Archief
Artikelen

Uit een artikel in de Telegraaf is gebleken, dat Annelies Pijnenborg tot op heden niets heeft vernomen van haar man Robert Hörchner, die op 4 oktober werd overgeleverd aan Polen. Hörchner wordt in Polen “verdacht” van het opzetten van een wietkwekerij, die in april 2000 werd opgerold en waarbij 1800 gram wiet in beslag werd genomen.

Robert Hörchner werd al eerder “verdacht” van zaken met drugs. Toen hij in 1999 zijn meubel-textielbedrijf naar Polen aan het verplaatsen was, gaf hij de sleutelbos van zijn (gehuurde) bedrijfspand in Brabant aan een van de eigenaren van de meubelfabriek die zijn laatste machine gekocht had, opdat deze de machine kon demonteren. De sleutelbos leek in goede handen. Maar hoe Robert en zijn vrouw Annelies daarom ook vroegen, ze kregen de sleutels niet terug.

De politie Brabant-Noord hield al vanaf maart 1999 een criminele organisatie in de gaten die XTC produceerde. Deze organisatie had een XTC-laboratorium te Baarle-Nassau, maar moest voor 13 november 1999 naar een andere locatie uitwijken, omdat de eigenaar van het pand een bouwkundige inspectie wilde laten doen. Er was al een ander pand in Geldrop gehuurd. Deze hal kwam echter pas op 1 december 1999 vrij. Daarom werd zolang uitgeweken naar de leegstaande bedrijfshal van Hörchner. Onduidelijk is, hoe deze bende de sleutels in handen heeft gekregen.

Op 25 november 1999 deed de politie een inval in de bedrijfshal van Hörchner en trof er de XTC-fabriek aan. Hörchner werd beschuldigd van deelname aan deze bende, maar zowel de Rechtbank als het Hof spraken hem zonder enig voorbehoud vrij. Zij achtten zijn onschuld bewezen.

Officier van Justitie Teeuwes de Jong deed daarentegen alles om Hörchner en zijn vrouw Annelies te criminaliseren. Enerzijds werd geprobeerd om Hörchner te pakken middels een vervalst tapverslag. Maar Teeuwes de Jong had in mei 2000 ook de leiding over een onderzoek naar een hennepkwekerij in Polen. Hoofdverdachte was de Pool Janusz Urbansky, die net als Hörchner actief was in de confectie-industrie. Urbansky was in Polen een bekende society-figuur, hij was getrouwd met een voormalige Miss-Polen. Volgens de Telegraaf heeft Hörchner ooit het telefoonnummer van Urbansky doorgegeven aan Jeroen van den O. uit Vught, die ook een rol lijkt te spelen in die hennepkwekerij.

Poolse kranten kunnen min of meer “leesbaar” worden gemaakt met een vertaalmachine. Uit de Poolse kranten blijkt: Janusz Urbansky vluchtte naar Berlijn, waar hij wegens zijn dubbele (Pools-Duitse) nationaliteit niet kon worden uitgeleverd aan Polen. In maart 2003 werd hij in Berlijn door de Poolse justitie als getuige gehoord in een zaak waarbij twee Nederlanders, Anton en Peter van O., in Polen waren gekidnapt omwille van losgeld. Net als Jeroen van den O. speelden Anton en Peter kennelijk ook een rol bij het opzetten van die wiet-kwekerij. Hoewel men vermoedde dat Urbansky het “brein” achter de ontvoering was, werd hij niet gearresteerd.

Op 23 augustus 2006 hebben de Hörchners aangifte gedaan van bedrog door het OM in de XTC-zaak. Op 25 oktober 2006 werd Urbansky aangehouden door de politie in Berlijn, wegens die Poolse wiet-plantage die begin 2000 was ontmanteld. Dat wat eerst onmogelijk leek, kon nu van hogerhand in Duitsland toch worden geregeld. In april 2007 werd Urbanski overgeleverd aan Polen.

Zodra Urbanski gevangen zat, kon het Nederlandse OM weer jagen op Robert Hörchner. Hoewel Polen alleen het afgelopen jaar al meer dan honderd keer werd veroordeeld door het Europese Hof wegens schending van de rechten van verdachten, werd Hörchner overgeleverd aan Polen, zonder dat er vanuit Polen ook maar enig bewijs tegen hem was overgelegd. Zelfs de aanklacht is tot op heden onbekend.

Annelies zegt in de Telegraaf: „Sinds Robert op 4 oktober naar Polen is gebracht heb ik niets meer van hem gehoord. Drie advocaten, die wij voor hem probeerden in te huren, weigerden hem te verdedigen zodra ze de naam van Urbansky hoorden. Via een Poolse relatie van Robert is nu mr. Winnicki bereid gevonden hem te verdedigen, maar hij eist 6000 euro honorarium en dat heb ik niet.” In 2006 bedroeg het modale inkomen in Polen 14.331 dollar of ongeveer 10.000 Euro per jaar. Goedkoop is deze advocaat dus zeker niet. Het Steunfonds Hörchner zamelt nu geld in voor de verdediging.

Inmiddels heeft Annelies via mr. Winnicki wel te horen gekregen dat het voorarrest van haar man tot 31 december is verlengd, maar dat hij voor eind november geen inzage kan krijgen in het dossier. „Alles wat ons is verteld over de slechte rechtsgang in Polen lijkt te worden bevestigd. De advocaat liet via onze tussenpersoon weten dat de zaaksofficier in Bydgoszcz totaal verrast was door de komst van Robert, die hij ook in Nederland had kunnen horen, maar daar zeven jaar lang nooit een poging toe deed. Twee dagen voor de uitlevering wist hij nog van niets.” Ze zaten in Polen bepaald niet te wachten op Robert Hörchner.

Omtrent de verzorging in de gevangenis vertelt Annelies: “Toen Robert in Warschau arriveerde kreeg hij na vijf dagen in zijn cel bezoek van iemand van onze ambassade. Van hem vernam ik dat hij slechts één glas water per dag kreeg en pas na dagen wachten zijn medicijnen tegen maagklachten kreeg. Verder is er absolute stilte. Robert mag kennelijk niet bellen. Ik maak me ernstige zorgen om hem.” Inmiddels heeft Erick Meijer van de SP daarover vragen ingediend bij het Europese Parlement.

De grootste verbazing wekten echter de laatste regels van het Telegraaf-artikel. Annelies vertelt: „Ik werd gebeld door iemand van Buitenlandse Zaken, die mij nota bene hulp aanbood bij de contacten met de pers. Omdat de kwestie zo veel publiciteit trok…”

Wie Robert en Annelies wil steunen in deze barre tijden, door het sturen van een ansichtkaart of het storten van geld, kan hier de gegevens vinden.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Waarom horen we niets van Robert Hörchner?”

 • Jos:

  En waarom horen we de laatste tijd zo weinig van mr. drs. Bou…? Heb je het zo druk? Ik mis je sprankelende analyses van de afgelopen zomer.

 • Beste Jos, ik was inderdaad even ergens anders mee bezig. Maar er viel ook niet zoveel te melden. Erik Meijer van de SP heeft inmiddels aan de Europese Commissie nogmaals vragen gesteld over Hörchner.

  En Annelies liet me weten dat ze een ansichtkaart van Robert heeft ontvangen.
  Blijf dus ansichtkaarten sturen, want ze komen kennelijk aan!

  Areszt Sledczy w Bydgoszczy
  ul. Wały Jagiellońskie 2
  85-128 Bydgoszcz
  Polen / Poland / Polska

  Overigens lijkt de Deventer moordzaak in een nieuw stadium te komen, terwijl ook in de zaak Baybasin binnenkort weer wat beweging wordt verwacht. Kortom: wordt vervolgd…

 • Jos:

  Beste Bou,

  Nog even, Bou, voor alle duidelijkheid: mijn reactie was niet bedoeld als kritiek of whatsoever, maar eerder als een groot compliment… Ik merk dat de laatste tijd de frequentie van je altijd glashelder geschreven artikelen wat begint af te nemen en dat betreur ik, omdat ik ze altijd zo graag lees… Je laatste alinea klinkt veelbelovend… We wachten in spanning af… 😉

 • Beste Jos, dank voor het compliment!

  Neem me niet kwalijk dat ik geen vlugschriften schrijf. Ik lees altijd een hoop, alvorens iets te publiceren. Ook dat kost tijd.

  In de Deventer moordzaak gebeuren rare dingen en ook over Baybasin zal men binnenkort wel weer iets vernemen. De zaken staan niet stil, maar ze duiken soms even in het diepe.

  Vergeet niet om af en toe een ansicht te sturen aan Robert Hörchner. Die man zit nog minstens tot na de Kerst in Polen en hij mag nauwelijks een ansicht sturen aan Annelies. Zijn misdaad is, dat hij het OM heeft aangeklaagd…

 • Michael:

  Pff boontje komt om zijn loontje, mr Horchner heeft bekend betrokken te zijn bij diverse drugs gerelateerde zaken.
  Nu trekt hij een keer aan het kortste end, dat drugs produceren in Nederland zo makkelijk gaat, daar verbaas ik me nog iedere dag over.
  Maar in het buitenland is dat effe iets anders, geen medelijden gewoon 5 jaar zitten.

 • Michaël, neem me niet kwalijk, maar ik vermoed nog steeds dat het anders in elkaar steekt.
  Morgen ochtend kan ik de uitzending van EénVandaag nogmaals rustig bekijken. Daarna zal ik laten weten wat er volgens mij niet klopt.

Laat een reactie achter