Archieven

De avonturen van cannabis

Cannabis sativa is een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld. In China werd het zeker rond 2800 v.Chr. reeds verbouwd, maar het gebruik kan vele duizenden jaren ouder zijn. Cannabis groeit daar namelijk in het wild. De Scythen verspreidden de plant in de richting van de Midden Oosten en in de Middeleeuwen had de hennep ook West Europa veroverd. Na de “ontdekking” van Amerika werd cannabis ook daar inheems. In Mexico kreeg het de bijnaam Maria Joanna, oftewel marihuana.

Cannabis oftewel hennep bevat een psychoactieve stof, het is een “softdrug”. In de opiumwet van 1928 werd het daarom verboden. Al wordt het gebruik in Nederland tegenwoordig gedoogd, het blijft verboden. In sommige andere landen kan de roker van marihuana in de gevangenis belanden!

De psychoactieve stof heet tetra-hydrocannabinol (THC), maar cannabis bevat nog talloze andere werkzame stoffen. Daardoor is het niet snel verslavend en geen van deze stoffen is kankerverwekkend. THC ontspant, het maakt vrolijk en creatief, het is een pijnstiller, het wekt de eetlust op en het is een slaapmiddel. Het verstoort echter de concentratie, het leidt wel degelijk tot een roes. In het verkeer kan dat levensgevaarlijk zijn!

Cannabis is tweehuizig, wat wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. De eenjarige plant groeit snel: rond half mei gezaaid kan men het eind augustus oogsten en de plant kan enige meters hoog worden. De lange wortels breken de grond en maken zo de akker vruchtbaarder. Met zijn lange wortels staat cannabis ook stevig, de plant werd ooit gebruikt als windscherm rond de akkers. Cannabis groeit vrijwel op iedere grond, heeft weinig voedsel nodig en is resistent tegen ziektes. Kunstmest en pesticiden zijn overbodig. Door de dichte groeiwijze is het verbouwen van cannabis zelfs een goede manier om onkruid te bestrijden!

Een hectare cannabis levert gemiddeld 2000 kg zaad op. Dit zaad is voedzaam. Het bevat geen THC, maar vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Men kan het vermalen tot meel, dat vrij is van gluten. Het is beter verteerbaar dan sojameel, men kan er zelfs babyvoeding van maken. De olie, bijna 20% van het gewicht van het zaad, bestaat uit onverzadigde vetzuren. Het is een goede spijsolie, gezond en niet duur. Uiteraard kan men er zeep van zieden en zalf van maken, maar ook een plastic die biologisch afbreekbaar is. Er kan een olielamp op branden, men kan er een auto op laten rijden, of er zelfs een hele auto van bouwen. Het uitgeperste zaad dient als veevoer. Het zaad is volstrekt ongevaarlijk.

De stam van de cannabis heeft lange vezels die gemakkelijk loslaten. Men kan er draden van spinnen, die sterker zijn dan enige andere vezel. De Chinezen gebruikten canvasvezels voor hun boogpezen, maar van canvas kan men ook de meest soepele stoffen weven. De vezels zijn bestand tegen vocht en vrijwel onverslijtbaar. Canvas speelde daarom ooit een grote rol in de zeilvaart: de zeilen, het want, de schoten en vallen, het breeuwsel, de visnetten, de vlaggen en wimpels, de plunjezakken, hangmatten en kleding van de bemanning, het was allemaal canvas! Het hele leger van Napoleon liep in canvas uniformen. Het strategische belang van cannabis was dan ook enorm. De boeren waren soms verplicht om op een gedeelte van hun land cannabis te verbouwen! De eerste Levi’s spijkerbroeken waren van canvas en deze waren vrijwel onverslijtbaar. Tegenwoordig zijn ze van katoen en een beetje bouwvakker verslijt er enkele per jaar.

Van de cannabisstengels en van versleten canvas kan men een pulp maken, waaruit papier wordt vervaardigd. Dit procédé was reeds in de oudheid bij de Chinezen bekend. Het werd overgenomen door de Moslims, die er hun Koran op verspreidden, en tijdens de kruistochten bereikte deze techniek Europa. Perkament maakte plaats voor canvaspapier, dat nauwelijks vergeelt of verzuurt. De eerste Bijbels werden erop gedrukt en canvaspapier bleef gebruikelijk tot laat in de 19e eeuw. Toen ging men over op houtpulp. De papieropbrengst van een hectare cannabis is in 20 jaar tijd ruim vier maal zo hoog als die van een hectare dennenbos! Voor de productie zijn ook veel minder giftige chemicaliën nodig en het papier is veel duurzamer.

Cannabis blijkt ook een medicijn tegen talloze kwalen! Voor de farmaceutische industrie is cannabis dan ook gevaarlijk. In de 19e eeuw werden extracten van cannabis nog verkocht in de apotheken. Ze werden gebruikt tegen krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen, migraine en andere kwalen. Hennepzaadolie hielp tegen eczeem en psoriasis, hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte, reuma, ontstekingen en diabetes. Een medicinale toepassing wordt tegenwoordig weer toegestaan, maar is aan strikte regels gebonden. Cannabis helpt ook tegen ADHD en voor kinderen lijkt dit medicijn ongevaarlijk.

Medical marijuana for ADD and its good for kids! duurt 4 minuten.

Het grootste gevaar van cannabis is het verbod: het is crimineel! Maar waarom is de plant verboden terwijl deze zoveel goede eigenschappen heeft? In de jaren twintig van de vorige eeuw was alcohol in de VS verboden. Misdaadsyndicaten namen de productie en handel over, misdaadbestrijders traden tegen hen op. In het zuiden van de VS ging met name de zwarte bevolking over op marihuana, die gemakkelijk groeit en dus vrijwel gratis is. Toen de alcohol weer werd vrijgegeven, begon men de marihuana te demoniseren. Een gezonde roker heeft immers geen trek in alcohol!

Intussen had DuPont een procédé ontwikkeld om plastic en nylon te maken uit aardolie en DuPont leverde ook de krantenmagnaat Hearst de chemicaliën die nodig waren voor de productie van papier uit houtpulp. Voor DuPont was cannabis levensgevaarlijk en Hearst zorgde voor de propaganda! Ook de katoenindustrie zag in de cannabis een geduchte concurrent. In 1937 werd cannabis in de VS verboden. De katoenplanters zagen hun afzet stijgen, DuPont en Hearst maakten winst als water en de misdaadbestrijders konden gaan jagen op de gezonde roker. Leuke bijkomstigheid: de meeste van deze “criminelen” waren arm en zwart! Alleen tijdens de 2e Wereldoorlog werd het verbod even opgeheven, vanwege het strategische belang van canvas.

De propagandafilm: Hemp for Victory duurt 11 minuten.

Na de oorlog werd Maria Joanna weer weggetrapt. De volgende video laat zien wat het verbod betekende voor de boeren.

Willy Nelson: Hemp and the Family Farm duurt 6 minuten.

Sinds de jaren ’70 is het tij echter aan het keren. Waren de hippies slechts geïnteresseerd in cannabis als roesmiddel, langzaam maar zeker begint de hele plant aan een nieuwe opmars. Op internet kan men kleren kopen van canvas en uiteraard talloze andere producten, zoals papier, voedsel, bouwmateriaal en nog veel meer!

Magic Weed: A History of Marijuana duurt 48 minuten.

Zie verder op YouTube.

Cannabis groeit snel en moeiteloos op vrijwel iedere plaats. Het gewas biedt voedsel, kleding, brandstof, bouwstoffen, veevoeder, grondverbetering, papier, medicijnen en nog veel meer. Het op grote schaal verbouwen van cannabis zou kunnen leiden tot een groene revolutie.

Hemp Revolution duurt een uur en 13 minuten.

The Hemp Revolution tells the amazing and little known story of the Hemp plant. Hemp, probably the first plant ever to be cultivated, was among the world’s largest agricultural crops until the 1800’s.

37 Reacties

 1. mr. drs. BOU

  Dank voor het compliment en ik denk dat jij wel begrijpt wat ik bedoel…. Ach ja! Ik ben in elk geval voor de Groene Revolutie!

  Eigenlijk had ik dit artikel liever de titel gegeven: “Het grote genot van Cannabis”. Maar ik ben bang dat de tijd daar nog niet rijp voor is…

  Antwoord
 2. gerben

  …maar cannabis bevat nog talloze andere werkzame stoffen. Daardoor is het niet snel verslavend…

  Dat snap ik niet. Waarom zou een substantie met meerdere werkzame stoffen niet snel verslavend zijn?

  Overigens ben ik het met je eens dat een verbod opgeheven mag worden.

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  @ Gerben, het lichaam went aan een bepaalde stof. Alcohol = alcohol, opium =opium. Maar de stoffen van cannabis zijn zo divers, dat er nauwelijks een lichamelijke gewenning kan optreden.

  Uiteraard blijft de psychische gewenning wel een probleem, maar goede voorlichting kan daarin helpen.

  Voor een goede voorlichting lijkt mij het verbod op deze plant slechts een sta in de weg.

  Antwoord
 4. BP

  Wie heeft Suusje gezien?
  PS: Thijn ligt ZOOOO lief te slapen… ssst!

  Antwoord
 5. Patrick

  Zo te lezen is cannabis de redding van de planeet,brandstof ,voedzaam, amusement en veel meer

  Antwoord
 6. Mariella

  Er is naar mijn idee nog nooit iemand dood gegaan aan het roken van wiet. Er zijn talloze mensen dood gegaan door het drinken van alcohol. En als we nu ook nog eens alle goede eigenschappen van deze plant volop benutten, zijn we gek als we deze plant in de ban doen.

  Antwoord
 7. Koffie en Dromen

  Cannabis, is een van de meest heilzame planten door moeder aarde geschonken aan de mens. Wij zullen op de website ook zeker een beetje extra aandacht aan dit verhaal schenken.

  http://www.koffieendromen.info

  Laten we vooral duidelijk zijn over de echte waarden die de groene cannabis ons bieden kan.

  Het Koffie en Dromen Team.

  Antwoord
 8. mr. drs. BOU

  @ Patrick, natuurlijk is het vrijgeven van de hennepteelt niet voldoende om deze planeet te redden, maar het zou een begin kunnen zijn… Het verbod op cannabis heeft er toe geleid dat alle goede eigenschappen in de vergetelheid raakten. Het blijkt zelfs niet mogelijk om de alinea over hennep-papier met links te documenteren! Men heeft het wel over papier van oude lompen, linnen en katoen, maar hennep-papier is veel sterker en het was ooit de meest gebruikte papiersoort.

  @ Mariella, ik denk niet dat wiet roken echt gezond is, maar het is waarschijnlijk minder schadelijk dan tabak. Nicotine is namelijk kankerverwekkend. En alcohol kan inderdaad dodelijk zijn, terwijl een overdosis van zelfs de zwaarste hash er slechts toe leidt dat de persoon in slaap valt…

  Antwoord
 9. mr. drs. BOU

  @ Koffie en Dromen,
  Bij voorbaat mijn dank! Want cannabis wordt ook op jullie website slechts gezien als een drug, maar de plant is zo veelzijdig!
  Dat cannabis tegenwoordig wordt gekweekt bij kunstlicht en met veel kunstmest, vind ik ook een droevig aspect van het cannabis-verbod. Er is een hele sub-cultuur omheen ontstaan, maar deze draait uitsluitend om het THC-gehalte. Cannabis kan zoveel meer zijn…

  Antwoord
 10. Niels

  @Mr drs BOU:
  nicotine is niet kankerverwekkend, dat is de teer, nicotine zorgt voor de verslavende werking. Overigens ben ik het volledig eens met het nut en veelzijdigheid van cannabis

  Antwoord
 11. Gurbe

  Bedankt voor dit artikel, het herstelt een beetje het vertrouwen in de mensheid , we zijn gelukkig niet allemaal achterlijk 😉

  Antwoord
 12. mr. drs. BOU

  Dank jullie allemaal voor het lezen van dit artikel en omdat cannabis eigenlijk alleen een gevaar vormt voor de winsten van DuPont en consorten, heb ik de titel een beetje veranderd. Wonderlijk, dat cannabis nog steeds verboden is…

  @ Niels, in cannabis zit volgens mij ook teer, dus wiet blowen is dan misschien ook wel kankerverwekkend.

  Antwoord
 13. Quint

  Wat een interessant artikel. De goede kant van wiet mag ook wel eens benadrukt worden.
  Als je niet wilt worden blootgesteld aan schadelijke stoffen, gebruik dan je wiet of hasj dmv verdampen. Een lekker en schoon alternatief.

  Antwoord
 14. mr. drs. BOU

  Via via bereikte mij deze reactie, die ik graag ook hier wil plaatsen:

  Zeker interessant artikel. Veel was me wel bekend. Heb toevallig net m’n nieuwe broek aan die voor 50% uit hennep is gemaakt, en 50% van eco katoen! Ook onze favoriete hennep t-shirts dragen we al een tijd.

  In het tijdschrift ode hebben hier ook vaak artikelen over gestaan. (is trouwens een erg goed tijdschrift, misschien ken je het?) http://www.ode.nl/searchResults.php?q=hennep

  Een leuk citaat uit één van hun artikelen:

  George Bush heeft een groot deel van zijn politieke leven besteed aan het doorvoeren van wetten die de hennepteelt aan banden moesten leggen. Is het niet ironisch dat dezelfde George Bush zijn leven aan deze plant heeft te danken? Want, toen de jonge soldaat Bush tijdens de Tweede Wereldoorlog uit zijn brandende vliegtuig sprong, was het een grotendeels uit hennep vervaardigde parachute die hem veilig in zee deed belanden, waren het henneptouwen die hem aan boord van een schip hezen en – toen hij uiteindelijk vaste grond onder de voeten had – stond hij op leren kistjes die met hennep waren gestikt.

  Bovenstaande doet je wel afvragen of de wereld dank zij hennep er niet een stuk slechter op is geworden, al is dat natuurlijk niet de schuld van het hennep….

  Antwoord
 15. jorike

  Zeer interessant artikel. Zal er zeker over aan mijn kinderen vertellen, misschien wel goed voor de toekomst en hun milieu.
  Ben zelf zeker geen voorstander van het roken of gebruiken van drugs in het algemeen, maar het is wel belangrijk om verder te kijken dan onze neus lang is.
  En aan veel zijdigheid ontbreekt het deze plant aan niets.

  Wat ik heb begrepen is dat de plant de laatste jaren krachtiger is geworden qua geestverruimend gebruik, kan die dan niet zo gekweekt worden dat dat effect juist minder wordt maar wel toepasbaar blijft voor alle andere mogelijkheden met deze plant??

  Succes met de strijd vóór de hennepplant als vezel, olie, papier etc.
  Groet, Jorike

  Antwoord
 16. mr. drs. BOU

  Beste Jorike,
  Er zijn al variëteiten met een laag THC-gehalte, maar de plant is als zodanig verboden. Wie hennep wil kweken voor de vezel, moet door een oerwoud van vergunningen heen.
  Vandaar dat de boeren de voorkeur geven aan tarwe, bieten, mais, bonen en aardappels.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. NWO-INFO » Blog Archive » Hörchner en het Europese Uitleveringsverdrag. - [...] van Hörchner in Polen gearresteerd wegens het bezit van 1.800 gram softdrugs en het voornemen om cannabis te kweken.…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën