Archief
Artikelen

Het comité Troepen Terug uit Afghanistan, bestaande uit GroenLinks, de SP, de Coalitie Stop de Oorlog en het Platform tegen de Nieuwe Oorlog, wil dat de Nederlandse militairen zich terugtrekken uit Uruzgan. De meerderheid van de Nederlandse bevolking blijkt het daar mee eens. Van onze bevolking denkt 75 % dat de situatie in Uruzgan steeds onveiliger wordt, 66% wil dat de missie niet wordt verlengd en 39% wil dat de soldaten onmiddellijk terugkomen, zo bleek uit een onderzoek van de Telegraaf op 19 juni. Ook veel militairen twijfelen over de zin van deze missie en de vakbond voor militair personeel AFMP is tegen verlenging. De regering, die onder druk staat van de NAVO, twijfelt echter nog en heeft het besluit uitgesteld.

Nederlandse Apaches in Afghanistan:

Men ziet ze vliegen in Uruzgan, zeker in Tarin Kowt!

Deze “wederopbouwmissie” was vanaf het eerste begin in 2006 al omstreden. De NAVO-missie waaraan Nederland deelneemt, is uiterst gewelddadig. Er wordt gebruik gemaakt van F-16’s, Apache-helikopters en grote kanonnen. Terwijl de crisis in Afghanistan groeit, lopen de Nederlandse kosten op tot ruim 800 duizend euro per dag. Dit belastinggeld gaat vooral naar militaire verrichtingen. De militairen dragen niet of nauwelijks bij aan verbeterde leefomstandigheden, laat staan de veiligheid van de Afghaanse bevolking. Door langer te blijven zal de oorlog zelfs verder oplaaien, het dodental zal stijgen en voor de Afghanen zal de ellende alleen maar toenemen.

Nederland tegen Taliban duurt 40 seconden.

Ondanks de beloften over een vreedzame ‘Dutch Approach’, zijn er ook Nederlandse militairen betrokken bij gewelddadig optreden tegen de bevolking. In Chora vonden deze lente zware gevechten plaats tussen Nederlandse soldaten en de Taliban, met grootschalige luchtaanvallen. Hierbij vielen onder de burgers tientallen doden en gewonden. Dergelijk geweld versterkt de woede en het verzet onder de Afghanen. De missie in Uruzgan is een verspilling van mensenlevens, materieel en geld.

Taliban tegen Nederland duurt ruim 6 minuten.

Het geld zou beter zijn besteed aan ontwikkelingshulp, maar omdat de westerse hulpverleners nu met de militairen worden vereenzelvigd, is het voor hen veel te gevaarlijk in het land. Daarom heeft Artsen zonder Grenzen het land enkele jaren geleden al verlaten. Er zijn echter nog tal van westerse ontwikkelingsorganisaties actief in Afghanistan. De meeste moeten niets hebben van de militair afgedwongen veiligheid en ze werken bij voorkeur samen met lokale partners in Afghanistan.

Street children of Kabul duurt 4 minuten.

De regering van president Karzai bestaat onder anderen uit gewelddadige krijgsheren. Onder hun regime zijn de armoede, chaos en corruptie in het land verergerd. Een meerderheid van de Afghanen ziet hen dan ook als de grootste bron van onveiligheid. Ook de harde aanpak van de papaverteelt werkt de corruptie in de hand. Lokale commandanten bepalen wiens oogst wordt vernietigd. Bovendien zijn veel overheidsfunctionarissen zelf betrokken bij de opiumhandel, zoals de minister voor drugsbestrijding, de krijgsheer Mohammed Daoud. Intussen gaat de vernietiging van de papavervelden door – onder druk van de VS en onder bescherming van ook Nederlandse militairen.

Progressieve tegenkrachten zijn zeldzaam, maar ze zijn er wel. Er is in Afghanistan een actieve vrouwenbeweging, maar hun bewegingsvrijheid is zeer beperkt. Het vrouwelijke parlementslid Malalai Joya hield op 17 december 2003 de volgende toespraak in de Loya Jirga, het Afghaanse parlement:

Na deze toespraak kreeg Malalai Joya geen toegang meer tot het parlement. Ze reist de wereld rond om haar politieke boodschap te verspreiden. In een Australische praatshow vertelt ze over haar land. Het interview duurt 10 minuten.

Op 25 oktober komen alle ministers van defensie van de NAVO-landen bijeen in Noordwijk. Afghanistan zal dan bovenaan de agenda staan. De laatste dagen horen we sommige politici weer beweren, dat er extra troepen nodig zijn in Afghanistan. Laat hen weten dat de Nederlandse bevolking juist wenst dat de Nederlandse militairen zich terugtrekken! Lees en verspreid de informatiekrant, teken de petitie en sluit je op 25 oktober aan bij de demonstratie.

Mocht u nog niet begrijpen waarom het sturen van extra troepen niet helpt, laat het u dan even uitleggen door de kinderen van Afghanistan !

Kinderen in Afghanistan duurt 25 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

Laat een reactie achter