Archief
Artikelen

In artikel 2 van de Opiumwet staat een lijst van stoffen waarvan het bezit verboden is. De meeste zijn synthetisch, of het zijn derivaten. Sommige stoffen op de lijst groeien echter spontaan in onze natuur, zoals de papaver somniverum of slaapbol. Het sap van de zaadbol bevat wat opium, daarom is het bezit van de plant verboden. Alleen het zaad, het zogenaamde maanzaad, valt buiten dit verbod.

Ook de bladeren van de coca, een struik die in de Andes groeit, zijn verboden. Deze bladeren bevatten naast kalk, ijzer en vitamines ook wat cocaïne. Toen deze stof nog niet verboden was, maakte men er een frisdrank van: coca-cola. Sinds de coca verboden werd, is dit gezonde en opwekkende natuurproduct vervangen door synthetische pep- en smaakstoffen. Om een gram zuivere cocaïne te produceren, zijn zakken vol coca-bladeren nodig. Zowel papaver als coca zijn natuurlijke medicijnen.

In artikel 3 van de opiumwet staat nog een lijst van verboden stoffen, waaronder cannabis of hennep, een plant die niet langer bekend staat om zijn talloze voortreffelijke eigenschappen, maar nog slechts wordt gezien als een verboden roesmiddel. Het gevaar van cannabis schuilt echter niet in de plant, maar in het verbod! Zowel Robert Hörchner als Klaas Jan Bolt zijn het slachtoffer van de heksenjacht tegen dit nuttige natuurproduct.

De volgende reportage gaat over de strijd tegen drugs in de Verenigde Staten, het land waar de oorlog tegen drugs een hoge vlucht heeft genomen. De politie heeft er een dagtaak aan, de openbare aanklagers en de rechters hebben het er druk mee, het gevangeniswezen floreert en ook de grote handelaren en de smokkelaars blijken er wel bij te varen. De meeste slachtoffers zijn arm, zwart en maatschappelijk kansloos. Onder hen zijn ook talloze vrouwen, die in de gevangenis hun kinderen niet kunnen verzorgen en opvoeden. Al deze mensen zijn volkomen weerloos tegen deze moderne heksenjacht.

The War on Drugs is in 1999 gemaakt door de VPRO. De reportage is Nederlands ondertiteld en duurt anderhalf uur.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

3 Reacties op “De strijd tegen drugs: een moderne heksenjacht”

  • […] Het gaat over cannabis, oftewel hennep, waaraan op NWO-INFO ook reeds aandacht werd besteed. De strijd tegen drugs maakt alleen maar slachtoffers, het verzet tegen deze strijd is een politieke kwestie en zal daarom […]

  • […] Koolstofketens kunnen zich ook met elkaar verbinden. Het zijn dan polymeren en sommige zijn zeer sterk. Rubber is een goed voorbeeld, het is waterdicht, slijtvast en vrijwel onbrandbaar. Polymeren komen in de natuur in vele vormen voor. De hennepplant bestaat uit sterke polymeren, vezels die nauwelijks slijten of rotten. Men gebruikte deze om touw, matten, zeilen en soms ook kleding van te maken. Vlas en katoen bevatten ook polymeren, zij werden gebruikt voor het weven van kleding. Rond 1900 begon men te experimenteren met aardolie als bron van synthetische polymeren. In 1908 werd bakeliet ontdekt. Rubber smelt bij verhitting, maar bakeliet wordt dan juist harder. Vervolgens ontdekte men plastic, dat bij smelt en dan in alle mogelijke vormen kan worden gegoten. Allerlei kunstvezels, waaronder nylon, werden ontwikkeld door DuPont, een corporatie die ook iedere concurrentie trachtte te smoren. De bemoeienissen van dit bedrijf leidden zelfs tot een verbod op het verbouwen van hennep of cannabis! Marihuana werd tot een drug verklaard en het gebruik daarvan tot een misdrijf. […]

  • […] zitten, worden al dan niet ten onrechte beschuldigd van zoiets onschuldigs als cannabis. Deze strijd tegen drugs maakt meer slachtoffers dan cannabis zelf ooit zou doen. Het enige gevaar van cannabis is dat het […]

Laat een reactie achter