Archief
Artikelen

illustratie: Hüseyin Baybasin

Naar aanleiding van de aangifte van Baybasin tegen Demmink heeft de Rijksrecherche een oriënterend onderzoek verricht. Wat dat is, mag Joost weten, want deze term komt volstrekt niet voor in ons Wetboek van Strafvordering. Maar dank zij de openheid die de advocaten van Baybasin betrachten, valt er nu toch wat licht op deze duistere juridische term.

Het Persbericht dat de advocaten van Baybasin gisteren uitbrachten, verscheen op Stelling, het archief van Kleintje Muurkrant. Men kan daar ook doorlinken naar twee brieven van Adèle van der Plas, de advocate van Baybasin, aan officier van Justitie mr. G.H. Rip van het Landelijk Parket. Die brieven staan nu ook op het forum van Zapruder, waar al sinds 15 april een topic loopt over de zaak Baybasin-Demmink. Ook het Persbericht is daar geplaatst.

In haar brief van 3 juli j.l. aan mr. Rip wijst mevrouw van der Plas nogmaals op het bestaan van een geheim Turks regeringsrapport, met een Aanvullend Rapport dat reeds vertrouwelijk is overhandigd aan de advocaten van Baybasin. Ze mogen het dus niet publiceren! Het Landelijk Parket zou dit geheime rapport officieel kunnen opvragen bij de Turkse autoriteiten. Hetzelfde geldt voor andere Turkse documenten waarvan reeds een kopie en een vertaling is gevoegd bij de processtukken. Deze handelingen blijken echter niet te behoren tot het oriënterend onderzoek.

Uit de brief blijkt ook waarom de Turkse journalist Burhan Kazmali niet naar Nederland is gekomen: men had zijn paspoort ingepikt en hij kreeg het pas terug toen zijn visum was verlopen! Hij heeft nu opnieuw een visum aangevraagd, maar dat kan lang duren! Hij wil ook wel getuigen op het Nederlandse Consulaat in Turkije, maar zelfs dat blijkt niet te zijn geregeld. Hij kent nog twee getuigen. Een van hen was als jongen van 14 of 15 jaar het slachtoffer van Joris, in 1995 en 1996, terwijl minister Hirsch Ballin toch op 4 juli j.l. op Kamervragen antwoordde dat Joris in de jaren ’90 niet in Turkije is geweest. Kazmali houdt zich ook telefonisch bereikbaar, maar telefoneren hoort kennelijk evenmin in het oriënterend onderzoek.

Ook de Turks-Duitse journalist Mehmet Salih Çeveker wil wel getuigen. Hij woont in Duitsland, hij kan binnen een week naar Nederland komen, maar dat past niet in het oriënterend onderzoek. Een andere getuige, luitenant kolonel Mayer E— D—, woont in Israël. Een van de telefoontaps waarop Baybasin is veroordeeld, bestaat uit een gesprek met hem. Mayer wil ook wel naar Nederland komen, of naar de Nederlandse ambassade in Israël, al naar het zo uitkomt. Maar ook dat past niet in het oriënterend onderzoek.

Tot slot biedt mevrouw van der Plas een getuige aan die in de jaren ’90 van binnenuit het Amsterdamse pedofiele milieu heeft meegemaakt en wetenschap heeft van rechtstreekse betrokkenheid van de heer J. Demmink hierbij. Maar zijn getuigenis past al helemaal niet in het oriënterend onderzoek!

Op deze brief kreeg mevrouw van der Plas geen antwoord! Daarom belde ze eerst maar eens met mr. Rip en op 11 juli schreef zij nogmaals een brief. Daaruit blijkt dat niet alleen Mehmet Salih Çeveker bereid is om naar Nederland te komen, maar ook de Turkse advocaat mr. M.N. Aytekin bij wie de anonieme politieman X een verklaring heeft afgelegd. Die politieman kreeg ooit de opdracht om straatkinderen af te leveren bij Demmink, terwijl deze logeerde in hotel Akgun. Maar ook deze advocaat past niet in het oriënterend onderzoek.

Op 13 juli verklaarde het Openbaar Ministerie dat van hen niet kan worden verwacht dat er een opsporingsonderzoek wordt ingesteld naar beweringen en geruchten die voortkomen uit een volgens de advocaten geheim rapport en geheime notities waarvan niet valt aan te tonen of ze in werkelijkheid wel bestaan.

Nu weten we dus wat een “oriënterend onderzoek” inhoud: het is de juridische term voor het negeren van bewijzen, het niet horen van getuigen en het niet beantwoorden van brieven. Kortom: een lege dop met een wassen neus!

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Het oriënterend onderzoek”

 • putbeertje:

  Volgens het Landelijk Parket is Joris Demmink niet betrokken bij pedosexuele misdrijven. Joris Demmink: “Van die dode kinderen weet ik niets af. Toen ik ze tijdens de weekends had, leefden ze nog”. Hiermee is volgens het Landelijk Parket het bewijs geleverd voor de onschuld van Joris Demmink.

 • Beste Putbeertje, het verspreiden van desinformatie helpt natuurlijk niet! Het is slechts een uiting van frustratie…

  Op NUjij kwam ik echter deze boodschap tegen:
  http://www.nujij.nl/kom-in-actie-tegen-demmink-en-de-doofpotcultuur-op-justitie.621097.lynkx

  Als jullie nou eens in actie zouden komen, dan zal ik proberen om op dit blog de mensen te blijven voorzien van informatie.

 • Dick:

  Gisteren had ik het persbericht nog niet compleet gelezen.
  Ik trapte in de Goebbels aktie.
  Omdat ik twijfelde of mijn vraag goed begrepen is, kwam ik weer terug.
  Heel goed zoals het vandaag is neergezet.
  Leuk dat van Joost…

 • theo buijsen:

  Uit de brief van advocate Van der Plas: “Ondertussen, zo is mij meegedeeld, wordt er in Turkije druk gelobbied vanuit o.a. Ne-derland om deze zaak onder het tapijt te houden.”

  Dus als ik het goed begrijp, laat Nederland zich in deze zaak voor de tweede keer chanteren door de Turkse overheid. Hoe hoog zal de prijs deze keer zijn…? Dat Nederland zich onvoorwaardelijk achter de Turkse EU-lobby moet scharen? Invoering van de sharia…? (Je weet het maar nooit met de huidige Turkse regering en heeft Donner niet ooit gezegd dat invoering van de sharia in Nederland ‘moest kunnen’…)

  Kortom, Wilders, doe es even gauw in actie komen! Andere politici hebben het kennelijk te druk met vakantie vieren, of zijn sowieso erg laks in deze kwestie. Waar blijft bijvoorbeeld PvdA-er Aleid Wolfsen, die in mei/juni nog stoer riep dat er een spoeddebat over dez zaak moest komen? Inmiddels ook al ingekapseld…?

 • Beste Theo, heb geduld! De hele 2e Kamer is op vakantie, oh pardon, met reces! Maar na de vakantie zal er zeker weer iets gebeuren!
  Intussen kan iedereen een boodschap achterlaten op het weblog van Krista van Velzen. Zij heeft tot twee maal toe Kamervragen gesteld over deze zaak. Moedig haar aan, om hier mee door te gaan!
  http://kristavanvelzen.sp.nl/weblog/2007/06/14/is-er-wat-aan-de-hand-met-die-topambtenaar/

 • […] getuigen tegen Joris Demmink. Baybasin had immers aangifte gedaan tegen Demmink, waarop het OM een oriënterend onderzoek was begonnen. Op het vliegveld van Istanboel werd Kazmali echter aangehouden. Zijn paspoort werd in […]

Laat een reactie achter