Selecteer een pagina

Archieven

Tappen en flessen

Baybasin is veroordeeld op telefoontaps. Een deskundige van het NFI heeft deze beluisterd en verklaard dat de taps niet gemanipuleerd waren. Volgens de Hoge Raad was dit voldoende bewijs. Drie deskundigen, waaronder iemand van TNO Telecom, verklaarden later dat er wel degelijk was geknoeid, maar dit bewijs werd terzijde geschoven. Baybasin wist ook de man op te sporen met wie hij op een van die taps had gesproken. Volgens deze M., een Israëlische luitenant-kolonel, is deze tap samengesteld uit diverse gesprekken tussen hem en Baybasin. Hij heeft de tap in Israël laten onderzoeken en ook deze deskundige zei dat er was geknoeid. M. wilde komen getuigen, maar het OM vond dat niet nodig! Vijf andere getuigen à decharge waren evenmin welkom. Baybasin moet hangen!

Doe mij nog een biertje, het is maar een Turk, nietwaar? Niet waar! Het is bar en boos!

Robert Hörchner en Annelies Pijnenborg hadden 10 jaar geleden een goed huwelijk, twee dochters en een succesvol confectiebedrijf in Brabant. In 1999 besloot Hörchner het bedrijf te verplaatsen naar Polen. De sleutel van de Nederlandse fabriekshal gaf hij aan een zakenrelatie die zijn laatste snijtafel had gekocht, maar nog niet had gedemonteerd. Terwijl hij in Polen was, begonnen anderen een xtc-fabriek in zijn hal. Hoe ze aan de sleutel kwamen, is in rechte nooit opgehelderd.

Zo begon voor de Hörchners een nachtmerrie. De xtc-bende werd reeds afgeluisterd door de politie. Uit de telefoontaps bleek geen enkele betrokkenheid van de Hörchners bij de xtc-bende. Toch werd Robert Hörchner eind januari 2000 gearresteerd, mede op grond van die telefoontaps, maar hij ontdekte dat er met die taps was geknoeid. Op 19 september 2002 sprak de Rechtbank hem vrij, het OM ging in hoger beroep en op 13 mei 2003 sprak ook het Hof hem vrij. Dat was echter niet het einde van de waslijst van juridische ellende.

In het dossier staat ook de volgende passage:

Bepaald schokkend is de brief die de hoogste ambtenaar op Justitie, secretaris-generaal Joris Demmink, namens de minister aan de Nationale Ombudsman schrijft. De secretaris-generaal van Justitie leidt de Ombudsman om de tuin. Het is enkele dagen voordat het Gerechtshof de verlossende vrijspraak doet. In plaats van de hand in de boezem van de eigen organisatie te steken, doet Demmink samen met het College van procureurs-generaal nog even zijn uiterste best om de justitiële mishandeling te rechtvaardigen. Hoewel de topambtenaar geen enkele concrete reden kan noemen waarom het echtpaar als verdachten aangemerkt zou kunnen worden, gaat hij ten overstaan van de Nationale Ombudsman door met het doen van kwalijke suggesties. Zo beweert hij, in strijd met de waarheid, dat uit het opsporingsmateriaal zou blijken dat Annelies destijds het xtc-laboratorium “heeft ontdekt”.

Eind 2003 ging het Katholiek Nieuwsblad op bezoek bij het echtpaar. Robert Hörchner liet papieren zien waaruit bleek dat met het tapverslag was geknoeid. KN schrijft: “Het was zo kras dat we hardop constateerden: dit wordt publicatie. Onmiddellijk daarop ging de telefoon. Het was de politie die meldde dat zij een aanklacht ging indienen wegens smaad. Uit deze brutale intimidatiepoging bleek dat wij werden afgeluisterd, in de huiskamer van burgers die allang waren vrijgesproken, niet door gebrek aan bewijs, maar door afwezigheid van iedere redelijke grond van verdenking. Een technisch expert stelde een maand later vast dat er zich nog steeds een zendmicrofoon in huis bevond.” Een half jaar na vrijspraak in hoger beroep blijkt dat Hörchner wordt afgeluisterd!

In 2004 wilde Hörchner emigreren, maar Robert en Annelies hadden in 2002 aangifte gedaan van de vervalsing van bewijsmateriaal. Het OM weigerde zijn eigen agenten te vervolgen, Höchner begon een artikel 12 procedure, maar tevergeefs. Zijn bedrijf was inmiddels kapot, hij eiste dan ook een schadevergoeding van de Staat. Deze procedure kan echter wel 10 jaar duren en kost ook handen vol geld. Op 12 januari 2006 besteedde Netwerk daar een uitzending aan.

De zaak raakte landelijke bekend. Toen kwam er een arrestatiebevel uit Polen, waar Hörchner in 1999 een hennepkwekerij zou hebben opgezet. Deze was in het voorjaar van 2000 ontdekt door de politie. Hörchner ging tegen zijn uitlevering in beroep, maar hoewel hij beschikt over bewijzen dat hij hier onmogelijk bij betrokken kon zijn, zegt de Rechtbank van Amsterdam dat hij dit moet aantonen in Polen en niet hier! Sinds 2004 heeft Nederland een uitleveringsverdrag met alle landen van de EU, ook met Polen. Barbertje moet hangen, in Polen in voorarrest… en Netwerk besteedde er weer een uitzending aan.

Robert Hörchner is nu even thuis. Zijn kort geding tegen de Staat, om de uitlevering te voorkomen, dient op 6 september. Zelfs het Brabants Dagblad spreekt er nu schande van! Hörchner wordt inmiddels bijgestaan door oud-politie-inspecteur van Schiermonnikoog René Lancee, die in 1996 ten onrechte door Justitie is vervolgd. Hij denkt dat er sprake is van een complot om Hörchner kapot te maken. Een gesprek met Robert Hörchner, zijn vrouw Annelies en René Lancee werd op 10 augustus uitgezonden door EenVandaag.

Nog een extra vraagje: Bent u ook zo getapt?

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

7 Reacties

 1. Rudolf Paul

  Ik plaats hier waar het thuishoort even het commentaar dat ik onder m’n volksbrantblog http://www.volkskrantblog.nl/bericht/146443 vond:

  “Dank voor je artikel, het is zeer goed geschreven en feitelijk correct. Sorry dat ik niet eerder de tijd had om je te schrijven. Het waren drukke dagen van vele uren hard werken. Men is momenteel bezig voor mijn eigen website. Zolang ik op vrije voeten ben wil ik graag contact met je houden. Wanneer ik gedeporteerd ben kan je via hetzelfde e-mail adres met Annelies contact houden.
  Hartelijke groeten, Annelies en Robert Hörchner “

  Antwoord
 2. Dick

  Mij is de rol van Joris D niet duidelijk, welke Rudolf noemt!

  Raar, waarom zo lang al weer in voorarrest?

  Voorzieningen rechter 6 sept, waar?

  Bied hulp bij bouwen website aan.

  Antwoord
 3. mr. drs. BOU

  Beste Dick, ik heb deze zaak minder diepgaand bekeken dan die van Baybasin. Maar dit is, wat ik er van begrijp:

  Robert Hörchner had zich gewend tot de Ombudsman, ik vermoed in verband met dat vervalste tap-verslag. De Ombudsman vroeg om inlichtingen aan Justitie, dat is dus Demmink. En deze verdiepte zich niet in de feiten, maar riep: “Niets aan de hand! Annelies heeft zelf die xtc-fabriek ontdekt!” Deze man dekt iedere fout met andere fouten!

  Kort daarop werd Hörchner in Hoger Beroep vrijgesproken. Dan zou je toch denken dat de nachtmerrie eindelijk is beëindigd. Maar het bedrijf was inmiddels failliet, de Hörchners wilden schadevergoeding, ze werden afgeluisterd, ontdekten dat, vochten door… en toen kwam er een uitleveringsbevel uit Polen. René Lancee vraagt zich nu af, in hoeverre dit doorgestoken kaart is.

  Het Kort Geding is in Den Haag, want de Staat is gedagvaard.

  Met Robert Hörchner heb ik geen persoonlijk contact, maar als hij hier een reactie achterlaat, dan is zijn e-mail adres bij mij bekend. Dan kan ik jullie met elkaar in verbinding stellen, zodat jouw aanbod om hem te helpen met die website bij hem terecht komt.

  Meer kan ik niet doen, helaas!

  Antwoord
 4. Rudolf Paul

  Robert Hörchner liet een reactie achter op mijn volkskrantblog maar dat betekent niet dat zijn e-mail adres bij mij bekend is, zo werkt dat niet bij de volkskrant

  Antwoord
 5. mr. drs. Bou

  Op NU.nl:

  Rechter straft OM voor liegen in drugszaak

  Het Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar is door de rechtbank gestraft omdat er is gelogen bij het uitwerken van afgeluisterde telefoongesprekken van een drugsverdachte.

  De rechtbank vindt de fouten van politie en justitie zó nadelig voor de verdachte dat het geen vergissing kan zijn, maar dat ze ‘klaarblijkelijk doelbewust’ zo zijn opgeschreven. De verdachte gaat vrijuit nu het OM hem niet verder mag vervolgen.

  Justitie heeft de belangen van de verdachte op grove wijze geschonden, vindt de rechter. Als de afgeluisterde telefoongesprekken goed waren uitgewerkt, had de verdachte waarschijnlijk minder lang in voorarrest gezeten.

  Een gesprek is bijvoorbeeld zo verdraaid dat het lijkt alsof de verdachte 4 gram drugs verkoopt. De zinnen daarvoor zijn wel goed uitgewerkt.

  Vergissing

  De officier van justitie had tegen de rechtbank gezegd dat het om ”een vergissing” ging, maar die uitleg pikt de rechtbank niet. ”De rechtbank kan de officier absoluut niet volgen.”

  Volgens de rechter gaat het om ”een groot aantal” fout opgeschreven gesprekken. De onjuistheden zijn geen onbeduidende details, maar leveren materiaal op die voor de verdachte erg belastend zijn.

  Antwoord
 6. Diewer

  Ja, Bou, ik dacht ook meteen aan Baybasin én aan Robert Hörchner! Kunnen zij niet bij dezelfde rechter als in het bovenstaande geval komen?

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. NWO-INFO » Blog Archive » Hörchner en het Europese Uitleveringsverdrag. - [...] Robert Hörchner had 10 jaar geleden een florerend confectiebedrijf. Eind 1999 was hij bezig om het bedrijf naar Polen…
 2. NWO-INFO » Blog Archive » Waarom horen we niets van Robert Hörchner? - [...] zijn vrouw Annelies te criminaliseren. Enerzijds werd geprobeerd om Hörchner te pakken middels een vervalst tapverslag. Maar Teeuwes de…
 3. NWO-INFO » Blog Archive » Crisis in de rechtsstaat met uitroepteken - [...] verhit raken: de Schiedammer Parkmoord, de zaak Lucia de Berk, de Deventer moordzaak en de zaak Hörchner zijn enkele…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën