Archief
Artikelen

Begin oktober van dit jaar werd Robert Hörchner overgeleverd aan Polen. Het zou in 1999 betrokken zijn bij een wietplantage. In maart 2001 heeft Polen een verzoek tot rechtshulp ingediend bij het Nederlandse OM, maar daar is toen verder niets mee gedaan. In maart van dit jaar kwam er echter een overleveringsverzoek uit Polen, dat op grond van de Overleveringswet uit 2004 werd omgezet in een bevel. Hoewel Hörchner kan bewijzen dat hij op de door Polen genoemde datum niet in Polen was, maar in Nederland, zegt de nieuwe wet dat de Nederlandse rechter een Overleveringsbevel niet aan de feiten mag toetsen. Hörchner moet zijn bewijs van onschuld overleggen aan de rechter in Polen, als het daar ooit komt tot een proces. Tot op heden is er zelfs geen aanklacht, terwijl het zou gaan om een delict uit 1999. Robert Hörchner blijkt echter niet het enige slachtoffer van deze wet.

Klaas Jan Bolt, een vrachtwagenchauffeur uit Harlingen, zit al 2 ½ jaar in Frankrijk in voorarrest. Telefonisch contact met zijn vrouw en zijn vier kinderen is verboden, de post wordt gecensureerd en vaak niet doorgestuurd. Hij deelt zijn cel met een of twee willekeurige en steeds wisselende anderen, het eten is onvoldoende en erg slecht, de behandeling is mensonterend. Zijn zaak zou in november van dit jaar eindelijk voorkomen, maar is weer uitgesteld.

gevangenis Gradignan in Bordeaux.
(gevangenis Gradignan in Bordeaux.)

De Leeuwarder Courant berichtte op 2 november: Parlementariër Jan de Wit van de SP wil dat de ministers van justitie en buitenlandse zaken zich inzetten voor vrachtwagenchauffeur Klaas-Jan Bolt. De Harlinger wordt al tweeënhalf jaar door Frankrijk in voorarrest gehouden op verdenking van drugssmokkel. De Wit wil dat de ministers Ernst Hirsch Ballin (justitie) en Maxime Verhagen (buitenlandse zaken) aan de Franse autoriteiten vragen of Bolt zijn proces in Nederland mag afwachten. De van drugssmokkel verdachte Fries werd in mei 2005 door de Nederlandse autoriteiten aan Frankrijk uitgeleverd. Sindsdien heeft hij zijn vrouw en kinderen niet meer gezien. De familie vreesde dat Bolt zelfmoord zou plegen. Advocaat Han Vallenduuk zocht hem vorige week op in de gevangenis Gradignan in Bordeaux.

In 2006 heeft mr. Vallenduuk een rapport gepubliceerd over Nederlandse gedetineerden in Frankrijk: “Alleen op de Wereld.” In dat rapport staat een kritische beschouwing over het Europese Overleveringsbevel, de manier waarop dat tot stand kwam en de wijze waarop de regels in Nederland (niet) worden nageleefd. Ook wordt de achtergrond van de zaak van Klaas Jan Bolt helder uiteengezet, maar hij blijkt niet het enige slachtoffer. Vooral chauffeurs, maar ook argeloze zakenlieden en zelfs toeristen, lopen het risico om in het buitenland in de gevangenis terecht te komen.

Eind oktober ging mr. Vallenduuk naar Frankrijk, nadat hij een zeer verontrustende brief van Klaas Jan Bolt had ontvangen. Het zelfmoordcijfer in de Franse gevangenis ligt hoog en ook voor het leven van Klaas Jan wordt gevreesd als er niet snel verandering in de zaak komt.

Op het forum van Transport Online staat over dat bezoek:
“De omstandigheden waren schrikbarend”, aldus Vallenduuk. “Dit kun je je nauwelijks voorstellen van een West-Europees land. Er moet echt snel iets gebeuren aan deze situatie en aan al die andere zaken waar chauffeurs onder deze omstandigheden gevangen gehouden worden.”

Op 10 november besteedde EenVandaag aandacht aan deze zaak.
De vrachtwagenchauffeur Klaas Jan Bolt zit al 2,5 jaar in voorarrest in een Franse cel. Hij wordt verdacht van cannabis-smokkel. Zelf ontkent hij iets met die smokkel te maken te hebben. Zijn nieuwe werkgever, waar hij pas 2 ritten voor had gemaakt, zou erachter zitten. Maar schuldig of niet, Bolt is in het voorjaar van 2005 uitgeleverd aan Frankrijk en zit zonder enige vorm van proces inmiddels al 2,5 jaar vast. Hoe kan het dat een mogelijk onschuldige verdachte met hulp van de Nederlandse autoriteiten zo lang in het buitenland wordt vastgezet?

Hoe dat mogelijk is, kan Klaas Jan Bolt het beste zelf vertellen. Hij houdt namelijk een dagboek bij. Dit wordt door Stichting 3DA, oftewel Duch Drivers Detained Abroad, uitgetypt en online geplaatst.

Het verhaal van Klaas Jan is bitter en wrang. Niet alleen heeft hij zelf in Spanje ontdekt dat er hasj in zijn wagen verstopt zat, maar hij heeft daarop de politie gewaarschuwd. Hij liet de vrachtwagen in Spanje staan, nam de trein naar Nederland en is ook daar naar de politie gegaan. Hij is met die hasj nooit in Frankrijk geweest! Toch kwam er uit Frankrijk een Overleveringsverzoek, dat door Nederland klakkeloos werd ingewilligd. In het eerste deel van het dagboek staat bij voorbeeld:

Nou om tussen twee haakjes nog even terug te komen op de uitlevering. Ik was doodziek had een infectie aan mijn onderbeen. Je kon het bot zien, een gat van 10 cm lang en 5 cm breed, maar de dokter in het MCC Leeuwarden zei: ”Ach daar redt Frankrijk zich maar mee, 40 graden hoort bij de uitlevering + hernia.”

Dat Klaas Jan Bolt 40 graden koorts plus een hernia had, belette niet dat hij door Nederland aan Frankrijk werd overgeleverd! De manier waarop hij in Frankrijk werd behandeld, wordt door hem in simpele, maar indringende woorden verteld. Het is werkelijk schandalig!

In het tweede deel van zijn dagboek schrijft Klaas Jan Bolt ook over andere gevangenen.
Een ander schrijnend geval is een Hollandse jongen die hier al 10 maanden vast zit. Hij heeft al deze tijd nog geen post van zijn vrouw gehad. Ze schrijft hem wel, ook volgens zijn dochter waar hij wel post van krijgt. Als een rechter je hier niet gelooft houden ze je post gewoon vast. Dit overkomt mijn celmaat ook regelmatig. ‘Mindfucking’ heet dat hier. Ze maken je hier geestelijk helemaal kapot. Het moraal van mijn celmaat is om op te schieten. Ver beneden pijl, geen post van thuis, 3e week gaat in, normaal zeker 1 maar vaak 2 x post per week, dus weet u wel hoe wij ons voelen. Dit is regelmaat van de dag. Waar je nooit aan gewend raakt is pesten, pesten, pesten. Zo willen ze je onschuldig schuld laten bekennen.

In januari 2007 heeft de SGP Kamervragen gesteld over deze situatie en het rapport van mr. Vallenduuk. In het antwoord van minister Hirsch Ballin staat o.a.:
Wie aldaar berecht wordt en ontevreden is over de rechtsgang kan in hoger beroep gaan en uiteindelijk zelfs in cassatie. De gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens staat als laatste instantie open en de manier waarop Frankrijk uitvoering geeft aan de arresten van dit Hof is allereerst ter beoordeling van het Franse parlement en in tweede instantie van het Comité van Ministers en de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.

Klaas Jan Bolt zit nog steeds in voorarrest, dus waar hééft de minister het over? Het kan jaren duren, voor men zelfs maar voor de rechter wordt gebracht, terwijl een beroep op het EHRM slechts openstaat voor iemand die overigens is uitgeprocedeerd. Een dergelijk antwoord is niet alleen volkomen wereldvreemd, maar ook onmenselijk wreed.

De website van 3DA biedt een aantal mogelijkheden om Klaas Jan Bolt te steunen en om te protesteren tegen deze gang van zaken. Zo kan men deze Franse brief kopiëren en versturen aan president Sarkozy via deze mailbox. Een vertaling van de brief staat ook hier. Ook kan men een bijdrage overmaken t.n.v. Stichting 3DA te Haarlem, banknummer 12.85.96.657.
En Transport Online heeft voor Klaas Jan Bolt een steunboek gemaakt. Daar kan iedereen een bemoedigende boodschap plaatsen, die zal worden doorgestuurd.
Ansichtkaarten zijn ook welkom:

Klaas Jan Bolt,
ecriou 15667 218
Maison d’Arret Gradignan
B.P. 19
33173 GRADIGNAN CEDEX
FRANCE

Op Omroep Friesland staat over deze kwestie een gesprek met Han Vallenduuk en ook een interview met Jan de Wit van de SP. De Wit pleit er voor, dat Nederland pas mensen uitlevert, als het proces begint. Op zich lijkt dit een voor de hand liggende maatregel, maar het is niet voldoende. Een adequate rechtshulp aan mensen die in het buitenland worden beschuldigd van een misdrijf, ontbreekt namelijk volledig. Een behoorlijke verdediging blijft daarom vaak achterwege, of deze kost handen vol geld.

Daarom lijkt het noodzakelijk dat de Overleveringswet zodanig wordt aangepast, dat de Nederlandse rechter de gronden waarop een Overleveringsbevel gebaseerd is ten minste marginaal kan toetsen. Gezien de huidige onverschillige houding van de minister van Justitie is daarvoor politieke druk nodig. Dat onschuldige mensen jarenlang in den vreemde onder barre omstandigheden gevangen zitten, lijkt me ernstig in strijd met het EVRM. En het kan iedereen overkomen, ook toeristen! Daarom wijs ik nogmaals op het rapport ““Alleen op de Wereld” van mr. Han Vallenduuk. Let dan vooral op de conclusies en aanbevelingen!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

23 Reacties op “Overgeleverd aan Frankrijk: Klaas Jan Bolt.”

 • mr. drs. Bou:

  Beste Dinand,

  Dank je wel dat je deze draad weer naar boven hebt gehaald!
  Want Klaas Jan Bolt was een van degenen die het slachtoffer werden van dit walgelijke “rechtssysteem” van die vreselijke crimineel Joris D.!
  Hirsch Ballin is van dezelfde pedo-sekte! Een mensenleven telt niet voor deze smerige magistraten.

  De vraag is niet wat een woord betekent, de vraag is wie de macht heeft! (Alice in Wonderland).

 • Dinand:

  Ik ga niet mee en ik uit me niet uit naar scheldwoorden of elk soort van bedrijging . Vooral niet naar mensen die veel macht en geld hebbben , Wand anders ben ik aan de beurt 🙂 Laten we het netjes houden . Maar als klaas jan bolt in loondienst was of een contrakt had als vaste mederwerker en daar de papieren ook nog eens van heeft, Zou die zelfs nog een schadevergoeding kunnen krijgen omdat hij zijn baan niet naar behoren heeft kunnen uitvoeren. Vanwege dat ie onschuldig vast heeft gezeten.
  En dan wel brutto rekenen he 🙂 wand iedereen behoort netjes zijn belasting te betalen. Als je echt wild kan die zo ontkracht worden van zijn funktie.
  Iedereen behoort zijn eigen netjes aan de wet te houden.

  Het zelfde met die minister die mauro het land heeft uigezet.
  Omdat ie vergeten was tegen mauro te zeggen dat ie een verblijfsvergunning had gekregen en dat ie voor altijd in nederland mog blijven wonen.
  Alleen omdat de minister vergeten was dat op papier naar mauro te sturen.
  Kon mauro zijn spullen pakken en weg gaan terug naar afrika.
  Z,n minister die ook z,n vette grote bluner maakt zou op zich ook ontkrecht kunnen worden door zijn funtie. Als mauro echt zou willen kan die het nog ver kunnen schoppen. Eigenlijk zouden wij als nederlandse bugers gewoon elkaar moeten meehelpen hier in.

  heel veel sterkte ermee.

 • Dinand:

  Weet je wat ook nog zou kunnen ?
  Dat Meneer Hirsch Ballin het geld heeft gekregen van frankrijk door een onschuldige burger zo lang in de gevangenis te laten zitten. wie zou het zeggen.
  Mensen met geld en macht kunnen gemeen zijn.
  Zelfde om ons als nederlanders aan het werk te zetten mensen die afgekeurt zijn omdat de staat zelf het geld uitgeeft en zich zelf belonen met het heel veel geld als het uit komt nemen ze maar ontslag en nemen een geldbedrag van de staat mee zodat ze de rest van hun leven op rozen kunnen leven en van de nederlandse bugers en iedereen die het goedkoper wild werken hier in nederland is van harte welkom en geld binnen halen voor de staat die mensen die voor 5 euro per uur werken en goedkoop aan het werk te zetten en aan onnodige dingen geld uit geven en wij nederlandse bugers het maar weer moeten betalen. laten ze die dijken maar eens goed beveiligen voor de nederlandse bugers moet je eens kijken hoeveel huizen er onder het water zaten laatst in een paar dagen regen. is ook al eens eerder gebeurt en ze doen er niks aan. ik wil niet zeggen dat ik het beter kan maar dat er veel curuptie is hier in nederland daar was ik allang achter. wie weet wat ze allemaal doen hier in nederland. en burgers die zelf een fout maken word gelijk achter de tralies gezet en de media doet er nog een shepje boven op ofals die de gevaarlijkste persoon van de hele wereld is. lang leve de politiek

Laat een reactie achter