Archief
Artikelen

illustratie: Hüseyin Baybasin

Op zondag j.l. verscheen op internet een persbericht van de advocaten van Baybasin. Daaruit bleek dat het Landelijk Parket geen enkel onderzoek had verricht naar de bewijzen die de advocaten hadden aangeboden. Het OM suggereerde zelfs dat het geheime Turkse regeringsrapport een vervalsing was! De advocaten waren daar boos over en Baybasin zal een klacht indienen tegen het besluit om Demmink niet te vervolgen. De gevestigde pers schreef daar echter met geen woord over.

De Volkskrant probeerde de zaak te bagatelliseren, daarbij gesouffleerd door Elsevier: “Een hardnekkige fluistercampagne!” Let ook op de kleine verdraaiingen van de feiten: de Gay Krant en Panorama zouden indertijd hebben gezwegen onder dreiging van een kort geding. Maar ze zwijgen nog altijd! De Nieuwe Revu heeft nu de fakkel overgenomen. En Baybasin was wel degelijk een heroïnehandelaar! Dat seksfeest in Bodrum is ook niet door Demmink zelf georganiseerd, maar door de Turkse geheime dienst! Die dubbele Joris was volgens de Volkskrant slechts een lagere ambtenaar van WVC. En Burhan Kazmali zou helemaal niet zijn aangehouden door de Turkse politie! Tssssja…

Elsevier maakte zich vrolijk: krijgen wij even gelijk! En de Telegraaf was nogal kort van stof, na alle onthullingen rond het kort geding. Beiden noemen ze Demmink nu niet langer bij zijn naam, hij is nog slechts een topambtenaar! De andere kranten zwegen. De digitale nieuwssite Nieuws.nl noemde wel man en paard, maar de grootste controverses zijn uit het bericht verdwenen. Zo vergeet men dat ook Kolkert wellicht aanwezig was bij het omstreden bezoek aan de gevangenis. Ook werd verzwegen dat het Landelijk Parket geen enkele moeite heeft gedaan om het Turkse regeringsrapport op te vragen, of zelfs maar een getuige te horen!

Justitie en de media creëren zo een doofpotcultuur. De advocaten van Baybasin zoeken echter de publiciteit. Niet alleen heeft Baybasin weinig te verliezen, maar er spelen veel grotere belangen dan alleen lot van deze Koerdische vrijheidsstrijder! In een interview in Metro van maandag j.l., zei mr. Adèle van der Plas: “Ik weet dat hier een spelletje is gespeeld, waar wij ons in onze rechtsstaat diep voor moeten schamen. Wij zullen niet stoppen met procederen, voordat is aangetoond dat we hier met een onbedwingbare doofpotcultuur te maken hebben.”

Rond deze doofpot hangt nu een zwerm vuurvliegen, hun commentaar staat op internet! Stelling, oftewel Kleintje Muurkrant, schreef reeds op zondag laconiek: “Tuurlijk geen kloten aan gedaan,” met het persbericht. Stelling houdt ook een dossier bij: Cold Turkey, waarin het hele verhaal staat. Het Verzet kopte: “Hirsch Ballin weigert onderzoek naar Joris Demmink.” Ook dat is duidelijke taal. Vrijheidsnet nam het interview van METRO over, onder de kop: “Is hoogste justitie-ambtenaar een pedofiel?” En het Ernst Louwes Weblog kopte: “Het sussen van het volk gaat rustig door…” Ook de reacties zijn daar de moeite waard! Grenswetenschappen noemde het: “De glibberige arm der wet,” met links naar verdere informatie. En Madbello kopte: “100% klassejustitie,” ook met links naar de achtergronden.

Niet alleen de internet-journalisten blijven hardnekkig rond de doofpot zoemen, ook het internet-publiek spreekt een woordje mee. Op Nujij, een nieuwssite die door de lezers wordt geschreven, verscheen over Demmink het ene bericht na het andere. Let ook op het aantal stemmen, de reacties, het aantal clicks! Op Ecudo’s, met dezelfde formule, leeft het onderwerp minder. Maar op het Volkskrantblog van Rudolf Paul leeft het des te meer!

Het meest uitgesproken is echter het commentaar van Micha Kat. Al eerder schreef hij: “Bewijslast tegen Joris Demmink overweldigend.” Op 18 juli kopte hij: “OM erkent impliciet schuld van Joris Demmink.” Zijn redenering is helder: als Joris onschuldig was, dan had het OM wel onderzoek gedaan. Justitie heeft dan immers belang bij het bewijs! Het Landelijk Parket deed niets. Ergo: Joris is schuldig! En op 20 juli luidde de kop: “Joris Demmink verdient parlementaire enquête.” Daar begint het inderdaad op te lijken. Maar helaas wordt in deze wereld niet iedereen naar verdienste beloond. Voorlopig zullen we het dus moeten doen met de klachtprocedure.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

edit 22 juli: Het bovenstaande overzicht pretendeert geen volledigheid. Ook op sommige forums is er intussen een discussie ontstaan over de Baybasin/Demmink affaire. Op de voorpagina van Zapruder wordt de zaak eveneens besproken. Laat Demmink niet nogmaals verdwijnen in de doofpot van Justitie, maar kaart deze zaak op je eigen forum aan!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “De doofpotcultuur”

 • Ralon:

  Ik ben bang dat dit voorval Demmink wel in de doofpot eindigt. Er staat gewoonweg te veel op het spel. Beïnvloedbare ambtenaren, verstrikte belangen en mogelijk een hele hoop mensen die meegesleurd zouden kunnen worden als dit echt op tafel zou komen… Heel voorzichtig “Stel” dat dit wel uitloopt op een parlementaire enquête of onderzoek, dan zal er alles in het werk gesteld worden zodat hoogstens een klein topje van de ijsberg afgehakt worden terwijl dat gigantische blok onder de oppervlakte blijft. Stelling.nl meldt al tijden dat er achter de Dutroux affaire ook veel meer schuil gaat dan een “lone-nutter”. Helaas zal dus nooit de onderste steen boven komen.

 • Ralon:

  Want zeg nou zelf, de (hoog van de toren geblazen) bouwfraude en de daaraan verbonden consequenties, zijn toch ook als een zachte kaars gestorven…

 • Beste Ralon,

  Ik begrijp wat je bedoelt en ik geef je eigenlijk wel gelijk!
  Maar dat is toch geen reden om er niet over te schrijven?
  Natuurlijk hoop ik dat er iets zal veranderen door mijn INFO. Maar zo niet, dan hoef ik ten minste niet te zeggen: “Ich hab’es nicht gewusst.”

  We doen allemaal slechts waarvoor we bestemd zijn.
  Oftewel: ik lees en schrijf!

 • ron:

  Uitstekend gedocumenteerde website! Mijn complimenten! Ik mag hopen dat al dit soort initiatieven uiteindelijke bijdragen tot het schoonvegen van de ernstig bevuilde trap bij Justitie.

 • Ralon:

  Wat vind je van volgend artikel van Stan de Jong (witheet.com)
  http://witheet.com/cultuur/en-de-naam-joris-x

 • Beste Ron, dank voor het compliment!

  En beste Ralon, dank voor de link!
  Er zijn dus kennelijk inderdaad twee Jorissen. En de veroordeelde Joris was weliswaar een hoge ambtenaar, maar dat was niet Joris Demmink. Mijn complimenten aan Stan de Jong dat hij dit tot de bodem heeft uitgezocht, want we zijn uiteraard niet uit op desinformatie. We willen weten hoe het zit!
  Evenals Stan de Jong ben ik van mening dat de Rijksrecherche ieder onderzoek in de zaak Baybasin/Demmink heeft nagelaten. En de zaak Tonino is indertijd afgedaan met een smoes!
  Dat deze Joris nu bekend is en niet Joris Demmink blijkt te zijn, maakt daarom nog geen einde aan het vermoeden dat er hoge ambtenaren van Justitie betrokken zijn bij het pedo-circuit.
  Overigens geef ik Stan gelijk, dat het met de voorlichting van de overheid en de openbaarheid van rechtspraak slecht gesteld is. Ook ik heb dat HIK-vonnis niet kunnen vinden. Er is weliswaar een website waarop men de jurisprudentie kan raadplegen (ik verwijs daar soms ook naar), maar daar staat slechts een selectie. Het vonnis waarnaar ik zoek, staat er soms gewoon niet bij. Ik kan dan slechts verwijzen naar krantenartikelen! Maar ik vraag me dan wel steeds af: “Hoe betrouwbaar is die bron?”
  Ook de overheidsinformatie acht ik echter niet langer betrouwbaar. Daarbij verwijs ik naar het bericht dat het OM op vrijdag 13 juli op hun eigen website plaatste. “Voor informatie: Wim de Bruin.”
  Verwacht de overheid nu echt van mij dat ik deze Wim ga opsporen?

 • Ralon:

  gelukkig zijn er een aantal websites die er tenminste aandacht aan besteden zoals jij hier. Dat stemt me al hoopvol en als er dan een keer een doortastend iemand achter de burelen kruipt, wie weet dat dan het rookgordijn eens wegwaait.

Laat een reactie achter