Selecteer een pagina

Archieven

Demmink: een topambtenaar met klem

illustratie: Hüseyin Baybasin

Nadat de advocaten van Baybasin hun eis in kort geding hadden toegelicht, was het woord aan de verdediging, de landsadvocaat E. Daalder. En er was echter een ding dat werd gemist in zijn betoog: In elke gevangenis hangen overal camera’s. Waarom toonde de landsadvocaat niet even de beelden van het omstreden bezoek? Dan had iedereen kunnen zien of Advocaat Generaal Kolkert, die nu als taak heeft om Baybasin financieel te plukken, zich wel of niet in het gezelschap van Demmink en Wouters bevond toen de Penitentiaire Inrichting te Alphen aan de Rijn op 12 april met “hoog bezoek” werd vereerd.

E. Daalder betoogde dat de topambtenaar van het ministerie van Justitie, tegen wie aangifte is gedaan wegens onder meer pedofilie, de beschuldigingen “met klem” ontkent. Die klemmende ontkenning werd mede dank zij Elsevier snel bekend.

Twee dagen eerder, op 17 juni, kopte dezelfde nieuwsbron echter dat er een fluistercampagne gaande was tegen een “pedofiele” topambtenaar. Hoofdredacteur Arendo Joustra schreef: “Zowel dagblad De Telegraaf als het tv-programma EenVandaag, betaald door de overheid, bracht deze week de secretaris-generaal van Justitie, mr. Joris Demmink, in verband met pedofilie.” Een fluistercampagne? Misschien moet deze voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren een leesbril aanschaffen en het geluid van zijn televisie iets harder zetten. Want juist de Telegraaf bracht daags na het kort geding als enige een echt nieuwsfeit: “Boefje moest Haagse ambtenaar gerieven.”

De landsadvocaat verklaarde tevens, dat uit een onderzoek van de AIVD in 2002 niet is gebleken dat Demmink chantabel is. Hoewel NOVA op 15 november 2003 meldde dat er ooit een gerechtelijk vooronderzoek was geweest tegen Joris Demmink, werd dat de volgende dag door het Ministerie van Justitie ontkend. Justitie bevestigde toen wel dat er een regulier AIVD onderzoek is geweest naar de secretaris-generaal. Kennelijk heeft de AIVD in 2002 aan deze bonte hond geen vlekje kunnen ontdekken. Of zat de AIVD toen reeds een beetje in de klem?

Al het materiaal dat tijdens het kort geding is overlegd, zal worden meegenomen in het oriënterende onderzoek door de Rijksrecherche, dat na de aangifte van Baybasin is gestart. Maar de Rijksrecherche valt onder het Ministerie van Justitie. Vermoedelijk zitten de Rijksrechercheurs dus ook in de klem.

Vorige week woensdag, op 13 juni, ontkende het Openbaar Ministerie dat opsporings- en inlichtingendiensten al jaren weten dat topambtenaren zich schuldig maken aan misbruik van minderjarige jongens. Er zou sprake zijn van onjuiste berichtgeving in de Telegraaf. Maar het OM valt onder de verantwoordelijkheid van de secretaris generaal van Justitie. Zit het OM soms ook in de klem van de topambtenaar?

En op vrijdag 15 juni schreef minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie een fraaie column: De Rechtsstaat. (zie daarover mijn WAARSCHUWING onder dit artikel!) Deze begint aldus: “De kortste definitie van de rechtsstaat die ik ken (…) is deze: een staat waarin de overheid zich houdt aan de regels.” Die zelfde minister Hirsch Ballin antwoordde echter op 30 mei j.l. op de Kamervragen van de VVD en de SP, dat hij in het werkbezoek van Demmink aan de gevangenis waar Baybasin gedetineerd is, geen aanleiding zag voor het nemen van maatregelen. Zit deze minister van Justitie ook al in de klem?

De Voorzieningenrechter doet aanstaande maandag uitspraak. Het lot van Joris hangt nu waarschijnlijk nog slechts aan een halve zijden draad. Of zou de Voorzieningenrechter ook verstrikt zijn in de klem van de secretaris generaal van het Ministerie van Justitie?

Ceterum censeo Joris Demmink strafrechtelijk… wordt vervolgd.

1 Reactie

  1. mr. drs. BOU

    WAARSCHUWING: Op de column van minister Hirsch Ballin kan men reageren, maar als de reactie wordt geplaatst, dan staat daar meteen ook het e-mail adres bij van degene die reageert! Reageer dus liever niet, want dit kan SPAM opleveren!
    Tot zover de bescherming van persoons gegevens door de overheid!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. NWO-INFO » Blog Archive » Crisis in de rechtsstaat met uitroepteken - [...] werd gedaan van actieve pedofilie en nog ergere misdaden, bleek het voor hem te volstaan om met klem te…
  2. NWO-INFO » Blog Archive » De zaak Baybasin-Demmink en de persversie - [...] D. bij betrokken is, staan daar keurig op een rij. Onze Joris begint main stream te worden, al doet…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie − 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën