFO » Blog Archive » Adam Curtis: The Century of the Self - [...] 2002 zond BBC4 een 4-delige documentaire uit van Adam Curtis, die later ook The Power of Nightmares maakte. The…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën