Selecteer een pagina

Archieven

Het rookgordijn rond justitie

Hoewel het vuur gedoofd leek, blijkt er nog steeds een veenbrand te woeden! Geen vlammen, maar wel een verstikkend rookgordijn. Op 4 juli heeft minister Hirsch Ballin de Kamervragen beantwoord die naar aanleiding van de publicaties in de Telegraaf en de Nieuwe Revu zijn gesteld. Ze waren afkomstig van Krista van Velzen en Jan de Wit (beiden SP), van Fred Teeven (VVD), Raymond de Roon (PVV) en Khadija Arib (PvdA). Hirsch Ballin kwam dus zowel van links als van rechts onder vuur te liggen.

Maar er was geen vuur! Volgens de minister heeft het Rolodex-onderzoek wel degelijk plaatsgevonden. De aanleiding was zelfs een verklaring over betrokkenheid van twee toenmalige hoofdofficieren van justitie bij strafbare feiten. De Rijksrecherche heeft het uitgebreid onderzocht, maar het onderzoek heeft niet geleid tot het aanmerken van de hoofdofficieren als verdachte van enig strafbaar feit. Het heeft dus geen zin om daar nog onderzoek naar te doen, aldus de minister.
Ook in het onderzoek uit 1994 (het HIK-team) was er geen vuur. Een topambtenaar van Justitie kwam volgens de minister in dat onderzoek niet voor! Maar wie is dan Joris? We hebben die naam toch duidelijk voorbij zien komen bij EenVandaag, en wel in verband met het HIK-team. Stan de Jong wist uit de archieven van Beeld en Geluid een beschrijving te vissen van een programma van Netwerk uit 1998. De tip was afkomstig van Klokkenluider Online. Op 7 januari 2004 verscheen daar dit bericht:

Zou het wellicht mogelijk zijn dat deze “Joris” de genoemde SG van Justitie is, Joris D? De “Joris” over wie zowel minister Donner als de AIVD heeft verklaard dat zijn blazoen meer dan brandschoon is? Klokkenluider doet navraag bij Netwerk. De reportage staat op naam van Roelf van Til en Martin Froberg. Van Til meldt echter dat deze Joris naar zijn beste herinnering bij VWS werkt en na zijn veroordeling geen enkele sanctie heeft gekregen. Bij VWS weet de persvoorlichter uit het blote hoofd slechts een Joris op te lepelen, maar dat is volgens haar niet echt een topambtenaar maar ‘slechts een afdelingshoofd’. De situatie is nu dus zo, dat er blijkbaar of schijnbaar twee Haagse Jorissen zijn verwikkeld in een pedofielen­schandaal. Over de ‘hoge’ Joris van Justitie meldde het NOS-Journaal dat deze heeft toegegeven seks te hebben gehad met minderjarigen. Volgens de advocaat van deze Joris betreft het hier echter foute informatie. Er loopt in deze een klacht bij de Raad voor de Journalistiek.

Is deze dubbele Joris soms een rookgordijn, dat reeds werd gelegd in 1998 en waar de minister zich nu nog achter verschuilt? Stan de Jong lijkt vast van plan om te achterhalen welke de echte Joris is!

Vervolgens waren er vragen over het bezoek van Demmink en zijn vriend(en) aan de gevangenis waar Baybasin zit. Volgens mr. Paris deed het niet ter zake of advocaat generaal Kolkert daarbij aanwezig was. Maar de minister dacht daar kennelijk anders over. Volgens hem bevond Kolkert zich niet in het gezelschap. Daarvoor was, aldus Hirsch Ballin, gelet op de aard van het bezoek, geen aanleiding. Dat Kolkert zich op 12 april niet in de gevangenis bevond, blijkt volgens de minister ook uit het register van personen die de inrichting betreden. De vraag is dus wel belangrijk maar het antwoord is nee. Alweer geen vuur, maar ook geen heldere camerabeelden!

Ook werd er gevraagd naar het veiligheidsonderzoek naar Demmink. Volgens de minister heeft de AIVD in 2002 een veiligheidsonderzoek ingesteld, zoals gebruikelijk bij de aanstelling in een vertrouwensfunctie. Dit leidde tot de afgifte van een verklaring van geen bezwaar. Naar aanleiding van publicaties in tijdschriften in 2003 heeft de AIVD een herhaal- veiligheidsonderzoek gedaan. Dit leidde niet tot een ander inzicht, aldus de minister. Weliswaar geen vuur, maar dat herhaal­onderzoek wisten we nog niet!

Hirsch Ballin verklaarde nogmaals, dat hij geen reden zag om Demmink op non-actief te stellen. Hij motiveerde dat met een perfecte cirkelredenering. De aangifte tegen Demmink heeft namelijk niet geleid tot een strafrechtelijk onderzoek. Het OM heeft slechts een oriënterend onderzoek ingesteld. En mr. Paris sprak in zijn vonnis van 25 juni uit, dat het niet aannemelijk is geworden dat Demmink zich aan de misdrijven heeft schuldig gemaakt. Het nemen van maatregelen tegen Demmink zou volgens Hirsch Ballin daarom onzorgvuldig zijn jegens hem. Van informatie die leidt tot het chantabel maken van Demmink is ook al geen sprake. Van enig verband tussen de zaak Anne Frankplantsoen en het Rolodex-onderzoek is volgens de minister evenmin iets gebleken. En Joris zelf is nu even naar het buitenland.

Op de vraag of Demmink op enig moment in de jaren negentig in Istanbul was voor een dienstreis, antwoordde Hirsch Ballin: “Neen.”

edit, zaterdag 7 juli: Bewijzen uit Turkije zouden kunnen getuigen van het tegendeel, maar de Turkse journalist Burhan Kazmali, die met deze bewijzen op weg was naar Nederland, is op vrijdag 22 juni aangehouden op het vliegveld van Istanbul. Hij is na enige uren verhoor weer vrijgelaten en hij heeft inmiddels ook zijn dossiers terug. Hij wil inderdaad naar Nederland komen om te getuigen in de zaak Baybasin / Demmink. Dat zijn overkomst dringend gewenst is, heeft te maken met het feit dat het vertrouwen in Justitie nu wel is gedaald tot diep beneden alle peil. Mocht iemand nog niet begrijpen waarom, dan zet Klokkenluider Online de argumenten nog even op een rijtje.

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

Edit woensdag 11 juli:
Stan de Jong heeft pijlsnel weten te achterhalen dat de topambtenaar Joris die in het HIK-onderzoek als verdachte verscheen, niet dezelfde man zou zijn als de huidige secretaris generaal Joris Demmink. Zijn bron, een nauwbetrokkene bij het toenmalige HIK-team, verklaarde: “Het klopt dat de man Joris heette, dat hij een hoge ambtenaar was bij de overheid, en ook is het waar dat hij is veroordeeld.” Helaas blijft daarmee de twijfel knagen. Misschien kan Stan ook nog achterhalen wie deze schimmige dubbelganger dan zou zijn!

2 Reacties

 1. Jos

  Joris naar het buitenland…? *kuch*

  Laat me raden. Na het weekend sijpelt beetje bij beetje het nieuws door dat:
  – een bekende Turkse journalist onder mysterieuze omstandigheden in een politiecel is overleden
  – een Turkse oud-politieman geheel onvewacht zijn belastende verklaring heeft ingetrokken
  – een Turks weeshuis een aantal pupillen mist

  Maar Joris heeft met dat alles niets te maken, hoor! Kom nou… Het idee alleen al… Hoe haal je het in je hoofd? Die is sinds begin jaren negentig niet meer aan de Bosporus geweest…

  Antwoord
 2. mr. drs. BOU

  Niet te veel fantaseren, Jos. De werkelijkheid is al verwarrend genoeg!

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. NWO-INFO » Blog Archive » Baybasin haalt Demmink uit de doofpot. (29) - [...] namen Turkije is binnengereisd.” Toch antwoordde minister Hirsch Ballin op 4 juli j.l. nog op Kamervragen, dat Demmink in…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën